Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA

Folket

Published on augusti 15th, 2017 | by admin

0

Rolf-Göran

Jag sitter spänt och väntar på att han ska svara, en av mina största idoler. Efter att antal signaler hör jag ett ”hej det är Rolf” i andra änden av telefonluren. Jag fick möjlighet att prata med Rolf-Göran Bengtsson medan han körde till Holland för att tävla några hästar. Självklart ställde jag frågor om hans uppväxt och liv i Södra Sandby.

Rolf sitter i bilen påväg till Ommen som ligger i Holland när jag ringer upp honom. Ungefär två timmar från hans nuvarande stall i Tyskland. Han har 4 styckena hästar med sig som ska hoppa.

Men vi går sedan vidare över till hans barndom i Södra Sandby. Min största fråga är egentligen hur det va att växa upp som hästälskande kille eftersom det är ganska ovanligt. Rolf-Göran berättar att det framförallt var hans pappa som hade hästintresset och som ledde in Rolf till ridningen. Hans pappa hade då två avelsston som fick i stort sett 22 avkommor över tiden. Så Rolf och hans syster blev motiverade att börja rida vid tidig ålder. Sedan även närheten till Flyinge gjorde det enklare att kunna lära sig att rida.

Rolf-Göran gick sina första skolår i Hardeberga på en skola, det var en lite liten klass på 12 elever. Han berättar att det fanns några hästintresserade tjejer i klassen men inga fler. Han började även sparka lite fotboll tillsammans med killarna i klassen och red då hemma lite ibland. Sedan blev både fotbollsträningen och ridningen på måndagar och då var Rolf tvungen att göra det avgörande beslutet, hästarna eller fotbollen. Då valde han hästarna eftersom hans fotbollslag var ganska dåligt och förlorade varenda match. Kanske ren tur för hästsverige. Vad hade annars hänt med Rolf-Göran Bengtsson? Men han fortsatte ändå att spela fotboll på rasterna.

Han gick i grundskola i Hardeberga upp till årskurs 6 och sedan blev hans klass uppdelad i Dalby eller Lund. Rolf bodde närmare Lund och hamnade därför i gruppen som fick gå i skolan i Lund och det var 6 av 16 stycken som åkte in till Lund för att gå i skolan.

Vi går vidare och han berättar att hans pappa hade lantbruk. Han bodde med sin mamma, pappa och en lillasyster. Rolfs föräldrar byggde även ett litet hus med ett litet stall som hans mamma fortfarande bor kvar i. Hans pappa dog tyvärr i tidig ålder. Hans lillasyster bor nu i Ängelholm och rider inte alls. Hans lillasyster fick hela tiden Rolfs gamla ponnyer när han själv blev för stor och senare fick hon hans större hästar när dom var äldre och mer utbildade. Men hon har aldrig riktigt tävlat utan det va på mer på hobby nivå.

Jag frågar även ifall Rolf hade velat flytta tillbaka till Södra Sandby någon gång. Han berättar då för mig att det inte finns några planer på det i nuläget eftersom han ska starta upp ny verksamhet tillsammans med sin fru. Hon har redan hästgård med allt som behövs så Rolf flyttar bara över sina hästar. Han har även en dotter på 3 år. Däremot har han fortfarande sin gård i Södra Sandby kvar som han just nu hyr ut. Sularpsgården den ligger på väg mot Lund om du kör från Sandby på den vägen som buss 166 kör. Rolf Göran flyttade från Södra Sandby 1997 så det är exakt 20 år sedan. Från Sandby saknar han sina vänner och bekanta han hade när han bodde här. Han tycker det är synd att man mer eller mindre tappat kontaktat med dom eftersom han nu bor utomlands. Han valde att flytta utomlands för att kunna vara närmre kontinenten eftersom det händer mer ute i Europa än vad det gör i Sverige. Han känner att vart man än är i Sverige så är det lite för långt bort från de större tävlingarna. Men även att prova något nytt och få mer erfarenhet lockande honom att söka sig utomlands.

Rolf tycker att Södra Sandby är en trevlig by och att man bor bra. Han älskar närheten till Lund, Malmö och kontinenten som man har från orten. Han berättar att hemorten är något man aldrig glömmer bort och att det alltid är skönt att komma tillbaka. Gå runt på gården och i byn med alla minnen. Alla upplevelser man fått i byn. Han berättar även och skrattar över hur många som faktiskt kommer fram till honom på Ica när han handlar. Men han träffar även gamla bekanta nästan varje gång.

Rolf-Göran Bengtsson kommer tyvärr inte hoppa i Göteborg på EM under sensommaren. Han berättar att han brukar hälsa på sin mamma under sina vistelser i Sverige. Rolf kommer att vara i Göteborg men inte tävla eftersom hans häst är skadad och har därför ingen andra häst att tävla. Så vill ni hålla utkik efter honom så är det EM i Göteborg 21-27 Augusti men han kommer som sagt vara i lilla Sandby också. Så runt dessa datumen är de stor chans att träffa en av ridsportens elitryttare på Ica.

/Alice Petersson

bild från TT Nyhetsbyrå

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • juni

  25jun10:00- 15:00Fiska med sportfiskarna!

  25jun12:00- 16:00Sommarhäng på Killebäck

  25jun20:00- 21:00Goodnight sun (musik)

  Visa fler event
 • sörgården
  Lawes
  ssaff
  Evashembageri
 • Nordsjö
  Gåiskor
  smakerosak
  Ciklid
  Sprattelgubben
 • Sparbanken
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
  Tors Plåt
  Länsförsäkringar
 • KB Bilservice
  Lasses
  Hund
  Qvists Glasmästeri
 • PP mekanik
  IBAB
  UpsideDown
  Teknik & Design
  Insikt
  Thells
  Gardinateljen
  Landins Blommor
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  Gloriosa
  kropposjal
  rauk o reko
  Radon
 • Gilla oss gärna :)