Skånska energi
ICA
Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
Sandby autoservice

Bygden

Published on december 25th, 2017 | by admin

0

Julritt i Sandby

Redan klockan 8 är det rörelse i stallet på ”Stall Sönnervång”. Det är julaftonsmorgonen och i stallet förbereder sig alla för den årliga julritten. Julritten har ridits nästan så länge som Saga Wahlman har levt alltså snart 20 år. Traditionen var det stallets ägare Annica Wahlman som tog med sig ifrån sin gamla ridklubb där det länge varit tradition med julritt. Dock var det tidigare mornar på ridklubben då alla satt uppe på hästen prick klockan sju på morgonen och red en cadrill. I stall Sönnervång är det uppsittning klockan 9 istället. 

Vid halv nio tiden ramlar det in fler ryttare som ska vara med och rida. Saga Wahlman som bor på gården kommer in med en lång tomteluva och full julkostym. Det är en mys stämning i det julpyntade stallet och för vissa är det första gången att vara med och rida julritten. Hästarna pyntas med bjällror, glitter och allt som har med julen att göra. Ryttarna är också mer eller mindre helt utsmyckade i julens alla färger.

När alla ryttarna har suttit upp på varsin häst respektive ponnys är det dags för gruppbild. Några hästar vill inte riktigt stå stilla men en och annan bild får Håkan Wahlman till. Sedan bär det av mot den långa färden. Håkan ser till att alla hästarna kommer säkra över den stor 70 vägen som leder mot Dalby. Den första som stannar för att ta foto på ekipagen är en bil som är på väg ner i till Södra Sandby. Klockan 9 är den perfekta tiden att rida eftersom det är många som rastar sina hundar och gruppen möter ett par hundar på vägen. Detta året går ritten ner längs Almbacken, ner mot bränneriet sedan upp längs vägen Lövsångarvägen mellan husen och in på Kärrsångarvägen. En liten cykelbom ställer till det för den sista ponnyn som har lite sämre syn men han kommer igenom på andra försöket. Sedan fortsätter ritten på cykelbanan som går parallellt med Fågelsångsvägen och de rider upp längs Blåvingevägen där det gör sitt första stopp hos den ena ryttaren. Där bjuds det på lite choklad till alla ryttare som vill ha även fast ponnyn Traco mer än gärna hade tagit en eller annan chokladbit.

Därefter är nästa stopp på Ollonborrevägen där nästa ryttare bor där det bjuds på pepparkakor. Denna gånger får ponnyn Traco smaka och han går efter burken med pepparkakor och vägrar nästan lämna platsen. Sista stoppet blev hos en ryttares föräldrar där det också bjöds på pepparkakor och flera hästar tuggar nöjt på sina pepparkakor. På vägen genom bostadshusen är det många som tittar ut och vinkar till ekipagen som kommer ridandes. Håkan berättar efteråt att detta är enda gången ingen blir sur när de rider på cykelvägarna. Efter sista stoppen bär det hem till stallet igen. Alla hästarna och ryttarna uppskattar ritten otroligt mycket då hästarna e pigga och glada och ryttarna får en mysig tur tillsammans. Alla kan även hålla med om att det var skönt att det inte regnade under turen.

Stall Sönnervång är ett stall som ligger på vägen mot Dalby utanför Assarhusaområdet. Området heter Sönnervång. På gården bor det en familj på 3 personer. Annica och Håkan Wahlman äger och driver tillsammans företaget ”Stall Sönnervång” som utför bland tvättning av hästtäcken och försäljning av foder och produkter. Tillsammans har de en dotter Saga Wahlman som tävlar och tränar hästar i främst fälttävlan. Annica driver även en mindre skara uppfödning av Svenska halvblods hästar. Stallet består av egna hästar och några inackorderade hästar.

/Alice Petersson

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • mars

  26mar18:00Vikingaspel

  27mar10:00Föräldrafika

  27mar11:00Språkcafé

  Visa fler event
 • ssaff
  sörgården
  Evashembageri
  Lawes
 • Apoteket
  Sprattelgubben
  Gåiskor
  Nordsjö
  Ciklid
  smakerosak
 • Sparbanken
  Länsförsäkringar
  Tors Plåt
  JH Reklam
  Björkelund
  Södra Sandby församling
 • Hund
  Lasses
  KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
 • IBAB
  PP mekanik
  Teknik & Design
  Gloriosa
  Insikt
  rauk o reko
  Radon
  Gröna Kiosken
  UpsideDown
  kropposjal
  Thells
  Landins Blommor
  hund O mera
  Gardinateljen
 • Gilla oss gärna :)