Sandby autoservice
Skånska energi
folktandvården
Skånska energi
folktandvården
Sandby autoservice

Kommun

Published on augusti 30th, 2019 | by admin

0

Bästa skolmaten i landet?

Jag smiter förbi kön av väntande barn och in till Byskolans matsal. Man är ju nyfiken på det man hör om kocken Håkan Olsson and hans personals bedrifter för att skapa kanske det bästa skolköket i Sverige. 

530 portioner totalt serveras dagligen. Allt gjort från grund och med kärlek. Idag serveras till exempel vegansk Moussaka med sojafärs, en av favoriträtterna för barnen. Sallad har blivit en stor del av kosten och istället för att blanda ihop allt så finns allt uppdelat i olika skålar. Barn som innan inte tog sallad för att man tex inte gillade paprika, kan nu ta precis vad de vill. Rostade pumpakärnor och solrosfrön har man alltid. Och allt bröd som blir över, steker och kryddar man till krutonger till salladen. Något barnen är tokiga i.

Man kallar också maten för vad det är. Inte vegetarisk biff utan morots och potatisbiff. Varför konstra till det menar Håkan. Man var först i Lund med vegetarisk rätt. Två dagar i veckan har man idag helt vegetarisk mat. Först var ordet vegetariskt negativt laddat, men barnen har lärt sig uppskatta det mer och mer. Falafel och Moussaka är nu några av de absoluta favoriterna tillsammans med köttfärssås och spagetti.

Under tiden jag frågar ut hur det fungerar i matsalen, så kommer hela tiden barn fram till Håkan och frågar om maten. Håkan vet i princip vad de flesta heter och låter dem alltid komma och fråga. Jag gillar verkligen hur man bryr sig på barnen och hjälper dem. Och en annan sak jag märker är att pedagoger, rektorer med flera är med barnen och äter. Man hjälps till och med åt att torka av bordet rent till nästa grupp som ska äta. Helt underbart att se barn glada och de äter i princip upp allt.

Under tiden Håkan hjälper barnen så passar jag på att kolla vad barnen faktiskt tycker om maten. Har nog aldrig hört så positivt av barn när det gäller skolmat… wow!

Man köper aldrig in helfabrikat utan gör väldigt mycket själva på plats. Man bakar till och med sitt eget bröd. Att baka från gunden gör att man  även har kontroll på alla råvaror och kan lätt ta hänsyn till allergier. 

Hållbarhet är viktigt för byskolan. Andra chansen är ett sätt att minska matsvinnet. Man sparar helt enkelt det som man åt igår och ger barnen möjlighet att även välja detta om man vill. Det är inte en dag denna termin som det blivit något över av andra chansen, utan allt äts upp. Ett annat sätt att arbeta med hållbarhet är kunskap. Det går enorma mängder vatten åt för att tillverka köttfärs. Vilka fiskar är bra? Vilka tillsatser finns och mycket mer. Detta tar pedagogerna till sig och tar upp under lektionerna.

Detta och allt annat runtomkring är en stor anledning att Byskolan vunnit White Guide Junior 2015 och även är nominerade i år. 

Jag tror nästan att jag har listat ut hemligheten med Byskolans goda och populära mat… Att lyssna på barnen, att ha ett enormt och positivt engagemang, att se möjligheter och inte vara rädda att prova. Att bry sig helt enkelt! 

Jag får säga att jag aldrig lämnat en matsal så positiv i mitt liv. 

Håller tummarna så klart, för den 17:e september, för då vi får reda på hur det går i finalen på White Guide Junior!

/ Jan Malmgren
Agneta Ahl, Samira Akram, Håkan Olsson, Svetlana Wåhlander är de som skapat detta tillsammans idag!

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • november

  20nov10:00Föräldrafika

  20nov11:00Språkcafé

  20nov14:30- 17:30After föris

  Visa fler event
 • ssaff
  Evashembageri
  Lawes
  Kompas
  ICA
 • Sprattelgubben
  Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
  smakerosak
 • Södra Sandby församling
  Länsförsäkringar
  JH Reklam
  Tors Plåt
 • Lasses
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
 • Landins Blommor
  Radon
  IBAB
  Gröna Kiosken
  PP mekanik
  Gloriosa
  Insikt
  hund O mera
  Thells
  kropposjal
  Teknik & Design
  Gardinateljen
  UpsideDown
  rauk o reko
 • Gilla oss gärna :)