Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice

Folket

Published on november 24th, 2018 | by admin

0

Anja på prao

Denna veckan har det varit prao för väldigt många. Anja, som är 14 hade möjligheten och göra sin prao hos Linnérs ute på Vinkelhaken i byn.
Anja berättar att det är många av hennes kompisar som praoar på skolor, dagis, butiker och liknande. Anja som gillar att laga mat tog helt enkelt kontakt med Jenny på Linnérs som erbjöd en plats.

Arbetstiden är 8 och ut mot eftermiddagen och det finns alltid att göra. Det första Anja fick göra var en gremolatasås. Vitlök, olja, citron, persilja mm som blir en god sås. Det har varit väldigt blandade arbetsuppgifter. Fritera polentakuber,  bakat bröd, gjort cheesecake till hackat mandlar. Det roligaste var nog att fritera polentan och givetvis att få provsmaka. Speciellt osten gryere som Anja gillar mycket.

Nyttigt , skönt och lärorikt att få prova på annat än skolmiljön. Se hur det fungerar helt enkelt. Om Anja skulle ge några råd till de som vill göra prao, är att man tar ansvar och inte bara lallar runt. Att man tar det seriöst och att man försöker ta initiativ. Att man tänker hur man gör med tex knivar och helt enkelt är intresserad. Att få chansen att jobba med mat som hon gillar, tycker Anja är toppen.

Anja tycker det är kul att laga mat även hemma. Här hos Linnérs lär man sig lite tips och tricks som även hjälper hennes egen matlagning. Att få prova på att jobba här har tagit hennes egna matlagningskunskaper till en annan nivå.

Anja har till och med varit med ute på catering på Biskopshuset i Lund. Där fick hon lära sig att lägga upp mat till servitriserna till de hundra gästerna. Det gällde att lägga upp lika på tallrikarna och att det ser snyggt ut. 

Det har helt enkelt varit kul och jätteintressant att få prova på och Anja hade gärna provat på att göra prao ytterligare en vecka. Men nästa vecka är det åter skola. Anja, tycker skolan är kul för man lär sig mycket saker. Hon tycker det är intressant hur naturen fungerar och vill gärna ha en akademisk utbildning och har nog blicken främst mot att plugga naturvetenskap på gymnasiet. 

Jenny och Axel som driver Linnérs tillsammans och Jenny tycker att Anja varit superduktig och att det gått väldigt bra. Hon är intresserad och på hugget. Jenny ser det som bra att få kunna hjälpa ungdomarna i bygden. Även om det kan vara lite farligt med heta spisar, knivar mm, så måste de ju få komma ut och testa. Intresse och vilja är bland det viktigaste tycker Jenny. Då lär sig ungdomarna snabbt helt enkelt och kommer in i jobbet.

Så kul att se hur företag och bygd jobbar ihop och ger våra ungdomar en möjlighet att få prova på. Det är ju så det fungerar i våra byar… vi känner varandra och försöker hjälpa varandra när det går.

Linnérs hemsida HÄR

/ Jan Malmgren

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  19apr - 28apr 1909:00apr 28Konst i Hällestad

  22apr18:00Annandag påsk i kyrkan

  24apr10:00Föräldrafika

  Visa fler event
 • Lawes
  sörgården
  Evashembageri
  ssaff
 • Sprattelgubben
  smakerosak
  Apoteket
  Gåiskor
  Ciklid
  Nordsjö
 • Björkelund
  Sparbanken
  Länsförsäkringar
  Tors Plåt
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  KB Bilservice
 • rauk o reko
  Gardinateljen
  UpsideDown
  Radon
  Insikt
  Gloriosa
  kropposjal
  Thells
  IBAB
  Teknik & Design
  hund O mera
  Landins Blommor
  PP mekanik
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)