ICA
Sandby autoservice
Skånska energi
Sandby autoservice
Skånska energi
ICA

Kommun

Published on mars 7th, 2018 | by admin

0

Arkeologer i Sandby

Har ni sett att man grävt i det som ska bli vårt nya centrum? Det är arkeologer från Kulturen i Lund som undersöker arkeologin på platsen innan man kan börja bygga. Vid markingrepp inom fornlämning så behövs det tillstånd av Länsstyrelsen som beslutar om det ska göras en undersökning eller ej. Då har man flera aktörer att välja på och denna gång fick då Kulturen uppdraget. Kv Kryptan är en så kallad slutundersökning och den mest omfattande nivån av  undersökning som görs. Det är mycket arbete med att undersöka varje arkeologiskt lager i marken, och det tar arkeologen längre och längre tillbaka i tiden. När gamla hus faller samman eller rivs byggs nya hus ovanpå, så att undersöka i skikt i marken är verkligen att se bakåt i tiden. Hela den aktuella processen innebar cirka 5 veckors arbete för 3 man. Undersökningen är dock inte färdig, byggnader på platsen ska rivas. Då kommer man att gå bredvid grävskopan för att se vad som kan dyka upp.

Det kommer en slutrapport senare men vi har fått möjligheten att smygtitta lite på vad man hittat så långt.

Om man tittar på bilderna från utgrävningen, så ser man mörka fläckar lite överallt. Det kan tex vara rester av stolphål med stolpar som har ingått i de hus som sedan försvunnit.  Stolphålen har sedan fyllts i med tex matjord. På så sätt kan man se hur flera byggnader har funnits på platsen. Arkeologerna har hittat fyra långhus, och två av dem har stått på samma plats (se notis hus1 på ritningen).

Vid hus 1 har man hitta krukskärvor av så kallad Östersjökeramik. De kan i detta fall dateras till ca år 1000. I ett av de andra husen där man hittat en ugn, har man påträffat äldre rödgods, eller högmedeltida (ca 1250-1350) hushållskeramik. Det riktigt spännande var att man hittade en brakteat, ett medeltida mynt i ugnen!

Vi följer med spänning givetvis fortsatta grävningar och se vad som kan hittas!

/ Jan Malmgren

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • augusti

  19aug13:40- 18:40Blodbuss

 • sörgården
  Evashembageri
  Lawes
  ssaff
 • Sprattelgubben
  smakerosak
  Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
 • Södra Sandby församling
  JH Reklam
  Länsförsäkringar
  Tors Plåt
  Sparbanken
 • KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
  Hund
  Lasses
 • Gardinateljen
  UpsideDown
  Gloriosa
  Teknik & Design
  hund O mera
  Thells
  PP mekanik
  rauk o reko
  Insikt
  Landins Blommor
  Radon
  Gröna Kiosken
  kropposjal
  IBAB
 • Gilla oss gärna :)