Sandby autoservice
ICA
Skånska energi
ICA
Sandby autoservice
Skånska energi

Kommun

Published on mars 7th, 2018 | by admin

0

Arkeologer i Sandby

Har ni sett att man grävt i det som ska bli vårt nya centrum? Det är arkeologer från Kulturen i Lund som undersöker arkeologin på platsen innan man kan börja bygga. Vid markingrepp inom fornlämning så behövs det tillstånd av Länsstyrelsen som beslutar om det ska göras en undersökning eller ej. Då har man flera aktörer att välja på och denna gång fick då Kulturen uppdraget. Kv Kryptan är en så kallad slutundersökning och den mest omfattande nivån av  undersökning som görs. Det är mycket arbete med att undersöka varje arkeologiskt lager i marken, och det tar arkeologen längre och längre tillbaka i tiden. När gamla hus faller samman eller rivs byggs nya hus ovanpå, så att undersöka i skikt i marken är verkligen att se bakåt i tiden. Hela den aktuella processen innebar cirka 5 veckors arbete för 3 man. Undersökningen är dock inte färdig, byggnader på platsen ska rivas. Då kommer man att gå bredvid grävskopan för att se vad som kan dyka upp.

Det kommer en slutrapport senare men vi har fått möjligheten att smygtitta lite på vad man hittat så långt.

Om man tittar på bilderna från utgrävningen, så ser man mörka fläckar lite överallt. Det kan tex vara rester av stolphål med stolpar som har ingått i de hus som sedan försvunnit.  Stolphålen har sedan fyllts i med tex matjord. På så sätt kan man se hur flera byggnader har funnits på platsen. Arkeologerna har hittat fyra långhus, och två av dem har stått på samma plats (se notis hus1 på ritningen).

Vid hus 1 har man hitta krukskärvor av så kallad Östersjökeramik. De kan i detta fall dateras till ca år 1000. I ett av de andra husen där man hittat en ugn, har man påträffat äldre rödgods, eller högmedeltida (ca 1250-1350) hushållskeramik. Det riktigt spännande var att man hittade en brakteat, ett medeltida mynt i ugnen!

Vi följer med spänning givetvis fortsatta grävningar och se vad som kan hittas!

/ Jan Malmgren


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • maj

  30maj13:00- 14:00Språkcafé

 • sörgården
  ssaff
  Lawes
  Woody Bygghandel
  Evashembageri
 • smakerosak
  Ciklid
  Apoteket
  Gåiskor
  sprifarbiken
  Ryttare & häst
  Nordsjö
  Sprattelgubben
 • Tors Plåt
  Björkelund
  Sparbanken
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
  Teknik & Design
 • Lasses
  Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
  Hund
 • Radon
  Landins Blommor
  Salongprofilen
  Insikt
  rauk o reko
  Gloriosa
  Thells
  IBAB
  kropposjal
  Arborist
  Centrumgrillen
  UpsideDown
  PP mekanik
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  hund O mera
 • Gilla oss gärna :)