ICA
Sandby autoservice
Skånska energi
Skånska energi
ICA
Sandby autoservice

Kommun

Published on oktober 20th, 2017 | by admin

0

Blodbussen på besök i byn

I ett års tid har blodbussen besökt Södra Sandby med jämna mellanrum, och blodgivarna i byn blir allt fler för varje gång. Detta berättade personalen på bussen i tisdags då den återigen stod på Killebäckskolans parkering med öppna dörrar.

När jag, tillsammans med min mamma, kliver in i blodbussen på tisdagskvällen möts vi av flera glada sjuksköterskor. De berättar att de varit i Södra Sandby hela dagen, några timmar vid lunch och några timmar nu på kvällen. De försöker anpassa tiderna för att folk ska ha möjlighet att ta sig dit trots arbete, skola eller annat som kan komma i vägen. Förhoppningen är att man ska hinna åka inom antingen på lunchrasten eller efter jobbet. Det är ju nämligen just tillgängligheten som blodbussen bidrar med – de gör det enkelt att ge blod vilket förhoppningsvis gör att fler hinner med och orkar det.

Mamma, som följt med för att registrera sig som blodgivare, blir direkt omhändertagen samtidigt som jag pratar mer med en av sjuksköterskorna; My Tornbo. Hon har jobbat med blodtransfusion i två år. ”Det är väldigt uppskattat med blodbussen, det är många som har svårt att hinna ta sig tid att ta sig in till stan” svarar hon på frågan om hur de blir bemötta på sina turer runt om i Skåne. Det tar bara 5-10 minuter att ge blod om du är givare sen innan. Om du däremot vill registrera sig, vilket går jättebra att göra på bussen, krävs det lite mer tid för att kolla blodvärde, svara på lite frågor och kolla sina ådror förklarar My. Jag frågar henne vilken åldersgrupp som är vanligast på bussen och hon svarar att det är väldigt blandat men att hon tycker sig se en växande trend bland unga vilket bådar gått för framtiden.

Det behövs alltid blod. Mycket av det används till cancerpatienter, berättar My, men även till patienter som exempelvis har förlorat mycket blod i en olycka eller har svåra brännskador. På Geblod.nu kan man läsa verkliga historier om hur blodgivare räddat och räddar livet på patienter. Där berättas det bland annat om Adrian, en femårig kille som föddes med en blodbristsjukdom och därför behöver blodtransfusion var tredje vecka för att kunna fungera och leva. Tack vare de många blodgivarna får han möjlighet till det och ett bra liv.

Bussen kommer till varje hållplats ungefär var fjärde månad beroende på hur många blodgivare som finns i området. Detta beror på att man faktiskt inte får ge blod oftare än så. Om man vill ha koll på när den kommer till Södra Sandby, eller någon annan hållplats i närområdet, igen så kan man gå in på Geblod.nu. På blodbussens flik, som du hittar HÄR , kan man till och med prenumerera på hållplatser för att enkelt hålla ännu bättre koll.

Blodbussar – har blodbussar – Geblod.nu
www.geblod.nu

14 juni 2017 – Internationella blodgivardagen Den 14 junifiras Internationella blodgivardagen då alla blodgivare tackas. En blodgivares insats är inte bara viktig …

Tack för denna gången alla byns blodgivare, hälsar avslutningsvis blodbussen,
vi syns till våren igen!

 

/Emmy Odeskog

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • januari

  24jan13:00- 14:00Språkcafé

  25jan09:30Filmvisning

  25jan12:30- 13:30Linners Mat - Träffpunkten

  Visa fler event
 • Evashembageri
  sörgården
  Woody Bygghandel
  ssaff
  Lawes
 • sprifarbiken
  Ryttare & häst
  Sprattelgubben
  Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
  smakerosak
 • Sparbanken
  Tors Plåt
  Björkelund
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
  Teknik & Design
 • Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  KB Bilservice
 • PP mekanik
  Gröna Kiosken
  Salongprofilen
  Radon
  Gardinateljen
  Thells
  UpsideDown
  Centrumgrillen
  IBAB
  rauk o reko
  kropposjal
  Insikt
  Arborist
  Landins Blommor
  hund O mera
  Gloriosa
 • Gilla oss gärna :)