Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice

Brandkåren

Published on maj 15th, 2018 | by admin

0

Det brinner!

När brandkåren från Revinge och Löberöd kommer fram till skolan i Veberöd, brinner det så mycket att rummen är helt rökfyllda. Det är ett farligt scenario då två andetag i giftig rök är allt som behövs för att slutet ska vara nära… Brandmännen rullar ut sina slangar och kopplar dem snabbt till vattnet för att kunna släcka. Men det är inte bara att gå in. Reglerna säger klart att man måste vara minst 5 personer på plats för att gå in i ett rökfyllt rum vid utryckning. Säkerhet står högt, men det måste vara tungt att vänta på att gå in om man misstänker att det finns skadade därinne. Man ser att det lyser svagt genom röken när man tittar in. En indikering på att någon faktiskt är där och kan vara skadad. Med insatschefen vid dörren som övervakar allt, går de första brandmännen in. Tung utrustning med luft har man på sig för att kunna andas. Det är inte lätt att dra en tung slang in genom möbler samtidigt som man har mask på och i princip noll syn. Man försöker vädra ut så att man ser men fönster är låsta och försvårar.

Jo till slut hittar man det man misstänkte… en skadad bärs ut och får vård. Det är minuter som det handlar om. När man tror att allt är lugnare så kommer nästa fara. Det är en brandman som fått luftstopp! Tur är att deras utrustning är förberedd för sådana kriser. En annan brandman går in med sin utrustning och har en extra slang som han kan koppla in till sin kompis så att han får luft och kan ta sig ut.

Sån tur att allt bara är en övning! Tommy Strömberg från Veberöds brandkår står för dagens övning som är till för att brandmän i vår bygd ska kunna lära sig och träna. Det är personer i våra egna byar som är brandmän och en viktig förutsättning för att vi ska kunna rycka ut snabbare och kunna rädda ännu fler människoliv.

Dagens övning var lyckad och alla fick prova på de olika fallen som fanns förberedda på plats. Svetten dryper i värmen och många har lärt sig nya viktiga saker.

Härligt med lokala brandkårer!! Hjältar i våra byar!

/ Jan Malmgren

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • november

  19nov16:00- 19:00Blodbussen

  22nov11:00- 12:00IT-träff biblioteket

  22nov14:00Pianokonsert med modern klassisk musik

  Visa fler event
 • ssaff
  Evashembageri
  Lawes
  sörgården
 • Apoteket
  Gåiskor
  Ciklid
  sprifarbiken
  Sprattelgubben
  Nordsjö
  smakerosak
 • Tors Plåt
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
  Länsförsäkringar
  Sparbanken
  Björkelund
 • Qvists Glasmästeri
  Lasses
  Hund
  KB Bilservice
 • Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  Gloriosa
  Thells
  Landins Blommor
  Teknik & Design
  Radon
  PP mekanik
  UpsideDown
  kropposjal
  hund O mera
  rauk o reko
  IBAB
  Insikt
 • Gilla oss gärna :)