ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA
Sandby autoservice
Skånska energi

Kommun

Published on augusti 30th, 2017 | by admin

0

Flexibel medborgarservice

För att möta samhällsutvecklingen och Lundabornas behov, håller Lunds kommuns medborgarservice på att förändra sitt arbetssätt kring de lokala medborgarcentren. Istället för traditionella fasta kontor med få besökare tittar man på flexibla möten på olika träffpunkter.

– Vi vill vara tillgängliga för de medborgare som är i behov av oss och kunna ge bra en bra service och vägledning kring ärenden som rör kommunen och dess verksamheter. Utvecklingen visar att allt fler söker hjälp via telefon, sociala medier eller e-post till vår centrala medborgarservice, eller via e-tjänster som vi arbetar fram för att förenkla för våra medborgare, säger Ann Ekvall, chef för enheten för medborgarkontakt.

Även om utvecklingen blir mer digital och allt fler söker sig till den centrala medborgarservicen är det viktigt för Lunds kommun att finnas tillgängliga fysiskt ute i tätorterna för att hjälpa medborgare med kommunala frågor. I dag finns fyra lokala kontor i Lunds kommun, samt en central medborgarservice i Kristallen. Utredningar som gjorts i Södra Sandby och Genarp visar att antalet medborgare som besöker kontoren är få.

– Medborgarna i Södra Sandby hör av sig till kommunen via e-post, e-tjänster eller telefon och har under alla år jag arbetat på kontoret i byn väldigt sällan använt möjligheten till att personligen besöka kontoret. Så istället för att bekosta både lokalhyra och lön för tjänstemän, är det bättre att möta medborgarna där och när de är tillgängliga, säger Maria Petit, samordnare och samhällsvägledare.

Pilotprojekt i Genarp och S Sandby

Under våren genomfördes därför ett pilotprojekt i Genarp och Södra Sandby. Nya former för flexibel platsnärvaro med temaföreläsningar utvecklades utifrån medborgarnas önskemål.

– Detta verkar uppskattas av medborgarna och har lett till att vi kommit i kontakt med fler invånare vid dessa tillfällen än på de fasta kontoren. Dessutom har efterfrågan på denna typ av kommunal kontakt ökat med efterfrågan från allt fler verksamheter, föreningar och organisationer i hela Lund, säger Ann Ekvall.

Fortsatt flexibel närvaro

Lunds kommun kommer därför att fortsätta att arbeta med flexibel närvaro och från mitten av september finns inget fast kontor i Södra Sandby. Från årsskiftet gäller samma för Genarp. Maria Petit betonar att medborgarservice kommer att finnas kvar på orterna.

– Medborgarnas behov ser väldigt olika ut och förändras över tid – målet med vårt nya arbetssätt är att vara mer tillgängliga för de kommuninvånare som verkligen har behov av oss. Vi kommer att finnas på olika träffpunkter som till exempel bibliotek och andra platser där medborgarna finns. Medborgare kan också alltid boka in ett möte som vi då håller på lämplig plats, säger hon.

Flexibel platsnärvaro kommer även att testas i Veberöd och Dalby. Den 11 september och den 14 september finns Ann Ekvall och Maria Petit på plats på medborgarcenter i Södra Sandby för att ge information om det nya arbetssättet.

 

Medborgarcenter Kristallen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon: 046-359 75 00
E-post:medborgarcenter@lund.se

Öppettider:
Måndag–torsdag: kl 08–17
Fredag: kl 08–16


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • januari

  24jan13:00- 14:00Språkcafé

  25jan09:30Filmvisning

  25jan12:30- 13:30Linners Mat - Träffpunkten

  Visa fler event
 • Woody Bygghandel
  Evashembageri
  Lawes
  sörgården
  ssaff
 • Ciklid
  Ryttare & häst
  Sprattelgubben
  Nordsjö
  sprifarbiken
  Gåiskor
  smakerosak
 • Tors Plåt
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
  Sparbanken
  Teknik & Design
  Björkelund
 • KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
  Hund
 • Radon
  Arborist
  kropposjal
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  UpsideDown
  Insikt
  PP mekanik
  Centrumgrillen
  IBAB
  Gloriosa
  rauk o reko
  Thells
  Salongprofilen
  Landins Blommor
  Gardinateljen
 • Gilla oss gärna :)