Skånska energi
ICA
Sandby autoservice
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA

Kommun

Published on april 26th, 2018 | by admin

0

Föreläsning: Staffan Tapper

Vi anländer vid föreningsgården en tidig eftermiddag, där blir vi visade in i deras lokal. Det är uppdukat med bord och stolar, en projektor visar en bild från 1914 – det är där historien börjar – och sist men inte minst står självaste Staffan Tapper vänd mot publiken.

Den som är intresserad av fotbollshistoria känner säkerligen till Staffan Tapper – en av Malmö FFs stora profiler. Som mittfältare och lagkapten tog han 3 SM titlar under klubbens storhetstid på 70-talet. De tog sig även till final i Europacupen 1979. Staffan spelade även i landslaget från 1971 till 1978.

Staffan är långt ifrån den ende framgångsrike fotbollsspelaren i släkten Tapper, och det är just det som är temat för föreläsningen. Vi blir tagna på en resa genom tiderna tillsammans med fyra generationer av familjen Tapper – en fotbollsfamilj, som det står på affischen – och vi får lära känna Staffan och hans familj på en personlig nivå. Många skratt och yttringar av samtycke kan höras från publiken då Staffan berättar en historia som är både rolig, men också relaterbar, för många.

En av de mest uppskattade berättelserna var den ökände straffmissen vid fotbolls-VM i Västtyskland 1974. Sverige mötte Polen i den andra omgången i vad som skulle visa sig vara en avgörande match för vidare avancemang. Sverige låg under med 1-0 men hade chans att kvittera på straff i andra halvleken. Tyvärr räddade den polske målvakten, Jan Tomaszewski, Staffans skott. Detta orsakade mycket kritik i svensk media.
20 år senare fick Staffan sin revansch. Expressen arrangerade ett evenemang där Staffan på nytt fick chansen att möta Tomaszewski i en straffläggning på samma VM arena. Denna gången var det ingen miss. Dessutom anser vissa att straffen borde gått om redan 1974 pga ett regelbrott. Därför avslutar staffan anekdoten med att säga: “Vi kom femma, men egentligen kom vi trea.”

Den knorren framkallar många glada skratt i publiken, men Staffan tar även upp den sorgliga delen av familjehistorien. Staffans son, även han en lovande fotbollsspelare, diagnostiserades redan som ung med hjärncancer. Trots operation och många års kamp mot sjukdomen avled han endast 39 år gammal.

Föredraget slutar ändå hoppfullt när han berättar om sitt barnbarn som likt de fyra tidigare generationer Tapper har funnit kärleken till fotboll.

/Ylva Sundström och Thea Kindblom

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • februari

  25feb15:30- 16:30Bokfika för barn

  26febHeldagJanni hittar hem - för barn

  26feb15:00- 17:00Italienskt språkcafé

  Visa fler event
 • Evashembageri
  Lawes
  ssaff
  sörgården
 • Sprattelgubben
  Gåiskor
  Apoteket
  Nordsjö
  Ciklid
  smakerosak
 • Länsförsäkringar
  Sparbanken
  Björkelund
  JH Reklam
  Tors Plåt
  Södra Sandby församling
 • Lasses
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
 • Insikt
  Landins Blommor
  IBAB
  rauk o reko
  Gröna Kiosken
  UpsideDown
  Gloriosa
  Radon
  Thells
  PP mekanik
  Gardinateljen
  kropposjal
  hund O mera
  Teknik & Design
 • Gilla oss gärna :)