Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
Skånska energi
ICA
Sandby autoservice

Företag

Published on februari 21st, 2018 | by admin

0

Gå i skor

Gå i Skor har legat i byn sedan 2001 och i april är det 17 år sedan det öppnade. Madlein och Christel tog över skoaffären från sin faster. Från början var skoaffären ganska liten men syskonen har tillsammans förbättrat och byggt ut affären till vad den idag är. Några år senare när Madlein och Christel hade tagit över affären tog de in barnkläder och utökade därför sortimentet en aning. År 2009 byggde de ut så lokalen blev till dagens storlek, där vi sitter längs in i butiken och pratar var det tidigare en parkering och dåvarande barnavdelningen är nuvarande kök.

Ytterligare ett upplyft för butiken blev när de började ta in damkläder vilket blev en succé. Det hela började med att kunderna började komma in och efterfråga någon blus eller kofta. Innan låg det en klädesbutik i Södra Sandby men när den lades ner började därför Gå i skor ta in damkläder i ett litet sortiment. I början var det inför julen för att prova, idag är klädsortimentet större och du kan komma in och prova från topp till tå. Madlein berättar för mig att skor inte brukar säljas jämnt under hela året utan det brukar vara mest när årstiderna förändras, detta gör att kläderna och skor går hand i hand.

Affären lockar även många besökare från grannbyarna speciellt när dem brukar handla mat i Södra Sandby. Men det är även många som har anhöriga i byn som brukar kika in i butiken. Vissa kanske har föräldrar kvar i byn och då brukar kunderna berätta att de själva bor i Stockholm men köper ändå oftast bara skor från Gå i skor. Men syskonen berättar även att det är många återkommande kunder som brukar titta in i butiken och många som är mammalediga eller jobbar i byn som tittar in på lunchen och kollar läget. Oftast är det många som kikar in när de är på en promenad för att sedan komma tillbaka för att handla.

Förutom Madlein och Christel i butiken jobbar även Christels dotter Hannah sedan många år tillbaka. Hannah har jobbat främst sommarlov från början men även extra vid sidan om sina studier. Hon har koll på det mesta i butiken och gör alla uppgifter som att mäta barnfötter eller hitta rätt skor till rätt tillfälle.

Förutom att bara ha öppet som butik gör även Gå i skor andra aktiviteter. För några år sedan när den gamla klädesbutiken hade öppet i byn brukade de två butikerna samordna en modevisning där kunderna bjöds på något att äta samtidigt som det visades upp både kläder och skor. Nuförtiden brukar Gå i skor anordna kvällsmingel istället. Då får kunderna något att dricka och sedan kolla på kläder och skor samt få möjlighet att prova. Detta koncept gör att det blir mer personligt och avslappnad stämning. Mingelkvällarna brukar arrangeras två gånger om året, en gång på hösten och en på våren.

Ett klädesmärke som butiken säljer är ONLY som är svårt att hitta i dagens butiker men väldigt populärt. I november eller december tog de även in barnmärket Name it. I sortimentet finns alltså både herr, dam och barn skor från utelivet till festen. Sedan erbjuds det även kläder till barn och dam och du kan komma in i butiken och hitta kläder och skor till alla tillfällen.

Förutom att bara stå i butiken åker syskonen iväg på mässor i Köpenhamn och Stockholm. Christel berättar att man får hålla huvudet på skaft eftersom man som säljare måste försöka räkna ut ifall produkterna kommer att kunna säljas i deras butik eller inte. Ibland har dem köpt in en modell som inte blivit populär förrän 2 år senare eftersom Köpenhamn är tidigare i modet än Sverige. Men de lyssnar även väldigt mycket på kunderna och ibland har dem kommit till en mässa med en hel lista på önskemål på skor och modell som borde köpas in och dem gör alltid så gott dom kan för att möta kundens önskemål.

Förutom butiken med kläder och skor erbjuder även Gå i skor möjligheten att lämna in produkter till skomakare. De kör iväg 1 gång i veckan till en skomakare i Lund och lämnar saker som kunderna kommit in med som behövs reparera. Detta kostar endast 20kr extra och det är enkelt och smidigt att lämna in. Butiken är även ombud för kemtvätt och har varit det i några år. Kemtvätten kommer då två gånger i veckan och hämtar samt lämnar tvätten som kunderna lämnat in till butiken. Och de tvättar i princip allt.

Både Madlein och Christel är uppvuxna i Södra Sandby och flyttade till byn när Madlein var 6 år gammal. Anledningen till varför dom valde att öppna upp just Gå i skor var eftersom man kommer till en punkt i livet där man vill prova något nytt. Madlein jobbade på ett väldigt stressigt jobb så hon kände att hon behövde en vändpunkt i livet. I samband med detta skulle även deras faster sälja den lilla skobutiken i Sandby och därför passade det perfekt att köpa och starta nytt tillsammans.

Nu ser de fram emot ett utvecklat centrum. Med fler butiker i centrum. Lunds kommuns planer på att utveckla och bygga ett nytt centrum i Södra Sandby tror båda syskonen på. Både för deras verksamhets skull men även för byn i sig. Dem tror att ifall det blir ett nytt centrum kan även deras verksamhet utvecklas. Madlein drömmer om att fler ska välja att stanna kvar i byn istället för att åka in till en shoppinggalleria. Hon vill att det ska bli mysigt att gå i Sandby och titta i affärerna. För ett år sedan fanns det planer att flytta butiken till Nova men det blev svårt eftersom dem båda behövde gå på mässor och Nova inte tillät att butiken höll stängt under tiden. I Sandby har de därför en större frihet. Just nu är dem båda nöjda med butiken och kunderna kikar in kontinuerligt under dagarna.

Titta gärna in på deras hemsida HÄR

/Alice Petersson

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • januari

  21jan15:30- 16:30Bokfika för barn

  23jan10:00Föräldrafika

  23jan11:00Språkcafé

  Visa fler event
 • ssaff
  Evashembageri
  sörgården
  Lawes
 • Nordsjö
  sprifarbiken
  Sprattelgubben
  Apoteket
  smakerosak
  Gåiskor
  Ciklid
 • JH Reklam
  Tors Plåt
  Sparbanken
  Länsförsäkringar
  Björkelund
  Södra Sandby församling
 • KB Bilservice
  Hund
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • Gröna Kiosken
  UpsideDown
  Insikt
  Thells
  Radon
  hund O mera
  kropposjal
  Gardinateljen
  rauk o reko
  Gloriosa
  PP mekanik
  IBAB
  Teknik & Design
  Landins Blommor
 • Gilla oss gärna :)