ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Skånska energi
ICA

Bygden

Published on januari 23rd, 2018 | by admin

0

Gambia med KultÅKrock

Ett gäng på 18 ungdomar, två föräldrar och tre ledare har under 10 dagar befunnit sig i Gambia, inom ramen för ett projekt i föreningen KultÅKrocks regi. Många av oss valde att följa med på resan för att få uppleva en annan del av världen, ta del av en annan kultur, skaffa nya vänner och skapa underbara minnen för resten av livet.

Den 27 december kl. 03.45 lastades bussen på Killebäckskolans parkering full med väskor. Minst 2/3 var välgörenhetsmaterial, såsom leksaker, kläder och skor, idrottsmaterial, sjukvårdsmaterial och receptfria läkemedel etc. Trötta som vi var den tidiga morgonen vinkade vi hejdå till föräldrar och några syskon. Och det var nu, nu det stora äventyret verkligen skulle börja! Thells bussar med Bojan vid ratten – lika härlig som han alltid är, körde oss tryggt till Kastrup där första etappens flygning mot Bryssel väntade. Hela gänget tackar Södrasandby.com för sponsring av bussen, oerhört uppskattat och värdefullt!

Efter en lång resdag kom vi under kvällen äntligen fram till Gambia. Där väntade en spännande och annorlunda bilfärd innan vi kom till huset och familjen i Cape Point där vi skulle bo de kommande tio dagarna. Vi blev varmt och hjärtligt välkomnade och bjöds på nygrillat med goda tillbehör. Därefter det var dags att fixa iordning våra sovplatser och inta dessa för några timmars välbehövd sömn.

Under vistelsen i Gambia hittade vi på många olika saker. Bland annat åkte vi ut på roliga och spännande halv- eller heldagsutflykter. Den mest innehållsrika dagen var då vi åkte på en heldagsutflykt till Gambiakliniken i Besse, skolan i Berefet och Kunta Kinteh Island (James Island), där vi fick kunskap om den Gambiska historien och slavhandeln som pågått i Västafrika. I samband med besöket på Gambiakliniken och skolan delade vi ut delar av det välgörenhetsmaterial som samlats in av oss ungdomar, föräldrar och ledare innan avresan från Sverige.

Vi har även varit på olika marknader, där de flesta av oss lärt sig att pruta. Vi har besökt en krokodilpark, fiskat i Gambiafloden, badat i Atlanten, solat och spelat fotboll på stranden, besökt ett lokalt snickeri och ett bageri där vi provade på att baka tapa-lapabröd, dansat afrikansk dans, spelat djembe trummor och gjort jordnötssmör. Vi var även besökt Gambias nationalarena. I samband med besöket där spelade vi en vänskapsmatch i fotboll tillsammans med ”Spartans Soccer Academy”.

Vissa stunder och dagar valde vi att bara umgås med de som befann sig i huset för stunden. Vi lekte och mös med de yngre barnen, de äldre barnen och ungdomarna lärde varandra nya kortspel, pratade och lärde varandra enkla ord och fraser på respektive språk. Samtalen i allmänhet fördes på engelska. Vi hade även möjlighet att hjälpa till med de vardagssysslor som fanns att göra.

På nyårsafton höll vi ungdomar i en ”svenskafton” för de i huset. Vi valde att fira nyår på ett lite annorlunda sätt än vad de är vana vid. Vi inledde kvällen med ett mingel där vi bjöd på alkoholfri fördrink och snacks, vi sprayade även konstsnö – som smälte i värmen! Vi sjöng några luciasånger och lekte hela havet stormar och viskleken. Till sist lärde vi dem att dansa fågeldansen. Tolvslaget och det nya året firade vi tillsammans på Cape Points vackra strand.

Att leva cirka 40 personer på den ytan som vi hade tillgång till märktes aldrig av som ett problem. Att anpassa sig blev helt naturligt utifrån de levnadsförhållandena vi fick förhålla oss till, vilka skiljer sig rejält från de vi är vana vid hemifrån. Tillgången till vatten och el var begränsad, sängarna vi sov i två och två hade mycket lägre standard än vad vi har hemma. Vissa sängar saknade till och med några sängribbor. Vi som gäster fick dock de finare sängarna. Två av killarna som bor i huset sov på samma ställe som oss ungdomar, deras sängar bestod av en madrass på golvet med ett myggnät över. Våra sovplatser var på husets andra våning, vilken kan beskrivas som ett stort öppet rum med väggar utan glas för fönstren och med ett plåttak över.

Maten serverades på traditionellt sätt, gemensamt ur en stor skål. Vi åt dock inte traditionellt med händerna utan använde sked, alltså antog vi inte ”seden utan skeden”. Oftast serverades det ris och grönsaker med kyckling, kött eller fisk. Vi bjöds också på teet Ataya som tillagades på en koleldad ”minispis”.

Vi upplevde att det Gambiska samhället och infrastrukturen skiljde sig rejält från Sveriges. Skicket på vägarna runt om i landet kunde skilja stort, vissa var asfalterade och vissa var knappt farbara. Många hus på landsbygden var bygga av lera och plåt, liknande skjul. På en och samma gata i tätbebyggelsen var det stora skillnader i standarden. En uttorkad tomt med knapp växtlighet och med ett litet enkelt boende på tomten, var granne med en tomt med ett hus i mycket hög klass vars trädgård var blommig, grönskande och uppväxt. Många familjer bodde längs med hårt trafikerade vägar där bilarna körde tätt inpå, luften var förorenad och lekmiljön för barnen var farlig. På landsbygden odlade många familjer sin egna föda, men det var svårt att få det att gro eftersom tillgången till vatten var begränsad eller nästintill obefintlig. På många håll var utomhusmiljön väldigt nedskräpad. Vår uppfattning är att människorna är lösningsfokuserade och fixar problem snabbt och enkelt, dock utan någon större tanke på att jobba vidare med förbättringar för att minimera att problemet uppstår på nytt.  Vi lärde oss ganska fort vad ”GMT” betyder – ”Gambian Maybe Time”. Tiden styrde inte dagarna, utan de tog dagen som den kom, dock inte tidslöst. De var inte lika beroende av klockan som vi är vana vid att vara. Gambia kallas inte helt orätt för ”the smiling coast of Africa”. Människorna var oerhört vänliga, glada och gästvänliga, oavsett om vi mötte dem i de pulserande livliga städerna eller på den något mer stillsamma landsbygden. Vi har fått många intryck att smälta efter att vi delat vardagen med personer med en annan kulturell- och social bakgrund än vad vi är uppväxta i. All denna öppenhet och den delade glädjen tar vi med oss hem! Bäst av allt är att vi alla har fått nya vänner för livet!

 

/Hanna Amboldt

 

 

Sponsring tack vare bygdens företag :)!

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • augusti

  19aug13:40- 18:40Blodbuss

 • Lawes
  sörgården
  Evashembageri
  ssaff
 • Gåiskor
  Nordsjö
  smakerosak
  Ciklid
  Sprattelgubben
 • Länsförsäkringar
  JH Reklam
  Sparbanken
  Södra Sandby församling
  Tors Plåt
 • KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
  Hund
  Lasses
 • Radon
  Landins Blommor
  Gardinateljen
  PP mekanik
  Gloriosa
  hund O mera
  IBAB
  Gröna Kiosken
  UpsideDown
  kropposjal
  rauk o reko
  Insikt
  Thells
  Teknik & Design
 • Gilla oss gärna :)