Lawes
folktandvården
Sandby autoservice
folktandvården
Lawes
Sandby autoservice

Företag

Published on november 21st, 2019 | by admin

0

ICA & Fryshuset

Pär Friberg som är byns ICA-handlare trodde först inte på ryktena om ökade droger i byn, men förstod att det bara ökade. Problemet berörde då han sett mycket av problemen i Malmö där han växte upp. När Pär nu förstod att det även finns i vår lilla idylliska by, så ville han se vad han kunde göra.

ICA startar därför ett samarbete med Fryshuset i Malmö och bjuder in lokala föreningar, företag och föräldrar att vara med. 

Fryshuset som startade 1984 i ett slitet fryslager i Stockholm av eldsjälen Anders Carlberg, har idag vuxit till en verksamhet som finns i flera av våra större städer. Med 650 anställda och 300 miljoner kronor i omsättning har projektet vuxit sig till en stor verksamhet som gör stor samhällsnytta.

Samarbetet har flera delar som innebär utbildning och workshops för att ge personal ökad förståelse i problematiken och konkreta bemötanden och dialoger. Helt enkelt få nya verktyg. Fryshuset personal kommer också att vara på vid olika tillfällen i byn och till exempel även ge föräldraföreläsningar kring droger och kriminalitet. Barn till ensamma mammor är också en grupp som kan ges kostnadsfria aktiviteter. Inte minst ska ett samarbete med byns föreningar skapas för gemensamma aktiviteter.  

Med kommun, bibliotek, fritid, föreningar, kuratorer, skolsköterskor, mammor, pappor med flera, så var intresset stort för dagens event som hölls på Gastro Gaspari i Flyinge.

Genom kvällens aktiviteter fick vi lära oss en hel del av våra egna fördomar. Vem är chef, vilka intresse har folk? Har man suttit fängelse? … är det frågor som vi kan svara på bara genom att titta på folk och få en ”känsla”? 

Att få en personlig berättelse i hur någon redan i 9 års ålder får sin första förändring som skulle leda till mobbning, kriminalitet och till och med fängelse… var något som fick flera att fälla tårar när man känner hur lätt det är att falla under strecket…

Nyfikenhet och engagemang är viktigt i våra byar. Så också i Södra Sandby så klart. Kvällen visade att många bryr sig mycket på byns lokala viktiga frågor och vill engagera sig. Projekt som detta och allt annat vi gör tillsammans, är viktiga för att behålla vår kära idylliska by, så som vi själva vill ha den.

/ Jan Malmgren

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  8dec10:002:a söndagen i advent med Södra Sandby församling

  8dec18:00Vi sjunger in Julen

  10dec10:00Filmvisning för 1-3 åringar

  Visa fler event
 • Evashembageri
  ICA
  ssaff
  Kompas
 • Nordsjö
  Sprattelgubben
  Ciklid
  smakerosak
  Gåiskor
 • Länsförsäkringar
  Tors Plåt
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
 • Lasses
  KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
 • IBAB
  rauk o reko
  Gardinateljen
  hund O mera
  Thells
  UpsideDown
  kropposjal
  Radon
  Gloriosa
  Teknik & Design
  PP mekanik
  Insikt
  Landins Blommor
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)