folktandvården
Sandby autoservice
Lawes
folktandvården
Lawes
Sandby autoservice

Föreningar

Published on oktober 17th, 2019 | by admin

0

Nillaföreningen

I samlingssalen i Församlingshemmet sitter ett gäng damer runt ett av de många borden. Finservisen med guldkant är framdukad, på bordet finns två sorters kakor och välfyllda kannor med kaffe. 

Damerna samtalar om stort och smått samtidigt som de planerar deras 40-årsfirande, vilket ska hållas om mindre om en månad. Det är Nillaföreningen som har sin månatliga träff och här är både gemenskapen och värmen stor!

Nillaföreningen började som en syförening för damerna i byn 1979. Elisabet, som var den som startade föreningen, berättar att de gick och väntade på att församlingshuset skulle bli färdigt. “Vi behövde verkligen en offentlig samlingslokal, eftersom hemma kunde det vara stökigt” 

Namnet Nilla bestämdes med inspiration från en sten som låg på platsen där församlingshemmet nu står. Det är en grå stor sten med namnet “Nilla Larsdotter” ingraverat. Den finns idag uppsatt vid ingången till församlingshemmet.

Att samla in pengar till behövande har alltid varit centralt i Nillaföreningen. Från början skänkte de alla insamlade pengar till ett fadderbarn från en by i Colombia, men idag bidrar de till välstånd i hela byn. Nannie berättar att det är värdefullt att kunna hjälpa till. “Vi har det så bra här, och då får man hjälpa de som har det svårare” 

Varje krona som kommer in skänks. “Vi använder aldrig pengarna som ligger i insamlings-kassan”, förklarar Elisabet. Insamlingarna kommer från bidrag som görs under året. Till exempel ordnar Nillaföreningen fika vid den välbesökta sommarkyrkan. Pengar kommer även in från medlemskap i föreningen och från fikat som serveras vid varje träff. På våren arrangeras en gemensam utflykt och vid juletid en storslagen julfest.  

Under åren har medlemmar kommit och gått, men har rört sig omkring 15 kvinnor. Gemenskapen har alltid varit stor. “Det är verkligen något som jag uppskattar med Nillaföreningen” berättar Gerd “Det är ett bra sätt att träffas på och är alltid trevligt” 

Till kvinnoföreningen Nilla är folk i alla åldrar välkomna. Kom som du är, nästa träff är den 19 november 14-16 i församlingssalen.

/Fanny Dellenbo


test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  3apr14:30- 17:30After föris

  6apr10:00Påsklovsfilm

  7apr13:00- 15:00Filmskapande för barn 7-15 år

  Visa fler event
 • ICA
  ssaff
  Kompas
  Evashembageri
 • Ciklid
  smakerosak
  Gåiskor
  Sprattelgubben
  Nordsjö
 • Södra Sandby församling
  Tors Plåt
  Länsförsäkringar
  JH Reklam
 • KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  Hund
 • Gröna Kiosken
  Radon
  IBAB
  kropposjal
  rauk o reko
  Insikt
  PP mekanik
  Gardinateljen
  Teknik & Design
  Gloriosa
  Landins Blommor
  hund O mera
  Thells
  UpsideDown
 • Gilla oss gärna :)