Skånska energi
ICA
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Skånska energi
ICA

Bygden

Published on november 8th, 2017 | by admin

0

Öringssafari i Sularpsbäcken

Under onsdagskvällen den 8 november var de dags för fiskesafari i Södra Sandby. Det var ett ganska stort gäng på 20 personer som hade samlats utanför Byahuset för att följa med på denna vandring längs Sularpsbäcken i mörkret. Både barn, vuxna och äldre var med och gick rundan som tog ca en timme. Man kunde inte garantera med 100% att vi skulle få se någon öring under kvällen.

Aktivitet arrangerades av Naturum och det var ledaren Jonas som var med oss under kvällen. Han kom från Kävlingeåns vattenråd som har varit med och förbättrat miljön för fiskarna och livet i Sularpsbäcken. Syftet med vattenrådet är att samla arbetet med vattenvård och vattenkontroll i en organisation. Organisationen jobbar för fiskarna och försöker minska övergödning och biologisk mångfald. Bland annat har de byggt upp en bra miljö genom att plana ut de små vattenfallen som funnits och istället gjort att det mer blivit mer strömt. Men samtidigt har ankdamen kunnat få vara kvar för att inte förstöra för någon annan djurart.

Vi börjar vår safari genom att hitta en liten öring på ca 12cm precis vid gångbron utanför Byahuset. Den behöver antagligen några år på sig att växa innan den kan börja föröka sig. Jonas berättar att vissa öringar simmar ut till havet och växer till sig för att sedan simma tillbaka till Sularpsbäcken och föröka sig medan andra är så kallade stationära och därför lever hela livet i bäcken. Vissa öringar i bäcken är upp emot några kilo stora. På vägen ser vi flera ställen där de har grävt upp stenar för att lägga äggen i sanden. Detta kan ses genom att stenarna oftast är mörka men när det har grävt är stenarna ljusare. Oftast bildas det en lite hög av ljusare stenar.

Bäcken rinner hela vägen från Rögledammar och Kungsmarken samt Glomsjön ut till Sularsbäcken som stärker sig hela vägen genom Flyinge och sedan mynnar ut i Kävlingebäcken. Bäcken tar även emot allt dagsvatten från hela Södra Sandby vilket gör att det kan bli ganska fullt vid mycket regn under en kort period. Men det är inte bara havsöring som återfinns i vattnet, det finns mängder av kräftor, ålar och grönlingar.

Vi går längs med bäcken och Jonas stannar till på lite olika ställen och berättar om både bäcken och öringen. Vi får se några riktigt stora öringar och några bebis små som knappt syns. Jonas är väldigt glad över hur klart vattnet är just idag. Han berättar att han var förbi igår för att se hur det såg ut och då var det ganska grumligt eftersom det precis hade regnat. Flödet skiljer sig väldigt mycket åt utifrån hur mycket vatten som strömmar igenom. Jonas har även med sig sin lilla sidekick och son Emil som hittar en av de största öringarna under resans gång.

Som avslutning tackar Jonas för att så många ville följa med och han uppmuntra fler Sandbybor att ta med sig en ficklampa och gå längs bäcken och leta öringar. Det är något enkelt och roligt att göra för hela familjen. Det är dock att rekommendera att göra i mörker eftersom fiskarna inte blir lika skygga då. Han berömmer även Sularpsbäcken för att vara otroligt fin för att gå igenom ett helt samhälle. Nästa gång att vara med på öringssafari är den 22 november. Havsörings safarin är ett projekt som kallas #bäckenibyn.

/Alice Petersson


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • januari

  24jan13:00- 14:00Språkcafé

  25jan09:30Filmvisning

  25jan12:30- 13:30Linners Mat - Träffpunkten

  Visa fler event
 • Woody Bygghandel
  ssaff
  Evashembageri
  sörgården
  Lawes
 • smakerosak
  Gåiskor
  sprifarbiken
  Nordsjö
  Sprattelgubben
  Ciklid
  Ryttare & häst
 • Södra Sandby församling
  Tors Plåt
  JH Reklam
  Björkelund
  Teknik & Design
  Sparbanken
 • KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
  Hund
 • Insikt
  IBAB
  Landins Blommor
  Salongprofilen
  Radon
  Gröna Kiosken
  UpsideDown
  Centrumgrillen
  Gloriosa
  hund O mera
  PP mekanik
  Thells
  rauk o reko
  Arborist
  Gardinateljen
  kropposjal
 • Gilla oss gärna :)