Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA

Kommun

Published on februari 15th, 2018 | by admin

0

På gång i Sandbymöte

Idag hade Träffpunkten Sandby besök av kommunen för att presentera lite av vad som sker både i Lunds stad och i Södra Sandby. Mötet som är en nysatsning för att möta medborgarna på ett mer flexibelt sätt, det vill säga att man kommer ut till möten för att tex informera ute i byarna. Och det var många som kom idag… lite av rekord faktiskt!

Flera av förvaltningarna hade allmän information att få ut och Johanna Finnhult, som bott i Sandby i 13 år och jobbar som samhällsvägledare ledde informationen ihop med sin kollega Iman. Det var allt ifrån spårvägen, barn och skolförvaltningen, det nya bronsfärgade tingshuset, stadshallen som ska renoveras och mycket mer.

Det togs även upp att det finns ett nytt sätt att komma in med medborgarförslag, så kallade Lundaförslag. Om förslaget får mer än 100 röster så tas det automatiskt upp i kommunen. Har du ett eget förslag eller vill kolla in vad som redan lämnats in så kolla in HÄR.

Det finns till exempel ett Lundaförslag om trafiksäker pendling med elmoped mellan Södra Sandby och Lund (har i skrivande stund 107 röster)

Andra saker var att man kan nominera miljöhjältar till och med 31:e mars. En person som gjort något bra för miljön helt enkelt. En annan sak är att man har idéer som kan förbättra byn så finns det möjligheter via kommun och Leader att få stöttning till startup. Summerat fanns det en hel del på gång i Lund.

Men för att titta mer på Sandby och vad som är på gång där, så är väl det nya centrumet, kvarteret Kryptan, något som kommer att betyda mycket för byn. Rivning, sanering och byggnation ska påbörjas i höst och man beräknar allt att vara klart i årsskiftet 2020/21. Det är LKF som ska bygga 50-tal lägenheter, affärslokaler, bibliotek, LSS-boende och efterlängtad vårdcentral. Vi kommer snart att djupdyka lite mer i ämnet och göra reportage om området 🙂

Bäcken i byn (kolla gärna in förra reportaget), är också något som ska utvecklas. Det är Marie Sager som håller i projektet och man planerar att till exempel bjuda in skolor, titta på utsiktsplatser mm. Vill man, så kan man till och med boka in en gratis naturvägledare via Marie.

Den nya toaletten givetvis! Den är på gång i år! Kolla gärna in vårt reportage om toaletter och passa på att komma med förslag på var den ska placeras.

Det diskuterades om nästan allt… ungdomssatsningen ”garaget”, Byahuset, nattvandrare, ja nästan allt!

Mycket är som sagt på gång i byn och det är Södra Sandbys bybor som har klar möjlighet att vara med och påverka i mycket. Kommun är beredda att lyssna, så allt som behövs är vårt engagemang 🙂

 

/ Jan Malmgren

 

 

 

 

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  13decHeldagLucia med Södra Sandby församling

  16decHeldag3:e advent med Södra Sandby församling

  23dec10:004:e advent med Södra Sandby församling

  Visa fler event
 • sörgården
  Lawes
  ssaff
  Evashembageri
 • sprifarbiken
  Ciklid
  Apoteket
  Nordsjö
  Gåiskor
  smakerosak
  Sprattelgubben
 • JH Reklam
  Tors Plåt
  Södra Sandby församling
  Länsförsäkringar
  Björkelund
  Sparbanken
 • KB Bilservice
  Hund
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • Landins Blommor
  kropposjal
  Teknik & Design
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  Gardinateljen
  rauk o reko
  Radon
  UpsideDown
  Gloriosa
  PP mekanik
  Insikt
  IBAB
  Thells
 • Gilla oss gärna :)