Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice

Kommun

Published on februari 15th, 2018 | by admin

0

På gång i Sandbymöte

Idag hade Träffpunkten Sandby besök av kommunen för att presentera lite av vad som sker både i Lunds stad och i Södra Sandby. Mötet som är en nysatsning för att möta medborgarna på ett mer flexibelt sätt, det vill säga att man kommer ut till möten för att tex informera ute i byarna. Och det var många som kom idag… lite av rekord faktiskt!

Flera av förvaltningarna hade allmän information att få ut och Johanna Finnhult, som bott i Sandby i 13 år och jobbar som samhällsvägledare ledde informationen ihop med sin kollega Iman. Det var allt ifrån spårvägen, barn och skolförvaltningen, det nya bronsfärgade tingshuset, stadshallen som ska renoveras och mycket mer.

Det togs även upp att det finns ett nytt sätt att komma in med medborgarförslag, så kallade Lundaförslag. Om förslaget får mer än 100 röster så tas det automatiskt upp i kommunen. Har du ett eget förslag eller vill kolla in vad som redan lämnats in så kolla in HÄR.

Det finns till exempel ett Lundaförslag om trafiksäker pendling med elmoped mellan Södra Sandby och Lund (har i skrivande stund 107 röster)

Andra saker var att man kan nominera miljöhjältar till och med 31:e mars. En person som gjort något bra för miljön helt enkelt. En annan sak är att man har idéer som kan förbättra byn så finns det möjligheter via kommun och Leader att få stöttning till startup. Summerat fanns det en hel del på gång i Lund.

Men för att titta mer på Sandby och vad som är på gång där, så är väl det nya centrumet, kvarteret Kryptan, något som kommer att betyda mycket för byn. Rivning, sanering och byggnation ska påbörjas i höst och man beräknar allt att vara klart i årsskiftet 2020/21. Det är LKF som ska bygga 50-tal lägenheter, affärslokaler, bibliotek, LSS-boende och efterlängtad vårdcentral. Vi kommer snart att djupdyka lite mer i ämnet och göra reportage om området 🙂

Bäcken i byn (kolla gärna in förra reportaget), är också något som ska utvecklas. Det är Marie Sager som håller i projektet och man planerar att till exempel bjuda in skolor, titta på utsiktsplatser mm. Vill man, så kan man till och med boka in en gratis naturvägledare via Marie.

Den nya toaletten givetvis! Den är på gång i år! Kolla gärna in vårt reportage om toaletter och passa på att komma med förslag på var den ska placeras.

Det diskuterades om nästan allt… ungdomssatsningen ”garaget”, Byahuset, nattvandrare, ja nästan allt!

Mycket är som sagt på gång i byn och det är Södra Sandbys bybor som har klar möjlighet att vara med och påverka i mycket. Kommun är beredda att lyssna, så allt som behövs är vårt engagemang 🙂

 

/ Jan Malmgren

 

 

 

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • mars

  20mar16:00- 19:00Drop-in släktforskning

  20mar18:00Tjekväll

  21mar13:00- 14:00Språkcafé

  Visa fler event
 • Evashembageri
  sörgården
  Woody Bygghandel
  Lawes
  ssaff
 • sprifarbiken
  Sprattelgubben
  Apoteket
  Ryttare & häst
  Ciklid
  smakerosak
  Gåiskor
  Nordsjö
 • Teknik & Design
  JH Reklam
  Björkelund
  Tors Plåt
  Sparbanken
  Södra Sandby församling
 • KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
 • Gardinateljen
  rauk o reko
  Arborist
  Radon
  UpsideDown
  hund O mera
  Salongprofilen
  IBAB
  Insikt
  Gloriosa
  Landins Blommor
  Thells
  Centrumgrillen
  Gröna Kiosken
  kropposjal
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)