Skånska energi
Sandby autoservice
ICA
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice

Hästar

Published on juli 23rd, 2017 | by admin

0

Rundvandring Flyinge Kungsgård

Solen strålar och det är helt klar blå himmel när jag kör upp mot grusvägen till Flyinge Kungsgårds butik som ligger i den gamla byggnaden där det innan varit veterinärklinik. Det är ett tiotal personer som har samlats utanför dörrarna och några barn har köpt varsin glass att avnjuta under rundturen. Prick klockan ett hälsar Ann oss alla välkomna till dagens rundtur runt Flyinge kungsgård. Hon berättar att det tar ca 45min-1h att gå runt och kolla. Vi är totalt 12 personer som går efter Ann i ett lugnt tempo.

Första stoppet blir i den så kallade fyrkanten mitt på gårdsplanen. Här ser man en stor sand plan med några få sjukhagar för hästar med gräs i och en skrittmaskin. På taket kan man se den första glimten av några storkar som har byggt bo uppe på taket. Ann berättar allmänt om Flyinge och att det bland annat varit en verksamhet från ungefär medeltiden. Det är nämligen en ärkebiskop från Lund som lät bygga den första byggnaden. Bara några år senare startades det en verksamhet med hästar här på gården. Det gjordes så sent som på 1900-talet en utgrävning på Flyinge Kungsgård där man bland annat hittade delar av en gammal kyrkogård. Men det har även varit en brandstation som slutades användas på 1900 talet. Tornet är numera endast storkarnas bostäder. Storkarna är något väldigt intressant som finns på gården.

Nästa stopp blir det lilla ridhuset som byggdes 1900 där all verksamhet bedrevs. Det kunde vara minst 20 hingstar samtidigt så det gällde att verkligen ha koll på sin häst. Nu används det främst som framridning vid tävling eller av elever. Resterande stopp på Flyinge Kungsgård kan du själv vara med och lyssna med egna öron. Hela juli och augusti har de rundvandring på Flyinge kungsgård klockan 13.00.

Flyinge Kungsgård är ett av världens äldsta säterier som fortfarande är i drift. På gården bedrivs det bland annat avel, hästförädling och evenemang. Men det finns även också flera utbildningar allt från gymnasienivå till högskola. Flyinge är en av Sveriges tre riksanläggningar och besöks oftast av både hästentusiaster som historiskt intresserade människor. Under den guidade turen berättas det mer om Flyinges historia från 1100-talet fram till nutid bland annat om verksamheten som har bedrivits och verksamheten som bedrivs idag. Typiskt för Flyinge kungsgård är den senapsgula färgen på alla byggnader och alla storkar som trivs på taken.

/Alice Petersson

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • februari

  18feb09:00- 12:00Prova på att spela schack

  18feb10:30Sportlov -Superdag

  19feb10:00- 15:00Sportlov - Kul i Killebäckshallen

  Visa fler event
 • sörgården
  ssaff
  Lawes
  Evashembageri
 • smakerosak
  Gåiskor
  Sprattelgubben
  Nordsjö
  Ciklid
  Apoteket
 • Sparbanken
  JH Reklam
  Länsförsäkringar
  Björkelund
  Tors Plåt
  Södra Sandby församling
 • KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
 • Radon
  UpsideDown
  Gloriosa
  rauk o reko
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  Teknik & Design
  PP mekanik
  kropposjal
  Thells
  IBAB
  hund O mera
  Landins Blommor
  Insikt
 • Gilla oss gärna :)