Sandby autoservice
Lawes
folktandvården
folktandvården
Sandby autoservice
Lawes

Kyrkan

Published on augusti 24th, 2017 | by admin

0

Sommarkyrka i Sandby

Regnet faller ner från himlen när jag skyndar mig in i kyrkan. Där lyser lamporna och bänkraderna i kyrkan är fulla. Man hör ett svagt mummel av alla människor som har samlats till kvällens föreställning. Det är sommarkyrkan som är en mindre organisation som har ordnat kvällen program. Sommarkyrkan håller några veckor på sommaren några föreställningar runt om i byn. De har redan varit i Hardeberga kyrka och ska sedan vidare till nästa kyrka. Kvällens föreställning är en själfull konsert från hjärta till hjärta, mellan himmel och jord. Det är konserten Touch my soul av Elisabeth Melander. Tillsammans har hon med sig pianisten Martin Berggren och Cecilia Weissenrieder på cello.

Kvällens föreställning börjar med ett musiktycke av piano och Cello. Sedan inleder Elisabeth kvällen med att hälsa alla välkomna och läser sedan en dikt om fjärilar och efteråt sjunger hon en lugn låt om just fjärilar och deras påverkan på naturen och livet. Konserten kommer att handla om självfallna minnen, tankar och upplevelser ur minnet och det är även det Elisabeth brukar musik brukar handla om. Hon delar även med sig av sin största sorg under kvällen, nämligen hur hon alltid ha velat ha ett eget barn men aldrig lyckats. Hur hon en dag blev gravid men miste sedan barnet. Efteråt spelas en sång som kom till henne efter att ha förlorat barnet.

Men konserten handlar inte bara som sorgsna händelser utan mitt i spelar Marin Berggren en solo slinga av en mix av några kända Beatelslåtar för att sedan övergå till att vi alla får ta varandra i händerna och stämma in i låter ”You got a friend in me” tillsammans.

Elisabeth blandar konserten med att läsa poesi och musik. Det spelas både gospel, lite jazz och soul. Jag får en pratstund med henne efter konserten och vill gärna höra hennes tankar om just själen och hur hon kom på temat av själva föreställningen.

Hon berättar att hon tycker att många gånger så pratar man för lite om själen och speciellt i kyrkorna. Själen är en passion och styrka som hon gärna vill understryka och plocka fram. Elisabeth har läst på mycket om just själen och vad man oftast beskriver den som. Hon kom fram till att det är väldigt ovanligt att prata just om själen.

Min nästa fråga var hur det kommer sig att hon blandar så mycket musik genre och även här kan det beskrivas och kopplas ihop med själen. Och i denna fråga tar hon även Martin till hjälp som får berätta hans perspektiv. Elisabeth börjar med att berätta att redan som ung var hon mycket intresserad av att prova på olika musikstilar och prova något nytt hela tiden. Hon tror även att det hänger ihop med att bluesen var den icke tillåtna musiken och gospel den enda tillåtna. Men egentligen har båda musikstilarna en själ som är olik varandra, men båda har en själ. Vilket innebär att båda borde få vara tillåtna. Hur man än vänder och vrider på musikstilarna har dom alla var sin själ som är speciella var för sig och går att uttrycka på olika sätt. Både Martin och Elisabeth instämmer i att det är själen bakom varje musikgenre som lockar dem att hålla på med en massa olika. Detta fångar både uttryck och intryck som går att se från många olika håll.

Just nu jobbar Elisabeth på Malmö Musikhögskola som lektor i musik. Där startade hon också den första sångutbildningen i landet inom genrerna jazz och rock. Men hon är även mycket i Vietnam och är gästprofessor samt startat upp jazzutbildningen i sång vid Vietnam Academy of Music i Hanoi samt vid Vietnam Conservatory of Music i Ho Chi Minh City.

Sist men inte minst måste jag fråga om varför det står Robin Hood i hennes timeline på hennes hemsida (http://www.elisabethmelander.se). Hon börjar då med ett härligt skratt berättar att hon var ca 13 år och blev uppringd. De skulle översätta Robin Hood till svenska och behövde en kvinnlig röst som sjunger slutlåten i filmen. Så det är nämligen Elisabeth Melander som 13 åring som vi hör i slutet av sången. Ett trevligt avslut och en härlig tisdags kväll i Södra Sandby!

Vill nu också ha en skön kväll i kyrkan tillsammans med Sommarkyrka blir det Jazz kväll Torsdagen den 24/8. Alltså idag! Samma tid klockan 19 fylls kyrkan med musik igen. Missa inte det!

/Alice Petersson

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  2apr09:00- 12:00Öppna timmar för dig med småbarn

  3apr14:30- 17:30After föris

  6apr10:00Påsklovsfilm

  Visa fler event
 • ssaff
  ICA
  Kompas
  Evashembageri
 • Ciklid
  Sprattelgubben
  smakerosak
  Gåiskor
  Nordsjö
 • Länsförsäkringar
  Tors Plåt
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Hund
  KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
 • Gröna Kiosken
  Teknik & Design
  Insikt
  Radon
  Thells
  Gardinateljen
  PP mekanik
  IBAB
  hund O mera
  kropposjal
  UpsideDown
  Gloriosa
  rauk o reko
  Landins Blommor
 • Gilla oss gärna :)