folktandvården
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes
folktandvården

Folket

Published on oktober 26th, 2018 | by admin

0

Staffan Olander – byns Beatlesexpert

1973 vann han 10.000-kronorsfrågan 22 år gammal och 1989 vann han 50.000 i ”Kvitt Eller Dubbelt”. Jag pratar om Staffan Olander, en verklig expert på 60-talsmusik och speciellt Beatles!

I en villa i Södra Sandby träffas vi i Abbey Room, Staffans musikrum. Rummet som är döpt efter Abbey Road, där Beatles hade sin musikstudio, är fullt med musik runt alla väggarna. 15.000 vinylskivor och tusentals DVD, böcker, noter mm täcker väggarna helt. Det är här som Staffan lägger ofantligt mycket tid på att katalogisera och skriva om musik och speciellt allt som Beatles har gjort. Här finns så pass mycket att till och med Beatles frågar Staffan om underlag till album och musik då ofta Staffan vet mer än Beatles själva. Idag föreläser Staffan mycket om Beatles, George Martin som är Beatles producent eller om Radio Syd som var en piratradiostation i sundet på 60-talet.

Staffan lyssnade mycket på Radio Syd, för den vanliga radion spelade ju ingen popmusik och det var svårt med vanlig veckopeng att köpa musik. För två år sedan gav Staffan ut en bok om stationen, för då var det 50 år sedan som stationen stängdes. Men det var via radiostationen som intresset för musik föddes på riktigt. 

Mycket har hänt sedan den där dagen när Staffan vann 10.000-kronorsfrågan… George Martin, som var Beatles producent fick höra om 22-åringen från Sverige som visste så mycket om musik. George bjöd därför in Staffan till London för en mer sedvanlig tur till Beatles studio och liknande. George blev dock snart varse att Staffan inte var ett vanligt fans som vill ha autograf utan ställde djupa frågor om musik och produktion istället. Mötet ändrades till att George tog ledigt och de tillbringade mycket mer tid ihop än vad som var planerat. Detta utvecklades till en över 40 år lång och nära vänskap dem emellan.

Detta ledde i sin tur till att Staffan kom in i Beatles krets och fick även börja att jobba med deras skivbolag som hette Apple. Som kuriosa så är det är faktiskt Steve Jobs som var Beatlesfan, som döpte sitt datorbolag efter dem 😉 

Arbetena med Beatles har avlöpt efter varandra och Staffan har varit en flitigt använd källa till att skriva fakta och innehåll om dem. Ringos skiva är ett av många fina exempel på deras nära samarbeten.    


Ett av Staffans mest kära arbeten är jubileumsalbumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, där han hjälpt till med extramaterial.

1989 vann Staffan ytterligare en tävling som hette ”Kvitt Eller Dubbelt”. Vi äldre kommer nog ihåg spänningen och den rabalder det blev när Staffan blev underkänd på näst sista frågan. Det var på frågan om vem som spelade hammondorgel på en av Beatles låtar och där Staffan svarade ”George Martin”. Svaret blev underkänt och Staffan utslagen ur tävlingen. Minuterna efter började telefonerna ringa som sade att SVT hade fel. När sedan George Martin själv tog kontakt och sa att Staffan hade faktiskt gett rätt svar, så fick han ytterligare en chans. Denna tog han tillvara på och svarade rätt även på sista frågan som gav 50.000 sköna riksdaler och inte minst äran att visa att han är den verkliga Beatlesexperten!

Staffan har varit vice VD för Sparbanken Finn och 1992 var dess styrelsen på studieresa i London. Staffan frågade sin vän George Martin och fick faktiskt vara i Abbey Road-studion en hel dag och spela in Yesterday med George Martin som producent! Inte illa alls och säkert en jätteupplevelse för alla!

Åren har gett samarbeten som symfonier med George Martin, utställning på Kulturen i Lund som hade besöksrekord, CD-boxar, böcker och radioprogram. Även en hemsida med 60-talsmusik som ni hittar HÄR med många tusen låtar som Staffan och hans hustru lagt in. Eller att Göran Söllscher, George och Staffan gjort två skivor ihop är ytterligare ett exempel på den mängd projekt som Staffan varit med om.

George Martin och hans familj har besökt Staffan och hans i S Sandby många gånger och han blev till och med Hedersdoktor vid Lunds Universitet 2010. Då George tyvärr avled 2016, var Staffan och hans familj de enda utanför England som blev inbjudna till hans begravning. Det visar på det starka vänskapsband som fanns dem emellan.

Helt underbart tycker jag att vår bygd är fylld med så mycket kompetens och engagemang. Ett stort bevis på att våra byar är vitala och som resten av världen vet… att ska man få reda på allt om Beatles… ja, då är det till Södra Sandby och Staffan man vänder sig till.

/ Jan Malmgren

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  10dec10:00Filmvisning för 1-3 åringar

  11decHeldagJulspel

  11dec10:00Föräldrafika

  Visa fler event
 • Evashembageri
  ICA
  ssaff
  Kompas
 • Nordsjö
  Ciklid
  Sprattelgubben
  Gåiskor
  smakerosak
 • Länsförsäkringar
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
  Tors Plåt
 • KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
  Hund
 • kropposjal
  Gloriosa
  IBAB
  Thells
  PP mekanik
  UpsideDown
  hund O mera
  Teknik & Design
  Gardinateljen
  Radon
  Insikt
  Gröna Kiosken
  Landins Blommor
  rauk o reko
 • Gilla oss gärna :)