Sandby autoservice
Skånska energi
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA

Kommun

Published on augusti 12th, 2017 | by admin

Teater23 i Södra Sandby

De senaste månaderna har teatergruppen Teater23 åkt runt i sommarskåne för att spela upp föreställningen ”Pappa är ute och cyklar” – och igår var det äntligen Södra Sandbys tur. I parken vid fästan samlades upp emot femtio barn under förmiddagen för att se Olof Yassin & Willy Pettersson, i rollen som pappa och son, på scen. Tillsammans framförde de skickligt, och till barnens stora glädje, berättelsen om de saboterade skateboardsen, papparollen och att välja sin egna väg i livet.

När jag kommer till parken klockan tio på torsdagsförmiddagen skiner solen. Mitt på gräset står en turkosfärgad scen, uppbyggd som en liten cykelverkstad. Framför den lilla scenen ligger det kuddar och på några av dem sitter redan förväntansfulla barn. Jag pratar med Måns Ekander, teatertekniker och konstruktör på Teater23, som berättar att de har fått bra respons under sin sommarturné – det har kommit många och kollat sålänge vädret tillåtit. Likadant visar det sig bli i vår by – allt fler av sittkuddarna upptas och snart är där drygt sextio personer i publiken. Föreställningen drar igång med sång och teatergruppen utnyttjar den lilla, tillfälliga, scenen till fullo. In och ut genom dörrar, i rullstol och gips, med skateboards och med cyklar far de två skådespelarna fram och tillbaka och gör på så sätt den lilla scenen tio gånger så stor som den är.

Teater23 är, förklarar Måns Ekander, en av Sveriges äldsta fria teatrar då den startades redan år 1958. Men numera, eller rättare sagt sedan 2009, gör de bara teater för barn och unga. På de egna scenerna i Malmö hålls de flesta av dessa föreställningar, men för att nå ut till så många som möjligt med sin teater åker de även ut på en hel del turnéer i Sydsverige. Då kommer de, precis som de gjorde till Sandby, och slår upp sin scen där det passar. En kommande föreställning, Svea Rikes Lag, som de nu håller på att producera ska de, bland andra, turnera med i höst berättar Måns.

Men det är faktiskt SommarLund, ett arrangemang av kultur- och fritidsförvaltningen på Lunds kommun, som fört Teater23 till Södra Sandby i sommar. De anordnar, tillsammans med en mängd sponsorer, kostnadsfria evenemang runt om i Lunds kommun under sommaren för alla åldrar och intressen. Så den glada förmiddagsteatern har vi alltså både dem och Teater23 att tacka för.

Vill du kanske se föreställningen ”Svea Rikes Lag” som Måns pratade om i höst, eller helt enkelt läsa mer om Teater23? Isåfall hittar du all information HÄR!

/Emmy Odeskog


About the AuthorBack to Top ↑
 • januari

  24jan13:00- 14:00Språkcafé

  25jan09:30Filmvisning

  25jan12:30- 13:30Linners Mat - Träffpunkten

  Visa fler event
 • ssaff
  Lawes
  Woody Bygghandel
  Evashembageri
  sörgården
 • Nordsjö
  Ciklid
  Gåiskor
  Ryttare & häst
  smakerosak
  sprifarbiken
  Sprattelgubben
 • Teknik & Design
  Södra Sandby församling
  Tors Plåt
  JH Reklam
  Björkelund
  Sparbanken
 • KB Bilservice
  Hund
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • rauk o reko
  UpsideDown
  Salongprofilen
  Arborist
  kropposjal
  hund O mera
  IBAB
  Centrumgrillen
  Radon
  Thells
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  Landins Blommor
  Gloriosa
  Insikt
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)