ICA
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA
Skånska energi
Sandby autoservice

Föreningar

Published on juni 17th, 2017 | by admin

0

Ungdomssatsning byahuset

Byahuset i S:a Sandby planerar att öppna en lokal på 170 kvm för kreativt intresserade ungdomar i Södra Sandby. Där kommer det att finnas en scen, dansgolv, kreativa verkstäder, replokaler, syrum, teckningsrum, återvinnings verkstad mm. 

Jag åkte ner till Byahuset för att prata med Petra Kvist som är kultursamordnare i kulturhuset Trycket för att höra mer om planerna. Hon berättar med glädje och engagemang om de nya planerna hon har för Byahuset och om den nya platsen för ungdomsverksamheten.

Lokalen ligger på den östra sidan av huset mot Sularpsbäcken. Det är ett helt fyrkantigt rum med cement golv på hela 170kvm. Det är helt oömt och man behöver inte vara rädd för att ta sönder något. Petra berättar att hon vill ha en avslappnad lokal för ungdomarna eftersom Trycket lokalen är väldigt fint inredd med ganska gammalmodigt tema. Hon tror att många ungdomar idag är rädda för att råka ha sönder något eller inte känner sig riktigt hemma på Trycket. Hon vill att ungdomarna själva ska inreda den nya lokalen och för att detta ska lyckas ska det skapas ett ungdomsråd i höst. Åldern de vänder sig till är 12-25 år. Och det ska bland annat samarbetas med Fritids Södra Sandby men även Fritids Dalby.

Petra berättar vidare att det inte finns en enda förening i Södra Sandby som inte håller på med någon sportaktivitet. Hon lägger extra tyngd på att det inte finns en enda förening som håller på med något kreativt och skapande. Hon hoppas på att inne i den nya lokalen ska det erbjudas och finnas möjlighet för att teckna, sy, dansa, sjunga, spela teater men även mecka lite. Det ska även komma upp ett fik som kommer drivas av ungdomar. Petra har redan samlat på sig lite gamla stolar mm som kan användas. Tanken är att ungdomarna i byn och runtomkring ska få inreda och hjälpa till att fixa.  Hon hoppas även kunna göra en fin uteservering ner mot bäcken med lyktor som kan va mysigt att sitta på kvällen.

Hon skulle vilja bygga några små rum där man kan göra olika saker i men även behålla den stora öppna känslan som lokalen faktiskt erbjuder. Men även ha teateruppvisningar, dansuppvisningar mm. Bland annat vill Petra ha ett rum som är lite grövre där man kan bygga, snickra och återvinna gamla saker och göra om till nya grejer.

För att detta projekt ska bli möjligt och kunna underhållas krävs det bidrag. Bland annat kommer de att söka från Sparbanken i Södra Sandby, kommunen men också från en förening som heter Leader LundaLand som är en förening som stöttar projekt för att hålla landsbygden levande.

Projektet och satsningen beräknas bli klart hösten 2018 så just nu är det precis i startgroparna. Nästa sak som ska göras är att bjuda in ungdomar och personer till lokalen och ha ett stormöte. Där man ska kunna komma med idéer och brainstorma lite. Petra vill göra något som folk vill ha och därför tycker hon det är viktigt att ta in ungdomarna från början.

Petra tror på lokalen, huset och platsen. Hon hoppas även på att det kommer bli en trevlig stämning där alla hjälps åt att hålla ordning och säger till varandra om reglerna inte följs. Hon tror även att byn och folk runtomkring vinner på detta projekt.

Avslutningsvis berättar hon om en massa idéer, som hon hoppas kommer att erbjudas och vi två diskuterar även lite roliga idéer som kanske kan finnas. Det är en trevlig eftermiddagsstund med en glad Petra där idéerna redan börjar väckas. Även jag kan fantisera om den nya lokalen som kommer bli perfekt för ungdomarna i Södra Sandby. Vi går även bort och tittar på utsidan av lokalen för att se och känna lite stämning. Och jag tror precis som Petra att det kommer bli super bra!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • september

  27sep11:00- 12:00IT-träff biblioteket

  27sep15:00- 16:30After school

  28sep13:00Filmklubben

 • Lawes
  ssaff
  Evashembageri
  Woody Bygghandel
  sörgården
 • sprifarbiken
  smakerosak
  Nordsjö
  Apoteket
  Gåiskor
  Sprattelgubben
  Ciklid
 • JH Reklam
  Teknik & Design
  Tors Plåt
  Södra Sandby församling
  Björkelund
  Sparbanken
 • Lasses
  Hund
  KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
 • Gröna Kiosken
  Landins Blommor
  Arborist
  hund O mera
  IBAB
  Gardinateljen
  UpsideDown
  kropposjal
  Salongprofilen
  Radon
  PP mekanik
  Thells
  Centrumgrillen
  Gloriosa
  Insikt
  rauk o reko
 • Gilla oss gärna :)