Lawes
folktandvården
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Lawes
folktandvården

Kyrkan

Published on oktober 5th, 2017 | by admin

0

Vad kan vi lära oss av vikingarna

Under söndagens gudstjänst i Södra Sandby hölls det med temat ”vad kan vi lära oss av vikingarna”. Men även vad, i kristendomen som kan ha lockat vikingarna att övergå till kristendomen. Södra Sandby är den enda kyrkan som har vikingamässa och det är dels av anledning av den vikingatida skatten som grävts ner invid kyrkan.

Prästen början med att hälsa alla välkomna och berättar att instrument och musik är från vikingatiden när kristendomen kom till Sverige. Hela gudstjänsten blandas med psalmer dels från vikingatiden men även andra. Dem läser ett utdrag med en berättelse om striden mellan änglarna och drakarna. Det går att dra paralleller mellan vikingarna och drakarna som beskrivs i utdraget. Vikingarna var drakar dels för de hade en drake framme på sin båt men dels för att de plundrade och brände ner byar. Änglarna var de kristna som kom från Europa och tog med kristendomen till Sverige. Men kriget behövde inte bara handla om ett fysiskt krig mellan just änglarna och drakarna utan även det psykiska kriget inom vikingarna. Det fanns även en annan sida av vikingarna som inte är lika populär att höra men som krävs att berättas, sidor vi människor än i dag lever med.

Bland annat togs fyra olika mynt upp som hade hittats i skatten. Det var först de engelska mynten som nästan alltid var rövade. Dessa mynten kunde man säga stod för hur vikingarna rövade och plundrade. Men som tur var fanns det bara ett engelskt mynt i skatten. Det andra myntet som återfanns var det skandinaviska myntet som nästan alltid var helt orörda. Dessa mynt gjordes i Hedeby nuvarande Uppåkra och stod för att vikingarna var snabba och uppfinningsrika. Den tredje gruppen mynt var de tyska mynten som vikingarna fick i handelsstäderna. I handelsstäderna bytte de bärnsten och skinn mot tex glas och smycken. Även fast alla som köpslogs i handelsstäderna pratade olika språk och kom från olika kulturer kunde de ändå förstå varandra och komma överens. De tyska mynten stod därför för glädje och förståelse för varandra. Den sista gruppen mynt var de Arabiska mynten och dessa var också de finaste. Vikingarna gjorde oftast fina smycken av mynten.

Gudstjänsten fortsatte mellan berättelser från vikingatiden och hur de levde till musik och vi fick höra en flöjt gjort av ben som vikingarna oftast spelade på. Man trodde att en annan faktor till varför vikingarna blev kristna var för de tidigare hade något som kallades för blodsbröder vilket gick ut på att de blandade varandras blod för att alla var en stor familj, man tror att vikingarna lockades till kristendomen eftersom Jesus predikade för att alla, eftersom runt hans bord var allasystrar och bröder samt guds son. Alltså att man inte bara behövde vara en familj genom blod. Sedan satt även de kristna runt lägerelden och berättade alla spännande historier för vikingarna på kvällarna.

Hela temat avslutades och gick hela tiden tillbaka till berättelsen mellan draken och änglarna, att det kanske även var en inre kamp inom vikingen. Och att det fortfarande kan vara en inre kamp för många som lever än idag. Gudstjänsten bjöd även på de vanliga traditionerna som att de tändes ett ljus för en pojke som blivit döpt och nattvarden.

Efter gudstjänsten fick man lov att gå runt och titta på lite olika utställningar som fanns på plats. Bland annat var det kläder, möbler, smycken, husgeråd från vikingatiden men det mesta va kopior men en del av metallföremålen var äkta. Det är nämligen glada vikingaentusiaster som ställer ut och samarbetar med kyrkan.

/Alice Petersson

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  2apr09:00- 12:00Öppna timmar för dig med småbarn

  3apr14:30- 17:30After föris

  6apr10:00Påsklovsfilm

  Visa fler event
 • Kompas
  Evashembageri
  ICA
  ssaff
 • smakerosak
  Sprattelgubben
  Gåiskor
  Nordsjö
  Ciklid
 • Tors Plåt
  Länsförsäkringar
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  KB Bilservice
 • Gloriosa
  UpsideDown
  kropposjal
  rauk o reko
  PP mekanik
  Insikt
  Gardinateljen
  Gröna Kiosken
  Radon
  Teknik & Design
  hund O mera
  IBAB
  Thells
  Landins Blommor
 • Gilla oss gärna :)