ICA
Sandby autoservice
Skånska energi
Skånska energi
Sandby autoservice
ICA

Skolan

Published on december 16th, 2016 | by admin

0

Välgörenhetslucia på Killebäckskolan

 

I tisdagskväll var Killebäckskolans matsal fylld med stolta föräldrar, nyfikna gymnasieelever, förväntansfulla syskon och allt där emellan när niorna framförde sitt årliga luciatåg. Men kvällen handlade inte enbart om luciafirande; den handlade också om givmildhet, om Gambia.

Det är en välbekant syn som möter mig inne i Killebäckskolans julpyntade matsal. Inte bara har jag sett en hel del luciatåg gå genom den där gången av stolar, vissa till ”Star Wars Theme” och andra till ”Fest hos Mange”, jag har ju gått där själv. Jag känner igen det förväntansfulla ansiktsuttrycket hos tomten som kikar på publiken genom dörrspringan, jag känner igen hyschandet som sprider sig i lokalen när ljuset släcks. Men framförallt känner jag nog igen Christoffer Holmgren, skolans musiklärare, när han far runt mellan  rum och rum, människor och människor, och alltid lämnar leenden efter sig.

Men sällan ser man Christoffer utan Jon Vendelbo. Jon jobbar också på skolan och är känd för sin förkärlek för träsorten mahogny. Tillsammans inleder de kvällen på scen och berättar att alla pengar som dras in på lotterna som sålts utanför, den stundande auktionen och fikaförsäljning kommer gå oavkortat till Kultåkrocks Gambiaprojekt. ”Väl i Gambia är det utbildning och sjukvård som fokuset ligger på” förklarar Christoffer. Det här är ett projekt som sedan cirka femton år tillbaka varje år har gett framförallt niondeklassare på skolan chansen att följa med ner till Gambia och bo hos en familj där. Resan innebär också ett förarbete där gruppen samlar in pengar och saker att ta med ner till det på många sätt utsatta landet. Jon och Christoffer är dock noga med att poängtera att resan inte är begränsad till niondeklassare utan att alla som vill är välkomna att följa med. Båda två är med och driver den ideella kulturföreningen och har varit nere i Gambia ett flertal gånger vardera.

När Christoffer och Jon har avslutat på scen kliver luciatåget in till de bekanta tonerna av ”Natten går tunga fjät”. Det är ett långt tåg som försiktigt tornar upp sig på scenen framför den stora publiken. Vi kan skymta både stjärngossar, tärnor, tomtar, änglar och allra längst fram; lucia med levande ljus i sin krona. Körsång varvas därefter med solosånger och diktuppläsning. Bland annat Sara Bareilles och Ingrid Michaelsons ”Winter Song” fyller lokalen med fina stämmor och solosång. Innan tåget kliver ner från scenen sjunger de en lång, härlig medley av en mängd välkända julsånger; gamla som nya.

När ljuset återigen tänds och applåderna har tystnat drar prisutdelningen och auktionen igång uppe på scen. Här delas en hel del fina vinster i det slutsålda lotteriet ut och fina mahogny-skärbrädor auktioneras ut. ”Folket i Södra Sandby verkar så välvilligt inställda till sådana här projekt och visar stor givmildhet!” säger Jon när jag pratar med honom om kvällen. Han förklarar att det varje år är förvånandsvärt mycket folk som kommer och engagerar sig. Det glädjer honom, det glädjer Christoffer och det glädjer alla andra som varje år arbetar för att göra projektet möjligt. Men ganska säker är jag ändå på att allra mest, så glädjer det Gambia.

Om du vill läsa mer om Kultåkrock och deras Gambiaprojekt hittar du med säkerhet all information du behöver på deras hemsida, www.kultakrock.se!

/Emmy Odeskog

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • juni

  27jun10:00- 10:40Trumattack

  28jun13:00- 15:00Lär dig korpmagi och att smyga som en räv

  29jun13:00- 15:00Vilda ätliga växter

 • Woody Bygghandel
  Lawes
  ssaff
  Evashembageri
  sörgården
 • Sprattelgubben
  Apoteket
  sprifarbiken
  Ciklid
  Ryttare & häst
  Gåiskor
  Nordsjö
  smakerosak
 • Teknik & Design
  Tors Plåt
  Sparbanken
  Björkelund
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Hund
  KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • UpsideDown
  PP mekanik
  IBAB
  Arborist
  Thells
  Landins Blommor
  hund O mera
  Gröna Kiosken
  kropposjal
  Gloriosa
  Radon
  Gardinateljen
  rauk o reko
  Centrumgrillen
  Insikt
  Salongprofilen
 • Gilla oss gärna :)