Sandby autoservice
folktandvården
Lawes
Lawes
folktandvården
Sandby autoservice

Kyrkan

Published on mars 27th, 2019 | by admin

0

Vikingaspel i Sandby kyrka

Inför en välfylld kyrka tog ensemblen publiken över tusen år tillbaka i tiden, då Södra Sandby var ett vikingasamhälle och platsen där kyrkan står idag pryddes av långhus. Till tiden då Sandbys silverskatt grävdes ner och den kristna tron bredde ut sig allt mer.

Sandbys silverskatt hittades år 1842 av Hans Tykesson och skickades då genast till Stockholm. Skattens tidigare historia är omtalad och det finns många teorier om varför den grävdes ned. Det enda man vet är att den legat i jorden sedan sent 900-tal.

En av hypoteserna är framlagd av medeltidsarkeolog Ulf Danell, han menar att skatten har en direkt koppling till självaste kung Harald Blåtand samt hans halvbror Torkel som var kung i Skåne och Torkels fru, prinsessan Ragnfrid Sigtryggsdotter. Smyckena och mynten ska ha tillhört Ragnfrid och hennes barn.

Enligt Ulf Danells teori grävde Ragnfrid ner skatten när hon och hennes familj flydde från Sandby i oroliga tider, som orsakades av Harald Blåtand. De hoppades på att återvända och gräva upp dyrbarheterna några år senare, vilket aldrig hände.

Det är den teorin som manusförfattaren Elin Fredrikson hade som grund när hon författade manuset till vikingaspelet.

Ensemblen bestod av personalen i Södra Sandby församling, till exempel såg vi kyrkoherde Niclas Loive i rollen som den maktlystne Harald Blåtand.

Prästerna Ildiko Holm och Charlotte Vettlevik som också spelade i pjäsen berättar att den inte bara handlar om Ragnfrid och skatten utan även har ett djupare budskap;

“Pjäsen utspelar sig under en tid då asatro och kristendom samexisterar. Karaktärerna i historien ser möjligheter och inte rädsla inför nya möten, vilket är väldigt aktuellt även idag”

Vikingaspelet spelades för första gången för fyra år sedan då Södra Sandby kyrka fick låna skatten från Stockholm. Den här gången spelades pjäsen eftersom skatten planeras att skickas tillbaka till Stockholms Historiska Museum.  

Lisbeth och Ingbritt, två äldre damer som just sett föreställningen berättar att de tyckte den var mycket trevlig. De tycker båda att det är ett bra och tydlig sätt att berätta historien på.

Läs mer om Sandbyskatten: HÄR

/Fanny Dellenbo

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  2apr09:00- 12:00Öppna timmar för dig med småbarn

  3apr14:30- 17:30After föris

  6apr10:00Påsklovsfilm

  Visa fler event
 • ICA
  Kompas
  Evashembageri
  ssaff
 • Gåiskor
  Ciklid
  Nordsjö
  Sprattelgubben
  smakerosak
 • JH Reklam
  Länsförsäkringar
  Södra Sandby församling
  Tors Plåt
 • Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
  Hund
  Lasses
 • hund O mera
  Landins Blommor
  Gardinateljen
  Gloriosa
  PP mekanik
  rauk o reko
  kropposjal
  Teknik & Design
  IBAB
  Radon
  Insikt
  UpsideDown
  Thells
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)