Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Bygden

Published on april 27th, 2022 | by admin

0

ALMA-pristagaren Eva Lindström besöker Södra Sandby


När Eva Lindström i tisdags kväll kom på författarbesök i Södra Sandbys bibliotek fylldes rummet av glädje, skratt och beundran. Lyssnarna fick ta del av hur Eva illustrerar och skriver barnböcker som inspirerar och underhåller både barn och vuxna. 

Barnboksförfattaren och illustratören Eva Lindström vann i år ALMA-priset, Sveriges näst största litteraturpris som delas ut till minne av Astrid Lindgren. Som yngre var hon inte särskilt intresserad av skolan, men fann stor glädje i att rita och måla. Redan efter grundskolan började hon studera på konstskola och tecknade till en början olika serier. 

”Farkost rimmar på färskost, iallafall på slutet”, läser Eva upp från en av hennes böcker. Med sina fantasifulla bilder och påhittiga historier underhåller hon personer i alla åldrar. I berättelserna berör hon såväl humoristiska som tunga ämnen och lämnar inte sällan läsaren med en undran om vad som ska hända härnäst.

Bilderna innehåller mycket djur och landskap i olika former då Eva låter sig inspireras av naturen där hon spenderar mycket tid. Innan hon börjar måla brukar hon göra en skiss. Eva menar dock att det inte går att veta exakt hur målningen kommer bli i slutändan förrän den är klar. För publiken visar hon upp en skiss hon gjort och jämför den sedan med hur målningen blev. 

”Hon hade jättekonstiga ben, så då målade jag en sten framför” säger Eva om en av flickorna hon illustrerat.

Eva berättar om hur hennes illustrationer blir till och att hon numera brukar använda akvarell- och gouachefärg som är en mer täckande färg jämfört med akvarell. Hon tycker själv att hennes teknik har utvecklats från den första bok hon målade till hennes senaste. Ibland händer det att Eva funderar över hur hon hade gjort om hon skulle målat om en av hennes tidigare böcker. Då hade hon nog gjort annorlunda, påstår hon.

Antalet böcker Eva illustrerat och skrivit är många och nästkommande kommer redan nu i maj. Hon har även illustrerat bilder till andra författares böcker, men upplever det svårare än när hon illustrerar till sina egna. Favoritböckerna av de hon skrivit själv, tycker hon, är Min vän Lage, Bron och Kom hem Laila.

Det framgick att många av besökarna var fyllda av förundran över Evas illustrationer då det ställdes nyfikna frågor om såväl arbetsprocessen som vad som låg till grund för olika val av färger och figurer. Bibliotekarierna välkomnade henne gladeligen tillbaka en annan gång för att berätta mer.

/Maya Börjesson

Simrishamns bibliotek - Home | Facebook


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • juni

  26jun14:00- 15:00Sommarcafé på församlingshemmet

 • Stenugn
  ICA
  Veberöds städ
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • smakerosak
  Hund
  Hälsocenter
  Sprattelgubben
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
 • IBAB
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)