Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Bygden

Published on september 21st, 2022 | by admin

0

Dick Harrisson på författarbesök


Under tisdagskvällen fick biblioteket besök av författaren och historieprofessorn Dick Harrison, som talade om det sannolikt rika maktcentrum som en gång i tiden legat i närliggande byn Uppåkra. 

Populärhistorikern från Staffanstorp lockade ett stort antal sandbybor till biblioteket där han utifrån sin bok Tusen år i Uppåkra berättade om allt från historiska fynd till komplexiteten i att få fortsätta med utgrävningar i området. Harrison, som själv växte upp i kommunen, fick tidigt höra om gamla fynd som hittats på åkrarna och att det med stor sannolikhet fanns mer att upptäcka. “Uppåkra var en myt som kunde bli riktig historia.”

Idag har omkring 35 000 fynd hittats i byn och då har endast två promille av det 42-45 hektar stora området blivit uppgrävt. 2020 analyserades en mjölktand, hittad av 11-åriga flickan Ines, på MAX IV i Lund vilken visade sig vara 2100 år gammal. Smycken och kammar är fler exempel på fynd som hittats. Det är även möjligt att platsen för nuvarande Uppåkra varit en plats för industri och produktion av olika slag, det vill säga en stor stad. Den var bebodd ca. 100 f. Kr. till 1000 e. Kr. och var isåfall den största bosättningen i södra Sverige.

Trots de talrika fynd som gjorts i Uppåkra finns en ovisshet kring hur mycket av området som kommer grävas ut. Svårigheterna med att finansiera utgrävningar är stora. Dock har det under senare år växt fram ett större intresse för fortsatta upptäckter i området inte minst tack vare Dick Harrisons verk Tusen år i Uppåkra.

/Maya Börjesson


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • maj

  29maj09:00- 12:00Kyrkans Öppna timmar

 • ICA
  Stenugn
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Hund
  smakerosak
  Sprattelgubben
  Hälsocenter
  KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • PP mekanik
  IBAB
  Radon
  Gardinateljen
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  Gloriosa
 • Gilla oss gärna :)