Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Skolan

Published on mars 7th, 2017 | by admin

0

En restaurang med 100% ekologiskt för elever på Byskolan

Matlukten slår emot oss när vi stiger in på restaurangen Nice. Vi är på besök i Byskolans matsal där allt lagas från grunden och med 100% ekologisk mat. De första barnen för dagen är i full gång med att ta upp mat på sina tallrikar. Det erbjuds en stor salladsbuffé och ett vegetariskt alternativ varje dag och just idag stod det pytt i panna på matsedeln. Vi hittar Håkan Olsson, som är ansvarig för köket, vid spisen. Han håller på att steka ägg och tar fram det sista till sina gäster.

Vi får smaka av pytt i pannan och den goda salladsbuffén. När maten är upplagd får vi en stund att prata med Håkan. Bland annat vill jag ha svar på just detta med ekologisk mat, hur kan det komma sig att just Byskolan har råd men inte andra skolor i Lunds kommun?

Allt började med att skolorna i Öst själv får laga sin egna mat. Förskolorna i Södra Sandby ville satsa på ekologisk mat så då passade Byskolan på att hänga med. Deras mål blev 100% ekologisk mat och resan började. Matsedeln på skolan gjordes efter vad som erbjöds som ekologiskt och trots att det inte var lika populärt då fanns det väldigt mycket att välja på. Nuförtiden finns det dock mer att välja på men konkurrensen har även blivit högre. Fler vill ha ekologisk mat vilket gör att varorna snabbt tar slut. Håkan skrattar lite och lägger till att man får vara ute i god tid men att det självklart är en positiv grej. Vi frågar även ifall det blir dyrare med ekologisk mat och svaret är att det självklart är några kronor dyrare. Men samtidigt lagas all mat på skolan vilket gör att budgeten ändå håller. Detta eftersom det är billigare att göra maten själv än att köpa tex färdigmat. Byskolan får alltså inte mer pengar än andra skolor i Lunds kommun utan väljer att istället lägga pengarna på bra råvaror istället för färdig mat. Pytt i pannan idag är ett bra exempel, dom i köket har nämligen skurit alla potatisar själva, gjort biffar av köttfärs och sedan delat biffarna i mindre bitar. Det bakas även bröd helt från grunden.

Håkan har alltid jobbat inom restaurang och alltid lagat maten helt från grunden. Visst tar det längre tid att laga mat från grunden än att köpa färdigt och värma. Men maten blir även godare när den är lagad och det slängs därför mycket mindre mat. Det gäller att planera ordentligt så fungerar det. Just nu lagas det mat för ca 500 personer varje dag. På Byskolan går ca 360 elever och sedan lagas det även mat till förskolorna i närheten och pedagoger.

Han berättar även att dagen börjar klockan 6 varje morgon. Barnen ska nämligen ha frukost vid kvart över sju tiden så det ska hinnas baka innan dess. Förskolorna ska sedan ha frukost vid 8-tiden. Även fast han börjar tidigt kan han sedan skryta om att han slutar halv tre varje dag istället.

Målet för framtiden eftersom 100% ekologiskt är klart, är att utöka antalet rätter, behålla kvalitén och även utöka salladsbuffén ännu mer. Helt enkelt att hålla kvar ekologiskt och visa att det går att det funkar. Även vara bra förebilder för dom som tycker det är svårt med ekologiskt.

Håkan berättar även för oss att det en till två gånger i veckan endast erbjuds vegetarisk mat. Eleverna fick även själva vara med och bestämma vad för mat dom ville ha. Resultatet blev att dom flesta ville ha någon typ av soppa vilket nu serveras. Han nämner även det faktum att vi i Sverige äter alldeles för mycket kött och han försöker därför minska på det så mycket som möjligt i skolan. Men eftersom det serveras mycket vegetariskt gör det även att skolan kan ha råd att köpa bra ekologisk kyckling och lägga pengarna på det istället. Håkan passar även på att berömma eleverna för att dom äter väldigt mycket sallad och tycker generellt att barn i Sandby är duktiga på att äta grönsaker. En faktor tror han är eftersom dom delar upp grönsakerna och inte blandar så vågar eleverna testa nya grönsaker.

Vi får sedan reda på att föräldrar oftast hör av sig och vill få tips och recept ifrån skolköket. Håkan tycker det är super kul att maten är så populär och uppskattas bland barnen. Han berättar även att treorna ska få komma in i köket och prova laga sin egna dippa med färskost. Dom ska ställa upp alla kryddor som finns i köket och så ska eleverna själva få krydda med vad dom vill och sedan få recepten med sig hem. Men även prata mycket om varför man äter grönsaker. Helt enkelt att ta in utbildningen i köket.

Näst sist berättar Håkan att dom slänger mycket mycket mindre mat. En faktor till varför, tror han är eftersom dom har mindre skålar som dom lägger maten i. Han berättar även skolkökens hemlighet, det är nämligen inte eleverna som ska kasta mindre mat i frågan utan det är nämligen köket som kastar mat som eleverna inte tagit upp på sin tallrik. Även maten som transporteras mellan skolorna eftersom det måste transponeras mycket och sedan äter eleverna kanske inte ens upp 2/3 av maten. Då får resten slängas. Ett knep Håkan brukar köra på är att när sista klassen kommer så läggs det inte upp så mycket vilket gör att det inte behövs läggas upp något onödigt som sedan får slängas eftersom det inte äts upp.

Avslutningsvis frågar vi om det är Håkan som lagar maten där hemma också. Han berättar att hans fru brukar säga att han är duktig på att laga mat och hon på annat vilket betyder att det är Håkan som lagar maten. Och vem vill inte ha en duktig kock som lagar maten hemma?

/ Alice Petersson

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • november

  2nov18:00- 19:00Tabata

  3nov10:00Filmvisning för barn

  4nov11:00Språkcafé

  Visa fler event
 • Stenugn
  Kompas
  ICA
 • Ciklid
  Gåiskor
  smakerosak
  Nordsjö
  Sprattelgubben
 • JH Reklam
  Länsförsäkringar
  Södra Sandby församling
 • Lasses
  KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
 • PP mekanik
  Gardinateljen
  Gloriosa
  Gröna Kiosken
  Kreativa blomster
  Teknik & Design
  Radon
  hund O mera
  UpsideDown
  kropposjal
  Thells
  IBAB
  rauk o reko
 • Gilla oss gärna :)