En tusenårig gåtas lösning
Svenska kyrkan har under hela sommaren anordnat olika typer av sommarunderhåll i Södra Sandby, Revinge samt Hardeberga. Både för de som stannade hemma under sommaren eller för de som helt enkelt ville dit, då alla var välkomna. Som avslutning på årets sommaraktiviteter blev det föredrag om Sandbys silverskatt.
680 gram, det är den sammanlagda vikten på silverskatten från Södra Sandby som hittades för ca 140 år sedan. Det var Hans Tykasson som hittade den i prästgården som ligger tvärs över från Sandby kyrka. Det finns några olika tankar kring hur det kan ha hamnat där och under söndagskvällen gästades kyrkan av författaren samt professorn Dick Harrison som lade fram sin teori.
Harrison är författaren till cirka 104 böcker, medverkar i diverse tv-program och är professor vid Lunds universitet. Hans historieintresse kom som lite av en slump kan man säga, då han berättar att han vid femårsåldern lärde sig läsa från historieböcker. Vilket han vid tiden inte visste var historia men snarare var berättelser som var intressanta och han ville veta slutet på samt mer om. Dick växte upp i Staffanstorp som har en rik historia. Detta gjorde att kyrkorna som fanns på cykelavstånd gjorde hans intresse ännu mer lättillgänglig. Sina gymnasiestudier gjorde han på Spyken i Lund och doktorerade 1993 i filosofi på Lunds universitet. Där han från att ha jobbat på Uppsala universitet som forskarassistent och som universitetslektor i Linköping återvände till 2001 och har stannat vid sedan dess. De första tre åren som universitetslektor och efter den 10 oktober 2003 som professor i historia.

På bild: Dick Harrison
Redan utanför kyrkan kunde man höra musik som var från århundraden före oss, detta kom från tre av medlemmarna i ensemblen Blockwork. De spelade nämligen medeltida musik på flöjt. Gick man vidare möttes man av rader fyllda med människor som förväntansfullt väntade på Harrisons föredrag.

På bild: t.v. Carina Norlander, mitten Elna Lampei, t.v. Andreas Glatz
I både danska men även svenska historieböcker har man valt att utelämna en del av Skånes historia som endast nu runt 1000 år senare har börjat talas om på nytt. Detta är tiden innan Danmark övertog Skåne. Det fanns ju liv här innan danskarna med.
År 100 f.v.r / f.Kr. fanns en stad där uppåkra ligger nu. Den var 45 hektar stor och tros ha funnits där i 1100 år baserat på de grävningar man gjort och de artefakter man hittat, berättar Harrison. På runstenar man kan hitta inmurat i kyrkan i Torna Hällestad nämns en stad som heter Uppsala berättar Dick och då vi har varit med om att det funnits flera Uppsala kan vi anta att även den staden som fanns vid Uppåkra löd vid det namnet. Då Uppåkra ligger på en höjd och även de spår av en större sal man hittat låg på höjden kan man av namnet även tro att det tyder på Salen där uppe, säger professorn. Men i en isländsk saga nämns det att man plundrar en stad i Skåne som heter Lund. Problemet med detta är att Lund inte fanns ännu som kan tyda på att den 45 hektar stora staden kan ha hetat Lund istället, nämner Harrison. Vi vet helt enkelt inte vad den hette men kan säkert säga att den fanns, även om det endast är 2 promille som vi har grävt fram av den hittills.
Dick Harrison berättar att det i slutet av 900 talet rådde oroligheter i Skåne, detta för att Tyskland hade enats till ett land och byggt upp en välfungerande armé, en stark kyrka som gick hand i hand med kungen och blev en stormakt. Danmark, som var grannland med tyskarna, tog efter och byggde ut sitt eget försvar både på grund av rädsla men även på grund av hopp om att kunna expandera sina gränser. Skåne var bland de som inte hann med i utvecklingen och blev på så vis en enkel målpunkt för danskarna.
Så man kan alltså konstatera att silverskatten grävdes ned med största sannolikhet när Danmark stod som hot för Skåne och befolkningen var rädda. Själva fyndet må ha tillhört någon som var viktig under den tiden då man hittade ocirkulerade mynt, smycken samt avklippta bitar av silver som användes som betalningsmedel.
I slutet av kvällen pratade jag utöver med kyrkoherde Niclas Loive även med en besökare som sa så här om kvällen:
“Jag fick reda på kvällen genom att min man är kyrkvärd i både Revinge och här i Sandby och det lät fascinerande. Det var nytt och intressant. Men under dagen hade vi diverse ärenden så vi fick verkligen skynda hit.” – berättar 75 årige Edon som var en av många trevliga besökare på söndag.

I ordning från vänster: Oskar Syrén, Niclas Loive, Carina Norlander och sist men inte minst Elna Lampei.

Enikö Svertel