Lawes
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Lawes

Uncategorized

Published on mars 12th, 2023 | by admin

0

Författarbesök av Sofie Bjarup

Onsdagen den 8 mars så fick Södra Sandbys bibliotek besök av den lokala författaren Sofie Bjarup. Hon har skrivit bokserien om William Sinclair i det senviktorianska London. Hennes böcker är i genren kriminalroman och dem har även blivit jämförd med Charles Dickens känsla i hans böcker. 

Sofies inspiration för hennes bokserie kommer från hennes år hon har spenderat i London under hennes utbildning. När hon skrev sin masteruppsats så samlade hon på sig mycket notiser om olika brott som skedde under den senviktorianska tiden i staden. Dessa notiser blev sedan starten på bokserien om William. 

Sofie berättar att hon vill, med hjälp av böckerna, upplysa läsarna om de tydliga klasskillnaderna som 1800-talets London hade. Att skriva den första boken tog henne ungefär 7 år eftersom hon skrev under tiden som hon hade unga barn och renoverade deras hus. Sofie berättade att hon då skrev mycket under natten när barnen väckt henne och hon inte kunde somna om. Natten blev då hennes bästa skrivtid för hennes första bok.

Sofie berättade även att hon varit väldigt noga med beskrivningar av lukter och känslor. Hon har t.ex gått ut i hennes vedbod för att kunna riktigt analysera och bryta ner lukten av tjära, fukta och liknande. Därav är hennes miljöbeskrivningar väldig ingående så man verkligen ska få en total upplevelse. Hon har bland annat besökt olika historiska museum i Sverige och Skottland. 

Den första boken, mörkrets barn, utspelar sig i London under senare 1800-tal. William är en man i överklassen som har fått chans att testa yrket som journalist under ett år. Med detta yrket får han besöka brottsplatser och upptäcka hela London men också de bostadsområden han har mycket fördomar om.  

Den andra boken i serien, Skymningsvarelser, så fortsätter WIlliams historia tillsammans med hans arbetspartner från den förra boken. Hans testår som journalist tar slut och familjen förväntar sig att han ska ta över den familjeägda banken. 

Sofie Bjarup har mycket kommande. En tredje bok i serien om William är iallafall planerad och i rörelse. Hon har ett manus som utspelar sig i modernare tider skickat till förläggaren och hon jobbar även på en lärobok med hennes elever i kursen kreativt skrivande. Den är planerad till sommaren eller hösten. 

/Ida Vendelbo


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  13apr15:30Konsert Dalby

  15apr09:00- 12:00Öppna timmar – för dig som är hemma med små barn.

  15apr14:00- 15:30Trivselcaféet

  Visa fler event
 • ICA
  Stenugn
  Veberöds städ
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Sprattelgubben
  Lasses
  Hälsocenter
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  smakerosak
 • IBAB
  Gardinateljen
  Gröna Kiosken
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)