Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Uncategorized

Published on april 3rd, 2023 | by admin

0

Författarbesök med Elsa Törnqvist


Torsdagen den 30 mars fick biblioteket besök av författaren och lärarstudenten Elsa Törnqvist. Hon har givit ut två böcker hittills och hennes besök i Södra Sandby handlade främst om hennes senaste Jag vill bara bli erkänd som stat, utgiven hösten 2022. Hennes debutroman heter Siv utan Liv som blev utgiven i mars 2022. 

Elsa är 25 år och bor i Värmdö kommun i Stockholm. Hon jobbar som lärare samtidigt som hon utbildar sig till svenska-och samhällslärare. Hennes favoritsak är bussar och busslinjer. Hon berättade att hon som liten oftast skrev om vilka bussar som hon och hennes skolkamrater åkte med till deras utflykter snarare än aktiviteterna. 

Under besöket pratade hon ingående om hur det har varit att växa upp utan en autismdiagnos som hon fick som 23-åring. Hennes uppväxt har varit brokig eftersom hon har haft många frågor om sig själv som inte blev besvarade förrän hon fick sin diagnos. Elsa berättade att det som hindrat henne från att få sin diagnos är att forskningen för autismdiagnoser är baserat på pojkar och män. Psykiatrerna har därför svårare att koppla beteenden hos flickor och kvinnor till diagnosen autism. Hon förklarade att när hon fick sin diagnos så fick hon helt plötsligt förståelse för hennes beteende som påverkat hennes vardag så stort under många år. 

I hennes senaste bok berättar hon hur det är att växa upp med autism och hur många som har ifrågasatt hennes diagnos. Ett bra exempel på hur diagnosen får henne att skilja sig från folk utan diagnosen är hur hon kan hålla ett föredrag för många personer, men hon kan däremot inte koka potatis. Elsa beskriver att hennes autism  gör att det blir betydligt större skillnad på vad man är bra på och vad man inte är bra på, jämfört med personer utan diagnosen. 

Elsa gav ingen definitiv info om en tredje bok men att hon skriver hela tiden så man vet aldrig. 
// Ida Vendelbo


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • maj

  29maj09:00- 12:00Kyrkans Öppna timmar

 • Stenugn
  ICA
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Hund
  Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
  Sprattelgubben
  smakerosak
  Lasses
  Hälsocenter
 • Radon
  Gloriosa
  PP mekanik
  Gardinateljen
  IBAB
  hund O mera
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)