Författarbesök på biblioteket
Som introduktion berättar bibliotekarien Elina att detta är något biblioteket sett fram emot väldigt länge. In kommer Lina Arvidsson, läraren, författaren, kassörskan och även nu poeten. Lina gästar biblioteket för att prata om sin bok från 2021 Bygg Inga Berg. Det är hennes första tryckta diktsamling, men hennes fjärde bok.
Diktsamlingen speglar hennes vardag som kassörska på ICA, men man får även inblickar från andra händelser som t.ex hennes jobb som postleverantör. Det har tagit henne 12 år från första dikt till tryckt samling. Idag jobbar hon inte kvar på ICA utan lever på sitt författarskap och att vägleda andra författare i deras skrivande.
Hon läser den första dikten i boken. Hon läser målande och med inlevelse. Den handlar om olika situationer kassajobbet innebär och i slutet får man en hint om hennes jobb som postutdelare. Något som prydde dikten var olika PLU-koder för olika varor och hur man som kassörska memorerar dessa.
Lina berättar att efter sin universitetsutbildning behövde hon pengar för att uppfylla sin dröm om att skriva en roman. Kassörska på ICA blev hennes lösning. Väl bakom kassan så blev hon uttråkad. Hon började då skriva ner små dikter på lappar, kvitton osv. Dessa tog hon med hem och lade i sin låda, som syns på bilden i hennes högra hand.
Hon fick entra poesivärlden genom poetry slam. Hon ledde ofta dessa i egenskap av konfrencier och där genom fick hon läsa upp sina dikter för att inleda en anekdot. Hon är idag inte lika aktiv i poetry slam men kommer hålla en workshop i Malmö den 3 november. Läs mer här!
Lina pratar vidare om två av sina tidigare böcker. Hennes första var en roman, Det borde finnas regler, som publicerades 2012. Den blev stor och 3 år senare kom den som film. Hon trappade då ner på kassörjobbet, men dikterna skapades fortfarande. Hennes andra bok var publicerad under pseudonymen Ariel Held 2014. Den tredje boken, en novell, kom 2020 vid namnet Aldrig ensam.
Hon läser ännu en dikt. Denna gången läser hon om att få höra jobbiga saker utan att fråga. Hon jämför det med frisörsjobbet, där kunderna ofta berättar mycket som man inte frågat efter. Dikten handlar om hur ett simpelt, “Hur mår du”, kan leda till att man får hela deras värld berättad för sig. Efter dikten berättar hon hur tufft det varit att inte riktigt veta hur man ska reagera. Hon säger även “jag känner ju bara dem som kund och kassörska”. Även här nämns några PLU-koder och hur viktigt det är att lära sig dem.
Hon ställer själv frågan som många undrar över. Varför dröjde det 12 år för henne att publicera boken? Svaret är att hon var rädd för vad folk skulle säga. Länge har hon varit orolig för att bli kassörskan som skriver. Självkänslan har fått sig en törn då hon även blivit nekad bokmanus upprepade gånger efter hennes publiceringar 2012 och 2014. Men 2018 skulle detta förändras.
Lina och ett kompisgäng har en tradition att vid varje sommar, sen några år tillbaka, åka till en hyrd stuga för att skriva ihop och ge varandra kritik. Sommaren 2018 blev Linas skrivprojekt hennes dikter. Hon tog med den där lådan och tog upp lapp efter lapp för att skriva in i datorn.
Det gick bra för hennes diktsamling tills två olika händelser gav henne lite motgång. En av händelserna var ett rån. Några rånare med kniv tog sig in på ICA och fick tag i pengar. Den andra var när en nära kollega plötsligt dog. Hon berättar att hon ville ha en positiv och humoristisk bok. Dessa händelser tyckte hon skulle förstöra stämningen hon ville uppnå. Efter lite överläggande bestämde hon sig för att ta med det, då kollegan representerade Linas ICA och rånet blev en stor händelse för butiken. Hon ville trots allt visa det vardagliga som händer i en vanlig matvarubutik.
Hennes huvudinspirationer var Drottningen i kassan – Erika Petersson, Marken – David Väyrynen och En natt kidnappar jag alla mina hemtjänskunder i en stulen buss – Lina Swedenmark. Dessa var inspirationer på olika sätt men gav henne även en uppfattning om hur hennes bok inte skulle vara snarare än hur den skulle vara.
Efter en plötslig artikel på i en tidning där få av hennes dikter prydde texten så började hon få postitiv kritik för sitt arbete. Hennes hopp om att publicera en diktsamling väcktes återigen. Hon skickade sitt manus till sitt förlag som blev förälskade i diktsamlingen och valde att ge ut den i bokform.
Den tredje dikten hon läser handlar om förslitningsskador som en konsekvens av stillasittandet i kassan. Återigen kopplar hon till PLU-koderna på olika frukter och grönsaker.
Hon pratar om att folk ofta haft frågor om huruvida man kan leva på författaryrket. Lina dementerar snabbt det exotiska i att vara författare och ha ett annat enklare arbete. Hon kan trots alla händelser rekommendera kassörjobbet.
Lina avlsutar med en sista dikt. I den skriver hon om hur det är att bli igenkänd av stammisar och andra kunder från artiklar och recsensioner. Att bli igenkänd och att på något sätt blotta en sida av henne som kunderna inte är vana att se.
Lina Arvidsson är en författare som lyckats göra poesi lättillgängligt i sin nya bok. Hon har gjort en humoristisk twist på vardagliga händerlser för en kassörska på en simpel ICA-butik. Det är helt enkelt en läsvärd bok som ger en blick in i poesins värld!
//Ida Vendelbo