Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Föreningar

Published on april 27th, 2022 | by admin

0

Från bussgarage till kulturhus

Vi från kulturföreningen Trycket har, med hjälp av koncept- och inredningsbyrå House of Succes, föreslagit för Lunds kommun att vi ska få göra kulturhus/mötesplats av bussgaraget som idag kallas för Thells bussar.

Bussgaraget ligger mitt i S:a Sandby och ägs av Lunds kommun. Byggnaden är ca 1000 kvm inklusive kontorsdelen och är byggd 1957.

Bussgaraget är idag en intakt industrifastighet med råa betongväggar, gjutna betonggolv och stora industriportar i ursprungsdelen, samt en tillbyggd del med inredda kontor och omklädnads/duschrum, byggd 1976.

Garaget har en takhöjd på ca 6 m och en form och placering i byn som gör den utmärkt som kulturhus med flera scener, mötesrum, servering och sällskapsytor.

Utemiljön där det nu är busscentral är en viktig del av helheten och bör inkluderas i projektet och göras om till torg/park. Huvudentrén till kulturhuset är från parkhållet i vår vision.

Indelningen av byggnaden:

-Stora scenen med salong och loger
-Lilla scenen som kan upplevas både utifrån pergolanoch inifrån glashuset
-Barnscenen en året runt-scen ute i parken
-Kafé och bar med servering, både ute och inne
-Kontors-och mindre mötesrum/lokaler till kulturskolan,Fritid Sandby mfl.

Det som är avgörande för att det på lång sikt ska fungera som kulturhus där olika föreställningar ska kunna visas upp för publik är att den stora scenen blir rejäl. Vi vill ha dans, teater, opera, musikal, konserter, bio och föredrag/föreläsningar på stora scenen.

Vi tänker att salongen ska kunna rymma 200-300 peroner.

En viktig sak är att den stora scenen med salong ska kunna användas till många olika arrangemang och även repetitioner, förtagsevent, konferenser och tex politiska möten mm.

Vi har tänkt att byggnaden ska vara indelad i zoner.

Kafé med bar är det första man möts av när man kommer in genom entrén (som är från park/torghållet). Baren får en kombinerad funktion bar/reception, beroende på vilken sorts arrangemang man har. I anslutning till entrén byggs garderob och toaletter för gäster.

Till höger om baren är ingången till stora scenen.

Golven ska behållas i betong som rengörs så att de blir smutsavvisande och lättstädade.

Väggarna ska behållas i sin ruffiga betonglook och putslagas endast där det är nödvändigt. Väggarna kan målas med tex kalkfärg.

Taket ska behålla sin höjd. Dock kan det behöva göras olika i olika zoner för att tillfredsställa syftet med belysning, ombonad ljuddämpning mm.

Textilier ska spela en viktig roll i de olika zonerna-både för känsla, färgsättning och ljuddämpning. De måste flamsäkras.

De stora portarna behålls eller görs om till stora glaspartier.

Belysning indelas i olika kategorier: Scenbelysning, allmänbelysning, stämningsbelysning samt punktbelysning.

Inredningen ska till stor del bestå av återbruk. Hållbarhet är jätteviktigt!

Till vänster sett från kaféet finns glashuset. En året-runt-tillbyggnad som är en större serveringsyta till kaféet. Denna yta går att öppna upp med skjutdörrspartier mot både pergola och park när vädret tillåter. Gränslöshet är ett viktigt ledord i verksamhetens värdegrund. Glas huset ska också kunna fungera som en egen lokal för tex föreläsningar, konferenser och bokade privata arrangemang etc.

I byggnaden finns redan en tydlig och avskärmad yta lämplig för kök, disk, skafferi, kyl och frys i anslutning till kaféet.

Pergolan/uteserveringen som vi vill ha är en förlängd yta till kaféet sommartid, men kan även användas vintertid för tex utomhusevenemang såsom tex:

-Julgranständning med julmarknad

-Midsommarfest med dans runt midsommarstången

-Aktiviteter i parken för trädgårdsintresserade

-Familjedagar

-Utomhusträning.

De boende i och i närheten av S:a Sandby har efterlyst en mötesplats. Här är tillfället att skapa det. Både ute och inne.

Parken kommer utöver sina grönskande oaser, bjuda på en kreativ lekplats och gott om bänkar, fikaplatser, boulebana och utegym.

När det gäller marken runt bussgaraget så är prover tagna som visar att det inte finns några föroreningar där.

Kontorsdelen vill vi ska göras om till undervisningsrum för kulturskolan på eftermiddagarna och mötesrum för föreningar på kvällarna plus kontor och kök/kafé till Fritid Sandby.

Vi kan inte nog betona vikten av långsiktigt tänkande och av att inte tänka för smått. Nu finns chansen att med den här utmärkta byggnaden skapa nånting som är attrktivt och hållbart över tid till glädje för många.

/Kulturföreningen Trycket i samarbete med HOUSE of SUCCES


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  3dec15:00- 16:30Engers Julkonsert

  4dec12:00- 15:00Loppis på Trycket

  4dec - 12dec 412:00dec 12Loppis trycket

  Visa fler event
 • ICA
  Stenugn
 • Nordsjö
  Gåiskor
  Ciklid
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
  eb blommor
 • KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  Sprattelgubben
  Hälsocenter
  smakerosak
 • IBAB
  Gardinateljen
  PP mekanik
  Kreativa blomster
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  Radon
  Gloriosa
 • Gilla oss gärna :)