Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Föreningar

Published on mars 9th, 2024 | by admin

0

Gambiaprojektet 2024

16 februari 2024 åkte 15 ungdomar och tre ledare från Södra Sandby till Afrikas minsta land Gambia. Gambia ligger omgärdat av Senegal på Afrikas västkust där Gambiafloden delar landet i norra och södra delen. Resan tog sin start under våren 2023 då kulturföreningen Gambiaprojektet höll sitt första informationsmöte och intresserade ungdomar anmälde sitt intresse för att följa med. Därefter följde ett förberedelsearbete som innefattade möten och insamlingar av material och pengar att använda till välgörande ändamål inom skola och sjukvård på plats. Det stora välgörenhetsarrangemanget är kring Lucia. Då lussas det på flera ställen i byn under dagen för att på kvällen samlas på Killebäckskolan för ett stort luciatåg inför familj, vänner och andra intresserade. Då finns det också fikaförsäljning, lotteri och auktion. 

Resan är i första hand en kulturutbytesresa där ungdomar från Södra Sandby får komma till ett för dem annorlunda land och leva ihop med människor från en helt annan kultur. Vi bor hemma hos en familj som vi haft samarbete med under mer än 20 år där vi är varmt välkomna och blir väl omhändertagna. 

Projektet har samarbete och stöttning från flera föreningar, företag och organisationer i Södra Sandby vilket gör det möjligt för oss att engagera ungdomarna i insamlandet av välgörande medel. Förskolan Lantstället valde t.ex. i år att skänka pengar från sin julbasar till projektet. Fritid Sandby, Lions, PRO, södrasandby.com, Smaker och Saker, Sprattelgubben och Ica Kvantum Södra Sandby är fler exempel på företag och organisationer som ingår i samarbetet.

Nedan kan man läsa berättelser från ungdomar som deltog.

Jag tyckte att det var en väldigt intressant resa. Jag lärde mig mycket om hur världen kan se ut utanför Sverige. Det var väldigt annorlunda men också väldigt kul. Om jag får chansen så kommer jag att göra om denna resa” Julia.

“I Gambia fanns det bara främling och familj, inget däremellan. Vart man än gick så blev man välkomnad med en öppen famn. Vi fick en andra familj som alltid kommer att finnas där för oss oavsett vad. Det är just det jag älskar mest med Gambia. Oavsett vilket tillstånd de lever i så bemöter de en med ett stort leende och öppna armar. Det är något som saknas här som hade gjort livet mycket enklare” Miriam.

“Vi var på en massor av olika marknader vilka var väldigt olika jämfört med här i Sverige. I Gambia låg allt väldigt nära varandra och det var väldigt trångt på vissa ställen jämfört med i Sverige där det oftast finns gott om plats att gå på. Det luktade även inte jättegott någonstans. Man kunde känna lukten av fisk och sopor var man än gick vilket är väldigt synd. 

Vi besökte även en skola och ett sjukhus. Skolans väggar bestod bara av betong eller liknande och vissa av elevernas stolar hade inte ens ett ryggstöd. I klassrummen fanns det inte heller jättemånga elever av den enkla anledningen att det inte finns tillräckligt med möbler till alla.  

Sjukhuset var litet och trångt och vi fick gå in där helt utan utrustning eller ha använt handsprit eller liknande. Efter att ha sett allt detta förstår man verkligen hur bra vi har det jämfört med de i Gambia”. Natalie.

“Resan till Gambia var en av de bästa resor jag gjort, jag tyckte att det var så intressant och roligt att få se deras kultur och liv. Alla var jättesnälla och trevliga, och man kände sig verkligen välkommen. 

När vi var där fick vi reda på att de inte vet vad depression är och jag tyckte att det var så fint att alla var glada och nöjda för vad de har, istället för att tänka på vad man inte har och det är något som jag kommer ta med mig. Jag uppskattade också att vi inte blev typiska turister utan att vi istället fick chansen att bo och leva med dem som en familj. Om jag får chansen att åka dit igen kommer jag absolut att göra det”. Elvira.

“I Gambia tyckte jag att det var stor skillnad på tidsperspektiven, det var inte så viktigt om man kom en halvtimme sent eller om man kom tidigare för den delen. Maten i Gambia jämfört med den i Sverige var att allting var extra kryddat i Gambia, det var ofta rätt starkt men gott. På luncherna åt man ur en stor skål/tallrik, och man var flera personer som åt ur den samtidigt. Så hade man aldrig gjort i Sverige, det var en stor skillnad.

I Gambia är man väldigt trevliga mot varandra (iallafall dom vi träffade) alla var välkomnande och snälla, man var inte rädd för att bjuda in folk som kom och åt.

Säkerhetstänket i Gambia var inte så stort och genomtänkt, som till exempel när vi skulle åka ut till ”James island” så hade vi inga flytvästar i en rätt liten båt, så hade vi aldrig gjort i Sverige. Trafiken var kaos. Man körde lite hur och var man ville. Det var inte så strikta regler där som här i Sverige.

Jag tyckte det var roligt att spela fotboll på stranden med de som bodde i Gambia, en sak jag märkte då var att gemenskapen i Gambia var mycket större än var den var i Sverige. Till exempel när vi skulle spela fotboll så frågade man andra på stranden om de ville var med och de ville de oftast och det tog fem minuter sen var man många och spelade fotboll.

En spännande händelse var när vi åkte ut till ”James Island” den var spännande för att man åkte ut i en stor kanot i gambiska floden, men det var rätt mycket vågor den dagen så det var väldigt spännande. Men när vi var ute på ”James island” var det häftigt och sorgligt att se hur de hade varit och såg ut. Man fick en annan bild över hur det egentligen var”. Simon.

“Jag tyckte att skillnaden i hur folk betedde sig var väldigt intressant. Att alla i Gambia hälsade när man gick förbi och var allmänt trevliga även fast att de inte försökte sälja något. När vi spelade fotboll på stranden frågade Ous som var en kille som tog hand om oss om andra ville vara med. Han kände inte alls dessa och i Sverige hade jag trott att man för det mesta håller sig för sig själv men här var det väldigt annorlunda men på ett bra sätt tyckte jag”. Carrig.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • juni

  26jun14:00- 15:00Sommarcafé på församlingshemmet

 • Veberöds städ
  ICA
  Stenugn
 • Gåiskor
  Ciklid
 • Södra Sandby församling
  eb blommor
 • Qvists Glasmästeri
  Hälsocenter
  Hund
  smakerosak
  Lasses
  Sprattelgubben
 • IBAB
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)