Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Företag

Published on november 21st, 2022 | by Fanny

0

ICA i Södra Sandby – en butik med lång historia

ICA-kvantum i Södra Sandby är en av byns äldsta verksamheter. Från en liten butik på 20-talet har de växt och utvecklats tillsammans med byn. Idag jobbar de under devisen “Den moderna marknaden möter det traditionella hantverket” och är under ständig utveckling. 

Verksamhetens rötter sträcker sig ända från 1927 då Södra Sandby var en mycket mindre by än vad den är i dag. Då öppnade Ebba och Oskar Andersson en charkuteriaffär på Backgatan. Under 20-talet skickades köttet med tåg från Sjöbo, på järnvägen som är borta sedan lång tid tillbaka. Ebba och Oskar tillverkade bland annat knackwurst, rökt lökkorv och leverpastej. Tio år senare flyttades verksamheten till Dalbyvägen, till ett konkursdrabbat slakteri. Huset är idag ombyggt men är fortfarande en del av dagens butik. 

Pär Friberg, dagens ägare, har varit köpman för dagens Kvantum-butik i 10 år. Han berättar att charkuteriet är en viktig del av verksamheten. 

Det finns liksom i vårt DNA och är känt i hela Lundabygden”, och det är tydligt att charkuteri-verksamheten är en stolthet för både Pär och de anställda. Några av de hemliga recepten som skapades för nästan 100 år sedan används än idag, även om verksamheten på många sätt förändrats.

Pär berättar att utbudet har utvecklats, bland annat genom att de säljer mer frukt och grönt än förr. Deras vegetariska sortiment har växt och efterfrågan på det är större. Sedan Pär tog över butiken har samhället också blivit mer digitalt. Nu finns själv scanners, snabbkassor och möjlighet att beställa sina matvaror på nätet och hämta ut dem ihopplockade i påsar. “Under pandemin var vi en av de största Kvantum-butikerna online i Sverige. Vi plockade varor under hela dygnet!” Säger Pär.

Även butikens utseende har förändrats. Nyligen renoverades den grundligt. Man köpte in nya kyl- och frysdiskar vilket har halverat energiförbrukningen. Affären utformades även till ett mer öppet landskap vilket underlättar om man vill gå runt kors och tvärs. 

I år firar Kvantumbutiken och charkuteriet 95 år vilket ska firas i slutet på veckan. På fredag (25e) fylls butiken med olika provsmakningsbord och erbjudanden. Vilket fortsätter på lördagen tillsammans med aktiviteter kring julmarknaden, som julfika vid ingången mellan klockan 11 och 15. 

/Fanny Dellenbo

Ovanför delikatessdisken står butikens devis. 
Nya kylar och frysar i öppen planlösning
Den första butiken på Backgatan, Ebba och Oskar Andersson med personal. Från Lennart Heinessons samling. 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  3dec15:00- 16:30Engers Julkonsert

  4dec12:00- 15:00Loppis på Trycket

  4dec - 12dec 412:00dec 12Loppis trycket

  Visa fler event
 • Stenugn
  ICA
 • Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
 • Lasses
  Sprattelgubben
  Qvists Glasmästeri
  smakerosak
  KB Bilservice
  Hälsocenter
  Hund
 • PP mekanik
  hund O mera
  Gröna Kiosken
  Kreativa blomster
  IBAB
  Gloriosa
  Gardinateljen
  Radon
 • Gilla oss gärna :)