Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Kommun

Published on september 18th, 2021 | by admin

0

Invigningsceremoni för Södra Sandbys nya Bibliotek

När vi kommer till det nybyggda kvarteret i Sandby centrum tidigt på lördagsmorgonen möts vi av glada röster och en förväntansfull folksamling som har kommit för att ta del av invigningen till vårt nya fina bibliotek. Bakom oss susar trafiken och bibliotekets väggar nästan lyser av solens sken. Rösterna tystnar och en kvinna går fram och tar upp en mikrofon och inleder invigningstalet. Det bjuds på värdefulla och viktiga ord om vad ett bibliotek gör för samhället och oss som lever i det.

”ett bibliotek är och ska vara en vanlig plats” – Olof Palme.

Efter några kloka ord från ansvariga i projektet fanns det en tidslucka för att få gå in och kolla i den nyöppnade lokalen. Det bjöds även på fika som styrdes upp i samarbete med Krögaren och Bagaren.

Karin Runevad, en av de ansvariga, var på plats vid talet. Hon var mycket glad att äntligen få inviga Sandbys alldeles nya bibliotek som nu ligger mer centralt i byn. Förhoppningen är att locka fler besökare till biblioteket. 

-“Den tidigare lokalen har legat väldigt konstigt till i förhållande till var folk befinner sig” säger Elina Nilsson Klang, Bibliotekarie.

På plats befann sig även arkitekterna som ritat biblioteket. Deras tanke har varit att försöka bevara känslan av den gamla maskinverkstaden som tidigare låg där. På bibliotekets västra sida har man bevarat den gamla väggen från den gamla byggnaden. Inne i biblioteket är planlösningen väldigt öppen med inslag av naturnära material och stål. Allt för att bevara den gamla känslan från den gamla maskin lokalen.

Det bjöds även på interaktiv musikföreställning av Gitte och Åsa som engagerade barnen som var på plats. 

Dagen avslutades med ett författarbesök av Kristina Agnér. Kristina är själv sandbybo och är uppmärksammad för hennes debutdeckare “Var inte rädd för mörkret”. Elina Klang som vi pratade med berättade att de på biblioteket tyckte det och kul att ha en lokal förankring under invigningsdagen, vilket även byn verkade tycka. Alla platser var uppbokade vilket tyder på stort engagemang bland byborna. Tanken är nu att försöka annordna fler evenemnag, som författarbesök och bokcirklar och ta användning av bibliotekets nya fina lokaler.

Vi är mycket nöjda med det nya biblioteket och hoppas att folket i byn också är det.

Biblioteket har en hemsida man kan kika in på om man är intresserad av veta mer. 

Klicka HÄR

/Oskar Dellenvall och Gustav Knutsson


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • augusti

  17aug14:00- 15:00Familjeteater -Bockarna Bruse

  22aug16:00- 17:00Säsongspresentation från Malmö Opera

  28aug18:00- 19:10Sommarkyrka och Metropolis Big Band

 • Kompas
  Stenugn
  ICA
 • Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • smakerosak
  KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
  Sprattelgubben
  Hund
 • hund O mera
  Kreativa blomster
  Gardinateljen
  Thells
  IBAB
  Gröna Kiosken
  Gloriosa
  PP mekanik
  Radon
 • Gilla oss gärna :)