Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Bygden

Published on april 24th, 2023 | by admin

0

Krismöte på kulturföreningen Trycket


Onsdagen den 19 april var det bestämt krismöte på Trycket i byahuset. Lokalen fylldes av lösningsinriktade kulturälskare. Det är kris och det behövs en lösning på den smått mörka framtiden för kulturföreningen. Byahuset är planerat att rivas och Trycket har fått beskedet att vara ute därifrån senast sommaren 2024. Det finns ingen fastställd ny lokal för föreningen. Ordförande Petra Kvist inleder med att säga att idag så ska vi finna en lösning för kulturföreningen Tryckets framtid. 

Trycket är en förening som erbjuder kurser, konserter, ungdomsevenemang och mycket mer. Det är en förening som funnits sedan 2012 och har varit hyresgäst i Byahuset sedan dess. Trycket bedriver en verksamhet som bjuder in till både evenemang från Malmö Opera som “ung scen” som ger chansen för unga att stå på scen med olika framträdanden. Föreningen är också känd för sitt låga pris som gör kultur möjlig för många i Södra Sandby med omnejd. Det finns en efterfrågan på att ha kulturaktiviteter nära så man inte behöver åka in till exempelvis Malmö för att uppleva det. Trycket är ett etablerat kulturcentrum och en mötesplats för Södra Sandby. 

På mötet togs framförallt två lösningar upp som bottnar i Lunds kommuns förslag. Ett förslag är att sammanslå kulturföreningen Trycket med andra föreningar inom sport och fritid i ett nybygge vid Killebäckskolan. Föreningen menar då att verksamheten hamnar något längre från Södra Sandbys centrum som kan leda till ett färre besökare. Det andra förslaget är att bygga om och anpassa det gamla bussgaraget, tidigare ägt av Thells bussar, för publik verksamhet. Bussgaraget är en passande byggnad för Tryckets verksamhet menar Petra Qvist – en chans för dem att utöka publikantalet samt få tillgång till rymd och akustik som passar deras verksamhet. Bussgaraget är idag en kommunägd byggnad och Lunds kommun har gett ett prisförslag i ombyggnadskostnader på 25 miljoner kronor och då hamnar årshyran på runt 2 miljoner kronor, vilket i stort sett är omöjligt att klara för föreningen.  

Byahusets ägare, Håkan Eksandh, har erbjudit sig att köpa även bussgaraget för att göra ombyggnationer till ett lägre pris och i sin tur kunna erbjuda Trycket en lägre årshyra. Här presenterades dock inga siffror under mötets gång. En kulturförening går sällan med vinst och drar inte runt sin verksamhet utan bidrag, det finns ingen kulturinstutition i Sverige som bär sig själv ekonomiskt hävdar Petra Qvist vilket gör att föreningen är beroende av bidrag från framförallt Lunds kommun.  

Jag kontaktade kulturchefen i kultur-och fritidsförvaltningen Mårthen Mirza angående Tryckets framtid. Mårthen försvarar de höga priserna på bussgaraget med att “det krävs ganska omfattande ombyggnationer för att den ska komma upp i en standard som krävs för att få bedriva publik verksamhet där. Det innebär också att hyreskostnaden kommer att bli relativt hög, och vi för därför dialog med Trycket kring om den verksamhet de planerar är så omfattande att det motiverar en så hög subvention som skulle krävas.” Han berättar även i sitt mail att det pågår flera utredningar angående Tryckets framtid som ska funka för alla inblandade samt är ekonomiskt rimliga. Ett av dessa förslag är den nybyggnation på “cirkulsplatsen” intill badet vid Killebäck där flera olika föreningar och verksamheter skulle rymmas under samma tak.

Föreningens framtid är helt klart oviss. Nästa steg blir att uppvakta kommunen i frågan kring ett eventuellt nybygge vid Killebäck, tidsaspekt, kostnader, utrymmen. Samtidigt finns en tidsfrist för utflyttning att ta hänsyn till, sommaren 2024, och vart ska föreningens verksamhet bedrivas i ett eventuellt glapp innan en ny lokal står klar för inflyttning?

//Ida Vendelbo


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  17dec15:00- 16:00Familjeföreställning: Zambomba

 • Stenugn
  ICA
 • Ciklid
  Gåiskor
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Hälsocenter
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
  Sprattelgubben
  smakerosak
  KB Bilservice
  Hund
 • Radon
  Gardinateljen
  PP mekanik
  IBAB
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)