Lawes
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Lawes

Bygden

Published on februari 18th, 2020 | by admin

0

Livet som Nunna på Rögle Kloster


Några kilometer utanför Södra Sandby ligger nunneklostret Sankt Dominikus Kloster. Där verkar och bor fem systrar. Hur är det egentligen att leva där? Vi har varit och hälsat på dem. 

Klostret i sig består av en gammal gård som renoverades år 1956 när de första systrarna flyttade in. Det består av flera vita hus med rött tegeltak och kapellet är ett ombyggt stall. Runt om byggnaderna växer knotiga äppelträd, Rögle bäck rinner stillsamt förbi och i trädgården en ståtlig staty av helige Dominikus. Fridfullheten är påtaglig och redan när man går igenom dörren känns allt lite lugnare.

Att bo i kloster kan liknas vid att bo i ett kollektiv. Allas inkomster läggs i en pott och man har inga egna pengar. Syster Katarina som bott på klostret i tio år berättar att man blir lite som en familj på det sättet och att alla har ett ansvar.

Även om man inte är ansvarig för ekonomin så måste alla systrar ta ett ansvar ändå att spara. Vi försöker spara på ström, inte värma upp rum i onödan” 

Ekonomin står Rögle Kloster själva för, de får inga statliga bidrag eller dylikt. Katarina säger att de får in en del från kurser och föredrag hålls. En syster målar även ikoner och en annan skriver böcker. En del skickar även in gåvor.

Något som är speciellt med klostret i Rögle är att de har ett gästhem där den som känner sig nyfiken eller i behov av stillhet kan bo några nätter. Katarina berättar att det är väldigt populärt och att de ibland blir tvungna att säga nej till intresserade. Som besökare i klostret blir man inbjuden till att medverka vid bönerna och en del aktiviteter. Klosterlivet i Rögle präglas av en öppenhet utåt för att vara tillgängligt, berättar syster Katarina, 

Den främsta anledningen är att fler människor skall få kunna ta del av det vi har hittat”.

Gästhemmet innebär visserligen en extra inkomst för klostret men även mycket organisationsarbete tillkommer. På måndagar är klostret helt stängt för utomstående. Det är en dag ämnad för stillhet och vila. Ofta säger systrarna ingenting eller mycket lite till varandra under måndagar och böner och måltider genomförs enskilt. 

Alla nunnorna har någon sorts erfarenhet av att leva utanför kloster-verksamheten och kommer från olika bakgrunder. 

“För min egen del tycker jag det är bra för att det blir lättare att förstå många av de människor som kommer hit och vilken kamp de står i och de svårigheter som finns för många människor idag med arbetsliv och huvudtaget” Säger Katarina. 

Men hur är nunnornas relation med världen utanför klostret? Katarina berättar att hon och de andra systrarna tycker det är viktigt att följa med i nyheterna. De läser dagstidningar och har tillgång till internet. 

Det är viktigt att veta om hur människor har det” Förklarar Katarina och fortsätter,

Vi har även en uppgift om att be för människor och världen och då måste vi ju veta vad som händer” Hon betonar även vikten av att inte isoleras inom klostrets väggar. Kontakt med omvärlden får nunnorna dels genom sitt gästhem men även genom att de åker ut och har föreläsningar. De har även möjlighet att bjuda in familj och vänner. 

Klosterlivet är ett rikt liv, både andligt och mänskligt” avslutar Katarina innan jag går. Och fastän jag bara pratat med syster Katarina i drygt en timme förstår jag henne. Trots att dagarna följer ett återkommande schema är de innehållsrika och långa. Trots att de har ett antal regler att förhålla sig till och sällan lämnar klostret får de bestämma mycket själva och träffar människor från hela Sverige. Trots allt lever de ett ganska ordinärt liv. 

En vanlig dag på Rögle Kloster ser det gemensamma schemat ut som följande:

06.40-07.35Sakramental tillbedjan (tyst bön)
07.45-08.15Laudes (morgonbön)
08.15Frukost
09.00-11.45Arbete/Studier
11.50-12.10Rosenkransbön
12.10-12.30Sext (middagsbön)
12.30Lunch och disk
14.00-15.00Vila/promenad
15.00-16.45Arbete/studier
16.50-17.20Tyst bön
17.30-18.30Vesper (kvällsbön) och Mässa
18.30Kvällsmat
19.30-20.30Andlig läsning
20.40-21.00Kompletorium (dagens sista bön)

Är man intresserad kan man läsa mer på deras hemsida:  https://www.roglekloster.se/

/Fanny DellenboAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • maj

  Inga event

 • ICA
  Stenugn
  Kompas
 • Nordsjö
  Sprattelgubben
  Gåiskor
  smakerosak
  Ciklid
 • Södra Sandby församling
  JH Reklam
 • KB Bilservice
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  Lasses
 • IBAB
  Kreativa blomster
  Teknik & Design
  Radon
  Gröna Kiosken
  hund O mera
  UpsideDown
  Gloriosa
  Thells
  PP mekanik
  Gardinateljen
  kropposjal
 • Gilla oss gärna :)