Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Folket

Published on augusti 21st, 2022 | by admin

0

Loppis och nätverk för ukrainska flyktingar

Kriget i Ukraina och dess följder förfärar många. Maria Weineisen i Södra Sandby valde att kanalisera sin ilska till handling. Hon fick kontakt med en nyanländ mamma med barn som behövde kläder till sina söner och gick igenom sin sons avlagda kläder. Maria fotograferade allt hon hittade och gav uppmaningen att sönerna själva skulle kunna välja vad de ville ha. Sedan dess har Maria fått kontakt med många fler i behov av hjälp och varvat många vänner som hjälper till. Det har blivit ett litet nätverk där alla saker ges efter behov. 

Maria och vännen Karolin återkommer ofta till att just det är viktigt, att de som behöver hjälp ska få vad de behöver, efterfrågar och vill ha, så att inget går till spillo och de som får sakerna känner sig bekväma i att använda det dem får. 

Man ska kunna tacka nej och säga att det är inte min stil” Förklarar Maria. Hon säger också att behoven kan variera,

Någon kan känna ett stort behov av en flaska hårolja och lite mascara för att må bättre, och då försöker vi fixa det” 

Ibland blir önskemålen väldigt specifika, som när ett barn hade tappat bort sitt gosedjur på flykten genom Rumänien. Mamman förklarade hur den såg ut och genom vänner på Facebook kunde nätverket hitta en vit nalle som var väldigt lik den som tappats bort som barnet sedan fick.

Att fråga om hjälp kan vara jobbigt och några skäms över det, berättar Maria. “Men det är ju några män i Ryssland som ska skämmas!” 

Denna söndag arrangerar Maria och hennes kompisar i nätverket en loppis i Byahuset för att samla in pengar som de sedan kan köpa saker som är svårt att få tag på second hand- som underkläder och hygienartiklar. De flesta av sakerna som säljs är skänkta av de som håller i loppisen. Mycket är sommarkläder som är onödigt att ge till behövande med liten garderob när hösten nalkar sig, eller saker som är lite mer speciella som kan vara svårt att hitta någon som vill ha. Det serveras också fika och under dagen kom många förbi för att göra sig ett fynd eller bara skänka lite pengar.

Även Svenska Kyrkans församling i Södra Sandby och Stenugnsbageriet har varit behjälpliga med att skänka bröd och kakor till Marias nätverk, leksaksaffären har skänkt leksaker. Vi har tidigare skrivit om Lions och Thells bussar som har hjälpt till på olika sätt och det är fantastiskt att se vilket engagemang som så många i Södra Sandby visar och vad mycket vi kan göra om vi hjälps åt och arbetar tillsammans!

//Fanny Dellenbo

Nätverket för hjälp till Ukrainska flyktingar har inte möjlighet att ta emot fler kläder för tillfället men vill du hjälpa till i framtiden får du gärna gå med i gruppen genom att kontakta Maria Weineisen eller Karolin Lorentzson via Facebook/Messenger.

På bild f.v. Inger, Karolin, Maria, Ulrica, Nellie, Jessica, Maja. Ej på bild men även med är Helena Arosenius.


Loppisen hölls i Yogaverkstaden, Byahuset


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • oktober

  6okt19:00- 21:00Teaterföreställning: Räkna de lyckliga stunderna blott

  9okt11:00- 13:30Scoutkårens barnloppis

  12okt19:00- 20:00Allsång med Flygelkören Under ledning av Gösta Petersén

  Visa fler event
 • Stenugn
  ICA
 • Ciklid
  Gåiskor
  Nordsjö
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • smakerosak
  KB Bilservice
  Lasses
  Sprattelgubben
  Qvists Glasmästeri
  Hund
 • Kreativa blomster
  PP mekanik
  IBAB
  Radon
  Gloriosa
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  hund O mera
 • Gilla oss gärna :)