folktandvården
Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice
folktandvården

Skolan

Published on december 14th, 2017 | by admin

0

Luciatåg på Killebäckskolan

Julen börjar närma sig och igår kväll skred ett rekordstort luciatåg genom Killebäcksskolans matsal. I vanlig ordning var det niorna på skolan som, utklädda till allt från tomtar till änglar, stod på scen med ljus i både krona och hand. Men inte nog med det; luciafirandet värvades även, enligt tradition, med välgörenhet till förmån för Gambiaprojektet.

Klockan har precis slagit sex och Killebäcksskolans entré börjar nätt och jämnt fyllas med nyfikna bybor. Om en timme går nämligen årets luciatåg av stapeln, och i luften ligger både förväntning och nervositet. Många är här för att kolla på sina barn, barnbarn eller vänner – men det finns ytterligare en sak som lockar; Gambia. Varje vinter åker nämligen elever från årskurs nio på killebäckskolan till Gambia med Kultåkrock på Gambiaprojektet och, enligt tradition, går alla pengar eleverna får in under luciakvällen till just detta ändamål. Salen är därför fylld av tärnor och pepparkaksgubbar som springer från sällskap till sällskap med lottringar i händerna, och i caféet står föräldrar och säljer hembakade kakor och lussebullar med saft. Efter luciatåget ska det dessutom hållas en stor auktion, och bakom trappan kan man skymta ett av föremålen: en tröja signerad av Måns Zelmerlöw.

Lagom till att lussebullarna, kaffet och lotterna börjar ta slut slås dörrarna till den stora salen upp. Raskt fylls den av de förväntansfulla besökarna samtidigt som luciatåget gör sig redo utanför. Christoffer Holmgren, som både är musiklärare på Killebäcksskolan och engagerad i Gambiaprojektet, hälsar alla hjärtligt välkomna och berättar att det är ett rekordlångt luciatåg vi snart ska få ta del av innan han sätter sig bakom pianot och de första tonerna av “Natten går tunga fjät” ljuder genom salen. Och mycket riktigt är det ett ovanligt långt luciatåg som skrider fram längs gången med både tomtar, tärnor, pepparkaksgubbar, änglar och – naturligtvis – en lucia i spetsen. Väl framme vid scenen varvar de klassiska julsånger med en mängd duktiga solosånger, ett “julsångs-medley”, små danser och pepparkaksutdelning. Att det är ett livligt, duktigt och kreativt gäng som står på scen är det svårt att gå miste om.

När luciatåget, efter en mängd applåder, lämnat salen återstår fortfarande några stora punkter på programmet: auktion och lottdragning. På det stora vinstbordet ligger en mängd olika priser som bland annat företagen från byn sponsrat med och i auktionen kan man buda på allt från en signerad tröja till en väldigt, väldigt, väldigt stor påse popcorn. Sammanfattningsvis blev det, som ni kan höra, en väldigt lyckad kväll – för besökarna men även för Gambia. Jag, som själv var i Gambia när jag gick i nian, vet hur stor betydelse projektet har och och att det var just under luciakvällen som mycket av skillnad gjordes.

Om man inte hade möjlighet att komma igår, eller om man helt enkelt vill bidra lite extra till projektet, kan man swisha valfri summa till 0705551236 och skriva “Gambia” i meddelandet. Det uppskattas otroligt mycket! Vill man läsa mer om projektet kan man gör det HÄR!

/Emmy Odeskog

länsf
test


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • september

  Inga event

 • Evashembageri
  Kompas
  ICA
 • Ciklid
  smakerosak
  Sprattelgubben
  Nordsjö
  Gåiskor
 • Länsförsäkringar
  JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Lasses
  Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
  Hund
 • kropposjal
  Gröna Kiosken
  UpsideDown
  Teknik & Design
  Radon
  Gardinateljen
  rauk o reko
  PP mekanik
  IBAB
  Gloriosa
  hund O mera
  Kreativa blomster
  Thells
 • Gilla oss gärna :)