Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Kyrkan

Published on juli 11th, 2022 | by admin

0

Mässa i Hardeberga

Söndagen den 10 juli var det gudstjänst och hemvändaredag i Hardeberga kyrka, men inte vilken som helst. Efter gudstjänsten väntade nämligen sommarlunch och kaffe i församlingshemmet bredvid kyrkan 

        Den lilla charmiga kyrkan i Hardeberga fylldes med församlingsmedlemmar och vid 12-slaget ringde klockorna in. Temat för dagens gudstjänst var att inte döma. Evangeliets budskap var att inte döma syndaren för att alla själva också är syndare. Prästen som ledde gudstjänsten var Sara Svensson. 

Hardeberga kyrkas första byggnader uppkom under 1100- eller 1200-talet. Dessa byggnader var då byggda endast i Hardeberga-sandsten, kvartsit liksom dopfunten som är uthuggen ur kvartsit och försedd med ett fat av mässing. Förändringar av kyrkan skedde under årtusendena men den stora förändringen kom med domkyrkoarkitekten Theodor Whålin som 1909 påbörjade större ombyggnader som kom att förändra kyrkans ursprungliga utseende. Bland annat flyttades huvudingången till södra sidan av kyrkan. 

2003 utfördes antikvariska arbeten och då hittades en gammal runtext på en av väggarnas insida som man kan se om man besöker kyrkan.

         Hardeberga kyrka ingår även som ett delmål under den 80 mil långa pilgrimsvägen i Skåne och Blekinge. 

Lunchen och kaffet som serverades efter gudstjänsten arrangerades på temat hemavändare vilket verkar ha lockat en hel del besökare då de flesta bänkrader var fyllda med besökare under gudstjänsten. 

/Ida Vendelbo


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  3dec15:00- 16:30Engers Julkonsert

  4dec12:00- 15:00Loppis på Trycket

  4dec - 12dec 412:00dec 12Loppis trycket

  Visa fler event
 • ICA
  Stenugn
 • Gåiskor
  Ciklid
  Nordsjö
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
  eb blommor
 • Hälsocenter
  KB Bilservice
  Sprattelgubben
  Hund
  Lasses
  smakerosak
  Qvists Glasmästeri
 • hund O mera
  Gardinateljen
  PP mekanik
  IBAB
  Gröna Kiosken
  Kreativa blomster
  Gloriosa
  Radon
 • Gilla oss gärna :)