Lawes
Sandby autoservice
Sandby autoservice
Lawes

Bygden

Published on februari 14th, 2021 | by admin

0

Sandbybons Guide Till Pulkabacken


Till mångas glädje ligger det ett några centimeter tjockt snötäcke runt om i Södra Sandby, vilket passar utmärkt för pulkaåkning. Det finns flera backar i vår by, men ofta känner man bara till den som ligger närmast. Vi har sammanställt en lista och undersökt brantens längd, snödjup och eventuella faror för er som vill prova på något nytt. Så packa varm choklad, varma vantar och ge er ut i solskenet!

Tornet

Backen som vi valt att kalla Tornet är en välbesökt backe i byns östra del. På en gröning bredvid skogen höjer sig en brant pulkabacke vars topp pryds av ett klättertorn.

I kanten av kullen finns en trappa vilket gör det mycket lätt att ta sig upp för backen. Avslutet är hinderfritt, vilket minskar skaderisken. 

Tornet har även en mindre backe, något som passar bra för de yngre åkarna. Tyvärr är den större backen väldigt uppåkt, vilket gör den långsam om man har en punka med mycket friktion.

Backen Tornet får för sitt nuvarande skick 2/5 stjärtlappar, men blir betydligt bättre om vi får mer snö. 

Bananbacken vid Rapsvägen 

Bananbacken är en fin backe som ligger vid Rapsvägen. Bananbacken har fått sitt namn då den har en böjd form från baksidan, precis som en banan. 

Man ska inte bli lurad av backens blygsamma utseende. Bananbacken är inte den längsta, men är betydligt brantare än vad det ser ut. Letar man efter en backe med mycket fart är detta ett bra alternativ.

Tar man sig till bananbacken får man räkna med att bli lite trött. Som sagt är backen väldigt brant och brukar vara hal. Det finns ingen trappa upp till toppen så det gäller att man är stadig på fötterna för att inte halka ner. Skulle man få problem att komma upp kan man gå runt backen för att komma upp till toppen. 

Bananbacken brukar oftas vara i ett relativt fint skick. Gräs sticker förstås upp här och där, men påverkar inte åkningen särskilt mycket. Det är mest vid toppen som gräset sticker fram.

Utmed bananbackens slut går Räftvägen vilket är viktigt att tänka på. Som tur är har bananbacken ett väldigt långt avslut, så det är oftas inget problem att stanna i tid. På baksidan av backen finns en lite kortare och mindre backe som passar bra om man inte vill åka på den stora backen. 

Bananbacken får 4/5 stjärtlappar.

Pulkabacken vid lilla lekan 

Cirka 400 meter från låg och mellanstadieskolan Byskolan hittar vi pulkabacken vid “Lilla Lekan”. Perfekt för de barn som är sugna på lite mer spänning men ändå vill hålla sig på den säkra sidan.

En backe på ungefär 4 meter som avslutas med en raksträcka på 4-5 meter. Backen är väldigt enkel att ta sig upp för och ligger även precis bredvid en lekplats för timmar av lek. Illa nog går det en cykelbanan rakt över sträckan i slutet av backen, men sålänge det inte kommer någon cyklist är man säker.

Backen är nästan fri från träd och liknande för potentiella missöden, det finns en lyktstolpe som är utrustad med bildäck för att minimera skadorna om (se bild) Backen är inte alltför brant och passar de flesta barn

Pulkabacken vid lilla lekan får 3/5 stjärtlappar. 

Ugglebacken

Precis bredvid Uggleskolan finns det en backe vars brant och längd på några meter passar bra för de yngsta. 

Backen är väldigt kort och tack vare detta är det inte heller så svårt att ta sig upp, eftersom ingen åker längst ut i kanterna så blir det oftast inte så halt där heller.

Det finns ingenting som man riskerar att åka in i, utom möjligtvis andra människor – särskilt ibland på helgerna då backen är populär bland barnfamiljer. Backen planar också ut en väldigt lång bit så det finns gott om plats innan man kommer till avslutet, i form av häckar.

Se dock upp för guppen; eleverna på skolan ser det som sin plikt att bygga snö-gupp mitt i backen för att kompensera för dess korta längd och ser man dem inte i tid och åker på dem oförberedd så kan det i bästa fall sluta med skratt, men i värsta fall sluta med motsatsen.

Tyvärr kan denna backe riskera att bli ganska uppåkt efter ett tag, men det brukar oftast inte bli något problem förrän senare på vintern. Det kan snarare bli väldigt hala isbanor som ger mer fart än en sexåring behöver!

Ugglebacken får 4/5 stjärtlappar .

Norpan-backen

Norpan-backen ligger inte långt från Österskolan och granne med förskolan Norpan, därav sitt namn. Det är en mycket rolig pulkabacke och passar för både stora och små. 

Med hjälp av sin intressanta lutning erbjuder Norpan-backen en stor variation av olika höjder. Detta gör den till den perfekta platsen för storfamiljen. 

Att ta sig upp från backen är relativt lätt. För att snabbt ta sig upp kan man föredra att traska rakt upp i backen. Men för de dem inte vill riskera att trilla kan man ta den långa vägen som är på västra sidan av backen. Att få upp en barnvagn är nog inte heller en svårighet. 

Backen är i bra skick och det finns inte stora grästuvor som kan störa det roliga. Att åka in i något behöver man inte heller vara rädd för. Förutom ett buskage på bäckens östra sida är det fritt fram. 

Eftersom Norpan-backen erbjuder en så stor variation av roligheter ger vi den 5/5 stjärtlappar. Det är den perfekta backen för stora familjer. Tyvärr är det ont om snö på södra sidan av backen men så fort det lägger dig lite mer snö är den som ny igen! 

Säker åkning! 

Önskar, 

Fanny, Gustav, Oskar, Sonja och Elsa 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • september

  Inga event

 • Stenugn
  ICA
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Qvists Glasmästeri
  KB Bilservice
  Sprattelgubben
  Hälsocenter
  smakerosak
  Hund
  Lasses
 • Gardinateljen
  Gröna Kiosken
  IBAB
  hund O mera
  Radon
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)