Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Bygden

Published on oktober 27th, 2023 | by admin

0

Skrivworkshop i Sandby

Medan vindpust efter vindpust blåste förbi de färgglada höstlöven utomhus, samlades mellanstadieelever från Södra Sandby i bibliotek för att lyssna på en skrivworkshop ledd av författaren Lowe Aspviken.  

Att det var just Linköpingsbon Lowe Aspviken som valet föll på var ganska själklart då det var hans bok som Lilla Lund Läser, hade i bokcirkeln nu i höst. “Akamella: Andarnas rike”  som utspelar sig i någon sorts mellanting mellan första världskrigets Sverige samt en magisk värld i Tornedalen. 

Aspviken beskrev hur skrivprocessen gick till för att kunna ge en djupare förståelse inom ämnet samt besvara de unga bokmalarnas frågor kring boken men även sig själv. 

Att bli författare var drömyrket sedan barnsben, sa han. Så fort han fick veta att det gick att jobba med detta, ville han göra så. Detta resulterade även i att första manuset som han skickade till ett förlag var redan vid tio års ålder. 

Han berättade även att han dock endast varit aktiv som författare sedan 2019 då han även gjorde sin debut med boken “Den hemliga resan”, “Akamella: Andarnas rike” är hans andra bok och till våren kommer hans tredje. Lowe är utöver författare även barnbibliotekarie på linköpings stadsbibliotek samt brädspel fantast på heltid. 

För att producera text behövs inte så mycket. För att få en större mängd fiktiv text, cirka en bok, behövs dock lite mer ansträngning. Alla som kan läsa samt skriva kan få till en novell eller en roman. Detta kan dock vara väldigt svårt men nedan kommer några tips som ska underlätta för alla blivande författare där ute. 

Innan vi djup dyker i författaren Lowe Aspvikens tips ska dock få en liten crash course i hur det går att gå från en idé till en färdig bok komma.

Allt börjar med en idé. För att kunna skriva samt utveckla idén behövs dock efterforskningar inom temat. Hand i hand med detta kommer även planeringen som innehåller faktan som togs reda på och som behövs för att skriva ens synopsis. Nästa steg är att faktiskt spendera x antal timmar vid skrivbordet och skriva texten. Denna text blir ens första utkast som skickas till förlag och som skickas fram och tillbaka och redigeras tills det är frid och fröjd och alla är nöjda. När detta skett är det bara att vänta tills ens nytryckta böcker kommer från tryckeriet. 

(Självklart kommer inte alla böcker att tryckas men det är ungefär såhär det går till)

Lowes Bästa skrivtips

  • Ha en synopsis – Detta betyder på vanligt språk att du ska ha en plan. Den behöver inte vara fast utan får korrigeras under tiden, men det underlättar ifall man har klottrat ned något i blocket,  för att få ett hum om hur man har tänkt sig sin storyline. Lowe själv berättade att han brukar föreställa sig en scen som han vill ha med i sin bok och sedan bygga på det. Alltså försöker han hitta en väg att skriva sig till scenen och sedan en väg att få fram ett snyggt avslut. 
  • Definiera – Ha en bild på vilka karaktärerna ska vara, Hur är protagonisten? (huvudkaraktären), Finns det någon antagonist? (den som motsätter sig huvudkaraktären), Kanske har någon en mentor i boken? (lärare, coach), När utspelar sig det ? Var utspelar sig det? Vad är det för konflikt? Vad är upplösningen, hur tar sig protagonisten an problemet? Detta knyter även tillbaka till den första punkten, en klar plan om vad man vill få ut av texten underlättar skrivandet.
  • Han rekommenderar även att sätta historien på en plats man är bekväm att beskriva. Alltså bör det vara familjärt eller så bör platsen vara lika okänd för författaren som för karaktärerna i boken, på sätt kan ingen senare trotsa det som står för att tex säga, “Men Ica låg faktiskt på västerlånggatan, inte på stora södergatan” Då någon som bor i staden läste ens felaktiga beskrivning.
  • “Man måste inte uppfinna hjulet på nytt!” – Alltså, har det funkat för någon annan? Tycker du om det? Kör på! Skriv i ramarna inom det. Det får självklart inte vara kopiera och klistra in men det får ha liknande drag. Det får vara en flicka ute i skogen någonstans i norra Sverige, hon får ha en kompis som hon går på äventyr med men de behöver kanske inte fly från just vildvittror och heta Ronja och Birger.
  • Den dramaturgiska kurvan – Detta är en bild man kan skissa upp som beskriver hur berättelser byggs upp. Bland dess delar finns till exempel plantering samt konfliktupptrappning.  Det förstnämnda innebär att man nämner något i början av berättelsen som kommer att bli viktigt senare. Ofta är det små dolda ledtrådar som återkommer tre gånger. Det andra är hur man bygger upp spänningen ända tills historien når sitt klimax, den delen som är som mest spännande och ska leda fram till upplösningen
  • Red herring/Falsk ledtråd – Missled läsaren, skriv något som antyder att det kommer att vara aktuellt eller att just den personen som misstänks i början är tjuven när den i själva verket inte är så. Detta skapar vändningar i berättelsen som gör att den blir intressantare att läsa.
  • Cliffhangers – avsluta kapitlet, romanen, eller novellen så att läsaren sitter på helspänn för att äntligen få läsa nästa. Gör det spännande och intressant. På så sätt vill man läsa vidare. 

Stilfigurer för en bättre meningsuppbyggnad

  • Anafor – Börja flera meningar med samma ord. Till exempel; Vi hejade. Vi skrek, alla i unisont. Vi mot dem. 
  • Prolepsis – Skriv runt ordet. Säg inte vad det är direkt utan beskriv det. “Han var större än jag förväntade mig. Hans kala armar och ben viftade runt i luften samtidigt som det högsta skrik jag någonsin hört lämnade hans mun. Det ekade i det tomma sjukhusrummet och ljudet studsade längs med korridoren. Vår son hade äntligen fötts. “
  • Epizeuxis – Säg det igen. Upprepa dig, då stannar det med läsaren. “Nej, Nej, Nej och för sista gången Nej! Jag ska inte städa rummet!”
  • Aposiopesis – det är när man helt enkelt inte vill avsluta sin mening men väljer att … avbryta den istället. “Det finns något där borta i mörkret…” 
  • Trikolon eller tretal – att nämna något tre gånger ger intryck. Tänk bara på Martin Luther Kings “I had a dream”.
  • Antites – Skriv saker som motsätter sig varandra. “Dagen han dog. Hamnade han varken i himmlen men inte heller i helvetet.”

En till sak som man absolut inte får glömma. Ha kul! Det är det viktigaste!

– Enikö


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑
  • januari

    28jan14:00- 16:00Café Revinge

  • Veberöds städ
    ICA
    Stenugn
  • Ciklid
    Gåiskor
  • eb blommor
    Södra Sandby församling
  • Lasses
    Sprattelgubben
    Hälsocenter
    smakerosak
    Qvists Glasmästeri
    Hund
  • Gardinateljen
    Gröna Kiosken
    IBAB
    PP mekanik
  • Gilla oss gärna :)