Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Bygden

Published on december 4th, 2023 | by admin

0

Södra Sandby Julmarknad 2023

Under lördagen, den 2:a december fylldes centrumhuset av utställare från bygden och även tomten gjorde ett specialbesök under Sandbys alldeles egna julmarknad. I den snötäckta lilla byn samlades en hel skara framför Ica för att se vad för roligheter som hittades på samt vilka som höll hus där. 

Inomhus hittades lite mer än ett halvdussin utställare där man bland annat kunde hitta julkort, bivaxdukar, handstöpta ljus, smycken och keramikskålar. Det var dock långt ifrån allt. Det fanns även decoupage dekorerade lerskålar samt färgat skinn som tagits vara på då djuren blivit uppfödda främst för sitt kött. 

Bland utställarna hittade man riktiga julmarknadsfantaster som har ställt ut sedan minst tjugo år tillbaka i tiden men även de som för första gången vågat sig dit. Det fanns även dem som kände att hyllorna där hemma började se alltför trånga ut med allt de skapat på grund av sin hobby. 

“Jag tror det är ungefär 17 år sedan vi deltog för första gången. Nej, det var nog ännu tidigare, kan det ha varit tjugo? Det är minst tjugo!” 

”Jag gör flera stycken samtidigt men det är en heldags process ändå, de måste hinna stelna mellan varje gång man doppar dem.” Berättar en utställare som sålde handstöpta ljus. 

Förutom den fantastiskt härliga atmosfären, den otroligt stora mängden pepparkakor som konsumerades och hur kallt det var finns det nog en till viktig sak som byborna kommer att nämna om de frågas om marknaden. Vilket är att byn fick finbesök ända från nordpolen. 

“Det är tight med schemat men vad gör man inte för att få träffa de små rackartygarna” 

Detta berättade tomten, när han fick en paus från att hälsa på alla barn som kom för att träffa honom i centrumhuset. Som den gottegris som han är bjöd han även barnen på chokladtomtar samt höll i godisregn hela två gånger under sitt besök. 

Man får ju hoppas att klapparna hinner bli leveransklara innan jul fastän denna lilla avstickare.

Marknaden fortsatte även utomhus där vi direkt utanför huset hittade sparbanken som bjöd på kaffe och pepparkakor, scoutkåren som stekte plättar och ett flera meter långt godisstånd där det klassiska marknadsgodiset såldes.

De som så småningom började bege sig nedåt åt busstationen hittade fortsättningen på marknaden. Här hittade man dels klubbinsamlingar, pro, handsydda mössor och lions välgörenhetsinsamling med både lottförsäljning samt den senare hållna auktionen.

Vid klockan elva började en julig föreställning som heter “Julkul med världens strul” ämnad åt de yngre invånarna av byn. Denna med mycket sång som de små uppskattade väldigt mycket. Under föreställningen fick man bland annat reda på Bosnien och Hercegovinas jultraditioner. 

Utanför gå i skor hittades utöver Pensionärernas riksorganisation som anordnar underhållning och aktiviteter åt våra äldre eller systrarna Heurlins mössor, även Lunds bästa honung för året. Det var nämligen så att ordförande till Lunds biodlarförening hittades i centrumhuset men en mycket mer frusen Kjell-Åke Hellqvist fanns utomhus där även han ställde ut sin honung på egentillverkade hyllor.

Men dagens kanske största händelse måste ha varit den insamling som Lions Club Södra Sandby höll i där de auktionerade ut gåvor som företag från Sandby och dess omnejd har skänkt. Här såldes allt från lunchkuponger, skönhetsprodukter till biltvättar. Det var även märkligt många flak tonic från den skånska spritfabriken som auktionerades ut.

Johan Perup som är ordförande inom klubben berättade att de samlar in pengar åt välgörenhet under hela året. Utöver auktionen såldes det även granar och kransar som de satt och knöt veckan innan. Detta är endast en del i deras verksamhet, det är lions som står för till exempel Sandbys välkända ankrace också som brukar anordnas vid valborg. Bland funktionärerna som arbetade med insamlingen fanns även en som varit med när de skickat ned stöd till Ukraina. Hon berättade hur hon såg en läkare börja gråta av att äntligen få sjukhusmaterial som de saknat. Deras nästa leverans till Ukraina sade hon skulle bli sättpotatis så att de själva kan odla maten de behöver och kunna komma på fötter.

De ungefärliga intäkterna från årets julmarknad beräknades ligga runt 14 000 kronor totalt. Varav 14 000 kronor kommer att gå till välgörenhet och allt stannar inom organisationen utan mellanhänder för att förhindra administrationskostnader eller liknande. Vid ett separat stånd såldes även lotter, mint och reflexer. Även dessa intäkterna skänks.

Med tanke på allt som pågick i centrum skulle man kanske kunna tro sig att det var allt men dagen hade ännu mer att erbjuda. En liten promenad bort på ynka 20 minuter hittade man på vinkelhaken EB blommor där det bjöds på fika och gott sällskap. Här såldes utöver blommor, som var det självklara, även pepparkakshus dekorerade av Ingela Frick Strand, pepparkakshus gjorda av pärlplattor samt olika skinn från skånska lammskinn. 

I lokalen bredvid butiken hittades fikat och Linnea som sålde skinnen och för varje rosa skinn som såldes skänktes en del till cancerfonden. Det fanns även en utlottning av fårskinn som en liten flicka som heter Ellie lyckades vinna. Hon och mamma åkte lyckligt hem efter vinsten, ett fårskinn varmare. 

Några hundra meter längre bort ligger Vi Hälsocenter som även de anordnade olika aktiviteter. Direkt i entren möttes man av den vänliga personalen som hjälpte en till rätta. Sedan i februari när centret öppnade har det skett en del, Helena Mossberg som står som grundare för centret berättade att de lyckats etablera sig nu och hon har fyllt alla rummen. 

Hon berättade även att de bedriver guldträning för seniorer där de har en större grupp av damer som deltar varje pass. På centret hittas även yoga för barn, lymfmassage, hypnos, samtalsterapi, klassisk massage och dans med mera. Under marknaden anordnades även ett lotteri där man fick dra en lott efter att ha kommit in i lokalen och sedan om det inte var nitlott, leta upp sin vinst på vinstplanen som var uppsatt längre in i lokalen. Vinsterna man kunde få var behandlingar hos terapeuterna med motsvarande nummer på lotten

Valde man att utforska lokalen lite kunde man hitta ett bord med glögg och pepparkakor, alla de olika terapi rummen som har blivit omsorgsfullt inredda, ett bord med olika produkter från alpnaering samt ett bord med andra unika fynd. Det fanns även två maskiner att testa som skulle stimulera blodtillförseln till musklerna. En där man stod på den, medan maskinen lutade lätt åt höger sedan vänster fast väldigt snabbt som ledde till att man skakades. Den skulle då genom detta simulera jogg för kroppen. Det fanns även en annan maskin där man låg ner och lade fötterna på maskinen, likt Pippi lade sina fötter på sin kudde. Den andra sades vara som liggande salsa och mjukade upp höfterna samt benen. Både två väldigt fräcka och värda att testas.

Helena berättade även att hon tagit kontakt med de som befann sig nere i byahuset när hon fick reda på att de skulle rivas. Sedan har hon haft kontakt med dem samt kommit fram till att kampsporten flyttar upp till vinkelhaken. Det är även från byahuset som ena terapeuten i hälsocentret flyttat in. Hon sade även att hon hoppas att man kan skapa en ny gemenskap uppe på vinkelhaken och att människorna inser att det egentligen inte ligger så udda placerat som man skulle kunna tro. Hon känner även att nu när fler saker flyttas ut dit, att vinkelhaken borde kunna bli Södra Sandbys nya samlingspunkt för människor.

                                                                                                               //Enikö Svertel


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • april

  13apr15:30Konsert Dalby

  15apr09:00- 12:00Öppna timmar – för dig som är hemma med små barn.

  15apr14:00- 15:30Trivselcaféet

  Visa fler event
 • Veberöds städ
  ICA
  Stenugn
 • Gåiskor
  Ciklid
 • Södra Sandby församling
  eb blommor
 • Hälsocenter
  Hund
  Qvists Glasmästeri
  Sprattelgubben
  Lasses
  smakerosak
 • IBAB
  Gröna Kiosken
  Gardinateljen
  PP mekanik
 • Gilla oss gärna :)