Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Kommun

Published on januari 19th, 2021 | by admin

0

Stor efterfrågan på utlåning av el-cyklar


Lunds kommun har under en tid erbjudit gratis utlåning av el-cyklar, något som passar extra bra i dessa tider då man ska undvika kollektivtrafiken. Tjänsten har blivit mycket uppskattad och väntelistorna fortsätter att växa. 

Utlåningen startades redan under 2017, med hjälp av projektmedel från Energimyndigheten. Då fanns det 20 cyklar som rullade och låntagaren hade som idag cykeln i 3 veckor. Ett år senare lades alternativet “ellådcykel” till och 2020 adderades två sportiga cyklar.

Helena Runesson på tekniska förvaltningen berättar om utlåningen:

Intresset har varit jättestort och nästan svårt att möta. Bland de som vill låna elcyklar prioriterar vi de som bilpendlar till arbete, studier eller annan sysselsättning.” 

Vilket ju passar extra bra för oss Sandby-bor eftersom många arbetar utanför byns gränser. Helena fortsätter

Nu under coronapandemin har vi däremot vänt oss tydligare till de som inte kan jobba hemma utan som måste ta sig till arbetsplatsen, dvs. främst de som jobbar inom vård och omsorg och inom skolsektorn (för att försöka bidra till minskad smittspridning i kollektivtrafiken)”

Tjänsten är helt gratis, men du måste ansöka om den i en enkät där man motiverar hur man får användning för cykeln i sin vardag. När man sedan får tillgång till en cykel hämtas den på Cykelgiganten vid Nova Lund och därefter får man fri användning i tre veckor. 

Helena Runesson säger att utlåningen faktiskt har längre påverkan på folks resvanor.

En del hör av sig och säger att de aldrig skulle ha vågat köpa en elcykel om de inte fått möjlighet att prova. För att se effekten av utlåningen så har vi gjort enkätuppföljningar som visar att ca 40 procent väljer att köpa en elcykel inom någon månad från de att de provat, och 80 procent uppgav att de cyklar mer efter de provat elcykel jämfört med innan.”

Vill du också prova en elcykel? Fyll i blanketten på länken: https://service.lund.se/tf_30 

Störst chans att få låna cykel är det för dig som vanligtvis pendlar med bil, men ibland dyker det upp reservplatser och då är det möjligt att knipa dem även som pensionerad.

/Fanny DellenboAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • september

  23sep11:00Bokcafé

  23sep19:00Talang i byn

  28sep15:00Italienskt språkcafé

 • ICA
  Kompas
  Stenugn
 • Ciklid
  Nordsjö
  Gåiskor
  smakerosak
  Sprattelgubben
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • Qvists Glasmästeri
  Lasses
  Hund
  KB Bilservice
 • UpsideDown
  PP mekanik
  Kreativa blomster
  Gloriosa
  Thells
  Gardinateljen
  kropposjal
  Radon
  Teknik & Design
  Gröna Kiosken
  IBAB
  hund O mera
 • Gilla oss gärna :)