Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Kultur

Published on september 29th, 2016 | by admin

0

Unga leder yngre i kulturkurser

Varje vecka hålls det kulturkurser i bland annat teater, musik, foto och dans för mellanstadielever i byn. Allting leds och samordnas av ungdomar och en av dem är Rebecka Hillman som fyller 20 år till vintern. Två gånger i veckan undervisar hon de populära teatergrupperna och i onsdags fick jag följa med.

Kulturklasserna startades av Södra Sandby Fritidsgård hösten 2011. Syftet var att ge unga i byn möjlighet att prova på även kulturella aktiviteter – sport fanns det ju redan så mycket av förklarar Kenneth Nordstrand som jobbar på fritidsgården och har följt projektet. Till en början var det instrument som kurserna inriktade sig på men numera finns det även dansgrupper, en fotogrupp, teatergrupper och en kör som alla leds av och samordnas av ungdomar.

I onsdags så träffade jag en av dessa ungdomar, Rebecka Hillman, som håller i den populära teaterklassen. Hon är nitton år och gick för två år sedan ut teaterlinjen på polhemskolan i Lund. Hon berättar att hon alltid varit intresserad av teater men att intresset tog fart när hon som fjortonåring började i en teatergrupp i Lund. Framförallt var det under denna tiden som hon för första gången fick prova på att lära ut till andra vilket hon snabbt fattade tycke för och ville fortsätta med. Hon fick kontakt med fritids i Sandby och fick lov att starta sin egen teaterklass. ”Till en början var vi bara kanske fem i gruppen, men det var väldigt mysigt och intimt – vi pratade om allt från skolan till mens!” berättar Rebecka om den första terminen. Även nu när hennes klasser är betydligt större är kontakten dem emellan en viktig del av undervisningen. Hon berättar att eleverna ofta vänder sig till henne när de undrar någonting eller behöver råd om saker som kanske är svårt att ta upp med sina föräldrar. ”Jag blir nog lite av en storasystergestalt för dem!” säger hon och ler. När jag frågar eleverna själva vad de tycker är bäst med teatern svarar Moana Dysart självsäkert ”Rebecka!!” och att något av det bästa med lektionen är när de sitter i en ring i slutet av lektionen och pratar om livet.

 

Rebecka tror att teatern har hjälpt många av hennes elever att våga mer och ta större plats och rekommenderar alla som till exempel tycker det är jobbigt att hålla presentationer i skolan att testa på. Johanna Heyl som gått i Rebeckas grupp under fyra terminer berättar att hon själv har fått mer självförtroende och tycker det är lättare att hålla presentationer inför klassen nu när hon vet hur hon ska pratar inför andra och hur man rör sig uppe på scen. Gemenskapen och sammanhållningen i gruppen gör att man vågar vara sig själv och ta mer plats berättar eleverna. De är alla i olika åldrar, vissa fjorton och andra tio, men det spelar ingen roll tycker de, det märks ju inte av.

Gunnar Gredeby som fungerar som samordnare för kulturklasserna förklarar att målet med projektet är att göra kreativt skapande lättillgängligt för ungdomar i mellanstadiet men att hoppet också är att de unga kursledarna ska ha gott inflytande på eleverna och visa att det kan vara riktigt kul. Efter att jag själv fått möjlighet att vara med och se vad klasserna kan innebära både för elever och lärare tycker jag verkligen att man har lyckats med dessa målsättningar. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra alla som har möjlighet och känner sig sugna att testa på och ta del av det här projektet!

Vill du kontakta fritidsgården eller läsa mer om kulturkurserna kan du göra det HÄR eller dirket med Gunnar Gredeby på gredebygunnar@gmail.com!

 

/ Emmy Odeskog

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • augusti

  17aug14:00- 15:00Familjeteater -Bockarna Bruse

  22aug16:00- 17:00Säsongspresentation från Malmö Opera

  28aug18:00- 19:10Sommarkyrka och Metropolis Big Band

 • Stenugn
  ICA
  Kompas
 • Ciklid
  Gåiskor
  Nordsjö
 • JH Reklam
  Södra Sandby församling
 • KB Bilservice
  Qvists Glasmästeri
  smakerosak
  Hund
  Sprattelgubben
  Lasses
 • Gardinateljen
  Radon
  Gröna Kiosken
  PP mekanik
  Kreativa blomster
  hund O mera
  Gloriosa
  IBAB
  Thells
 • Gilla oss gärna :)