Lawes
Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice

Folket

Published on september 19th, 2016 | by admin

0

Ungdomsbandet SOLD

 

För ett och ett halvt år sedan gick Jakob Wahlund, Robert Mehmeti, Axel Borell och Philip Kervall i nian på Killebäckskolan. I skolans regi och av en slump framträdde de tillsammans på den årliga sandbydagen och har sedan dess utgjort bandet SOLD. Mycket har hänt under tiden, till exempel har kontakter knutits i Danmark och för bara några dagar sedan spelade bandet på Mårtenstorget i Lund under Kulturnattens arrangemang.

Trots att vi befinner oss mitt i en mulen söndagseftermiddag är Axel, Robert och Jakob märkbart avslappnade och uppåt när de möter mig på ICA’s café. Jag är genuint nyfiken på bandet, jag har sett dem lite här och där, likt många andra sandbybor säkerligen också har, men aldrig fått en tydlig bild av vilka killarna är. Nu sitter de framför mig och sippar på varsin kopp kaffe och turligt nog verkar de lika genuint intresserade av att upplysa mig.

Sen bandet först bildades våren 2015 har, vad jag förstår, rollerna varit ganska klara. Robert är vokalist medan Axel och Jakob spelar gitarr. Philip, som tyvärr inte kunde medverka i intervjun, spelar trummor. Jag frågar vilken typ av musik de brukar spela och efter lite diskussion dem emellan får jag svaret ”Indie rock”. Jag frågar hur det kommer sig, det är ju trots allt en ganska ovanlig genre för ett tonårsband att rikta in sig på. De förklarar att det blivit en blandning av deras egna, olika musiksmaker. Det handlar inte om att bestämma sig för en genre och följa den, utan om att spela det man känner för och vill. På senare tid har bandet gått från att göra covers till att skriva egna låtar. De berättar om en egenskriven ballad som heter ”Look at world”, den handlar om att se och uppskatta sin omvärld. Robert förklarar att vad som driver honom mycket är just konsten i musiken och dess skapande, alla har ett sätt att uttrycka sig och detta är hans.

Sedan bandet startades har de varit runt på en hel del spelningar och i detta har Södra Sandbys fritidsgård varit till stor hjälp i och med sina kontakter med andra ungdomsverksamheter och dess arrangemang. Bland annat har bandet varit i Danmark ett antal gånger för att spela på fritidsgårdar och ungdomsfestivaler, men också getts möjligheten att spela mycket på Byahuset här i byn. Utöver det har de spelat på bland annat Kulturnatten i Lund, ungdomsarrangemang i Dalby och Sandbydagen. När det händer något i byn är SOLD ofta där med sin musik.

Intresset för musik har alltid funnits hos killarna men för några av dem var det bildandet av bandet som gjorde musiken till en faktisk hobby. Robert berättar att han har spelat lite olika instrument men att det var först när bandet bildades som han började använda sin röst som ett. Likadant var det för Axel som började spela gitarr i samband med att de bildade bandet. De har utvecklats musikaliskt, både individuellt och som band och förklarar att det alltid varit på ett kul och drivande sätt. Det blir en speciell sammanhållning när man kommer så nära inpå varandra och skapar någonting tillsammans. Bandet känns som en andra familj förklarar Axel och de andra instämmer.

Under vårt samtals gång blir jag mer och mer imponerad av deras kreativitet och hängivenhet. De har lyckats skapa och utveckla något helt eget, på sitt alldeles egna sätt. De hoppas kunna vara ett positivt exempel för andra ungdomar som också vill starta något eget och uppmanar alla som vill att försöka!

Vill du veta mer om SOLD? Kika in på deras facebooksida HÄR!

På bild: Jakob Wahlund till vänster, Axel Borell i mitten och Robert Mehmeti till höger

 

/Emmy Odeskog

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  17dec15:00- 16:00Familjeföreställning: Zambomba

 • Stenugn
  ICA
 • Gåiskor
  Ciklid
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Qvists Glasmästeri
  Hälsocenter
  Hund
  Lasses
  KB Bilservice
  smakerosak
  Sprattelgubben
 • Radon
  IBAB
  PP mekanik
  Gardinateljen
  Gröna Kiosken
 • Gilla oss gärna :)