Sandby autoservice
Lawes
Lawes
Sandby autoservice

Folket

Published on januari 12th, 2021 | by admin

0

Vägen till toppen

En Sandbybos resa från byn till världen

I en innebandyhall långt från storstaden i en liten by spelade ett lag. Unga tjejer med stora drömmar tränade hårt för att uppfylla sitt nästa mål. Föräldrarna satt på läktaren och tänkte alla samma tanke, min dotter kommer bli något stort! 

Ida Sundberg, 26 åringen från Södra Sandby har nu utsetts till tredje bästa innebandyspelaren i världen. Genom detta pris tar hon även ledningen som bästa spelaren i Sverige 2020. Ida blir berömd av innebandymagazinet över sin bolltrygga och ostressbara spelstil som utvecklat henne till en av världens bästa backar. 

Ida berättar för mig att hon faktiskt befann sig här i Södra Sandby när den goda nyheten fann henne. 

“Jag var hemma i Södra Sandby på besök hos mamma för att fira jul när jag fick nyheten. Jag hade precis läst att min lagkompis Eliska blivit utsedd till världens bästa spelare och höll på att skriva grattis till henne när det börjar rulla in grattis-sms och samtal även till mig. Först förstod jag inte riktigt varför de skrev till mig, men jag går sedan in och ser nyheten om att jag hamnat topp tre på listan. 

Känslan där och då vara såklart helt fantastisk och lite oväntad då jag inte är en spelare som gör så mycket mål och poäng och det brukar vara dem som får de största rubrikerna. Men jag är oerhört stolt och tacksam över att jag har blivit framröstad till världens topp tre bästa spelare och kan inte låta bli att le stort varje gång jag tänker på det.” 

Vägen till toppen för Ida Sundberg började här i Södra Sandby. Hon spelade i klubben Södradal som nu bytt namn till IBK Lund efter att ha gått ihop med Lugi innebandy sektion. 

När hon skulle börja på gymnasiet blev hon intagen på RIG, Riksinnebandygymnasiet i Umeå. Där bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på sporten. 

Efter gymnasietiden blev hon värvad av Göteborgslaget Pixbo och 2017 gick hon med i sveriges damlandslag. Hon har även varit med om en vinns i världsmästerskapet för damer och idag spelar hon kvar i Pixbo Wallenstam IBK och Sveriges damlandslag.

Jag passar på att fråga henne hur hon tror Södra Sandby har påverkat hennes karriär och hon svarar mig: 

“Sandby har påverkat min karriär på de vis att det var där allt började och tack vare att innebandyn var (och är) så populär bland ungdomarna i byn började även jag. Alla jag umgicks med när jag var yngre spelade och därför ville även jag testa på. 

Innan och efter träningarna hängde vi i hallen och på helgerna spelade vi match. Vi hade en grym gemenskap samtidigt som det fanns ett bra damlag vi kunde se upp till och ha som mål att få spela med.”

Precis som Ida berättar är sporten fortfarande väldigt stor i Sandby. Vi har haft många framgångsrika ungdomslag som tagit hem plats på prispallen. 

Många stjärnor har blomstrat i Södra Sandby och fler kommer det att bli. Ebba Törngren en spelare från IBK Lund har nu gått i samma fotspår som Ida Sundberg och börjat på gymnasieskolan RIG. Det ska bli mycket spännande att se hur hennes resa utvecklas. 

/ Elsa Arph


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • december

  3dec15:00- 16:30Engers Julkonsert

  4dec12:00- 15:00Loppis på Trycket

  4dec - 12dec 412:00dec 12Loppis trycket

  Visa fler event
 • Stenugn
  ICA
 • Gåiskor
  Ciklid
  Nordsjö
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
 • Lasses
  Hälsocenter
  Sprattelgubben
  KB Bilservice
  smakerosak
  Hund
  Qvists Glasmästeri
 • Kreativa blomster
  IBAB
  PP mekanik
  hund O mera
  Gardinateljen
  Radon
  Gröna Kiosken
  Gloriosa
 • Gilla oss gärna :)