Sandby autoservice
Lawes
Sandby autoservice
Lawes

Uncategorized

Published on april 13th, 2024 | by admin

0

Vernissage på Rögle kloster

Under helgen 13 & 14 april har systrarna på Sankt Dominikus kloster i Rögle utanför Södra Sandby vernissage. Det är en retrospektiv utställning gjord av syster Mikaela som tyvärr dog 2018. Hon har målat verk i olika tekniker och material. Hon studerade vid Otto Skölds målarskola i Stockholm, konstakademien i Köpenhamn samt Fernand Légers konstskola i Paris. Hon har även målat under perioder i Italien och Spanien innan hon 1959 gick i kloster. 

Sankt Dominikus kloster i Rögle är grundat av franska systrar år 1956. På klostret bedrivs även en gästhemsverksamhet för de som söker ro och vila eller tystnad och bön. Det är inte ett vandrarhem utan ett ställe för ro och stillsamhet. Detta är en form av klostrets inkomster. 

Redan 1223 upprättades Sveriges första Dominikanska kloster i Lund efter Dominikanorden 1216. Under reformationen på 1500-talet förbjöds dock klosterverksamhet runt om i Sverige. 1947 startades ett konvent i Lund av dominikanbröder som sedan utökades med 3 franska systrar. Konventet köpte 1956 den nuvarande fastigheten för att starta ett nunnekloster. Den 17 december 1956 kunde systrarna flytta in, men det kunde juridiskt inte kallas för ett kloster förrän 1976. Detta var på grund av att man då inte fick starta kloster utan särskilt tillstånd i Sverige. 

Rögle kloster är det enda svenska av sin sort. Det finns endast 5 andra kloster världen över som också tillhör grenen Sainte Marie des Tourelles av dominikanorden. 

Ett besök på klostret rekommenderas starkt, gärna redan i helgen för att ta del av fin konst och fika!.

// Ida Vendelbo

/ Ida Vendelbo


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • juni

  26jun14:00- 15:00Sommarcafé på församlingshemmet

 • ICA
  Stenugn
  Veberöds städ
 • Ciklid
  Gåiskor
 • eb blommor
  Södra Sandby församling
 • Sprattelgubben
  Qvists Glasmästeri
  Hund
  smakerosak
  Hälsocenter
  Lasses
 • Gardinateljen
  Gröna Kiosken
  PP mekanik
  IBAB
 • Gilla oss gärna :)