Lawes
Sandby autoservice
folktandvården
folktandvården
Sandby autoservice
Lawes

Skolan

Published on november 22nd, 2017 | by admin

0

Workshop för Killebäckskolans niondeklassare

Höstterminen lider mot sitt slut och gymnasievalet kryper allt närmare niondeklassarna på Killebäckskolan. Men helt lätt är det inte att navigera bland det stora urvalet av både linjer och skolor som finns idag. Av just denna anledning anordnades det i måndags en workshop på skolan där nio gymnasieskolor kom på besök och berättade om sina linjer.

Anna Friberg, Studie- och yrkesvägledare, möter mig i Killebäckskolans entré. Klockan har precis slagit elva och workshopen är i full gång. Nio stycken gymnasieskolor, representerade av både lärare och elever, är utspridda i klassrum över hela skolan och mellan dem går grupper av elever runt. Anna berättar att syftet med dagen i synnerhet är att inspirera eleverna och förhoppningsvis få dem att lyfta blicken lite från de spår man annars riskerar att hamna i. “Det är viktigt att eleverna får se så mycket som möjligt, det är därför vi tycker att det är viktigt att få med sånt här” säger hon och berättar att de även varit på bland annat gymnasiemässan och industrinatten.

De olika gymnasieskolorna låter eleverna testa allt från blombindning till massage. Många av dem innefattar nämligen praktiska program såsom stylist, fordon, naturbruk och musik. Där Realgymnasiet håller till kan man till exempel få testa att göra HLR på en hund, något man lär sig på deras Naturbruksprogram. Jag pratar med Elin Persson och Hanna Bergström, två elever som går sitt tredje år på programmet och är väldigt nöjda. De berättar att de i synnerhet uppskattar praktiken (som de bland annat gjort på Kolmården!) samt att naturbruksprogrammet även kan bli högskoleförberedande sålänge man väljer till rätt kurser. Realgymnasiet erbjuder även en helt ny och unik linje; ProMeister Fordon. Det här programmet, som är en lärlingsutbildning, håller en stor del av utbildningen i ProMeisters toppmoderna verkstad och andra produktionsverkstäder där du får möjlighet att testa och förbättra dina färdigheter direkt i praktiken.

Jag kikar även in i en hel del andra klassrum. I ett av dem möts jag av sjudande sång och musik; Lars-Erik Larsson Gymnasiet har tagit med sig en mängd olika instrument och spelar för fullt medan eleverna sjunger med. I ett annat klassrum finner jag Thoren Innovation School. Här kan man få information om deras olika program, t.ex Science Program och Innovation Program, och prata med elever som läser dem. Jag pratar med Love Jörgensen som går i årskurs 2 på teknikprogrammet och har följt med för att representera skolan. Han berättar att de har fått bra respons från eleverna men att intresset hos dem såklart skiftar mycket mellan både programmen och skolorna.

När klockan slår rast träffar jag på Fabian Acosta Nyman i korridorerna. Han går i nian på Killebäckskolan och har under förmiddagen hunnit besöka många av de representerade gymnasieskolorna. ”Det är väldigt kul att få testa på de olika sakerna” säger han och visar bland annat upp sin arm där han, under DrottningBlankas instruktioner, sminkat ett blåmärke. Han själv är framförallt inne på samhällsprogrammet men har ändå tyckt att det varit väldigt kul att se vilken variation det faktiskt finns och berättar att många av hans klasskompisar har blivit intresserade och fått upp ögonen för de representerade skolorna. När jag frågar honom ifall han är nervös inför valet svarar han att det är något av en skräckblandad förtjusning. ”Det ska bli kul att komma ut och få nya vänner, men samtidigt jobbigt att skiljas från vännerna man har här” förklarar han det och påminner mig om hur jag själv kände då jag gick i nian och skulle göra samma svåra val.
Slutligen tackar jag Anna Friberg som ligger bakom initiativet. Att det har varit en givande workshop verkar alla inblandade hålla med om. Eleverna har fått ännu lite mer kött på benen inför valet och förhoppningsvis blivit inspirerade att tänka lite utanför sina ursprungliga spår. Om man vill läsa mer om något av programmen jag har nämnt finns det massor av information, om både dem och allt annat som har med gymnasievalet att göra, HÄR!

/Emmy Odeskog

test
länsf


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • september

  Inga event

 • ICA
  Kompas
  Evashembageri
 • Sprattelgubben
  Ciklid
  Gåiskor
  Nordsjö
  smakerosak
 • Länsförsäkringar
  Södra Sandby församling
  JH Reklam
 • Hund
  KB Bilservice
  Lasses
  Qvists Glasmästeri
 • PP mekanik
  Gardinateljen
  Gloriosa
  hund O mera
  Radon
  kropposjal
  Gröna Kiosken
  IBAB
  Teknik & Design
  Thells
  UpsideDown
  rauk o reko
  Kreativa blomster
 • Gilla oss gärna :)